Nøyaktige mål med hjemmelaget verktøy

Det finnes mange små triks som er funnet opp i nødens stund, fordi det sedvanlige ikke helt fungerer. Her får du en rekke smarte måletriks, som du garantert får bruk for i løpet av en gjør det selv-karriere.

Nøyaktige mål med hjemmelaget verktøy

En hjemmelaget avstandskloss sikrer riktig avstand mellom bordene når du legger terrassegulv.

De fleste håndverkere og gjør det selv-ere har stått i en situasjon der målebåndet eller tommestokken ikke fungerer til formålet, enten fordi målet er for kort, for langt eller for trangt.

Her får du 12 triks som løser det vanlig måleverktøy ikke kan.

Hvis du en gang har bannet over en skjev vegg da et gulv skulle legges, eller hvis lampen ikke henger akkurat midt over spisestuebordet, så les med her og lær deg et triks eller to.

1. Jevn avstand

Bruk en hullmynt når det skal strekes opp på gulvbordet lengst mot veggen. Plasser blyanten i hullet, og rull mynten langs veggen. Dermed overføres skjevhetene fra veggen til bordet.

I stedet for en mynt, kan en avstandsskive med hull også brukes.

2. Smart avstandskloss

Denne avstandsklossen er enkel å lage, og den faller ikke konstant ned mellom bordene. Den lages av kryssfinér, med den samme tykkelsen som du ønsker mellom bordene. I tillegg er det laget et fingerhull på 15 mm og det er montert en plugg på tvers.

En vanlig plugg på 6 x 30 mm limes i avstandsklossen.

3. Rissemål

Et rissemål lager en permanent markering, som er tydelig og ikke viskes ut.

Du skal bare bruke en liten trekloss og en skrue. Skruen justeres i ønsket dybde, og deretter er det bare å risse i vei.

4. Mål på trange steder

To lister er alt du trenger, hvis du skal måle opp et sted hvor tommestokken eller målebåndet ikke duger. Støt listene mot kantene av det som skal måles, og sett en strek på den ene pinnen. Dermed kan du måle opp listene og finne målet.

5. Loddsnor med dor

En snor med et lodd i bunnen er perfekt hvis du skal finne ut hvor lampen skal henge, eller hvis du skal overføre et punkt fra gulvet til taket. Henger du en dor på enden av en snor ved hjelp av ståltråd og teip, så henger doren med spissen ned som et perfekt lodd.

6. Flotte, runde hjørner

En mal av masonitt og lister sikrer like rundinger hver gang. Skjær ut et kvadrat av et stykke masonitt, og bor et hull i midten med en hullsag. En list spikres eller stiftes på to av kantene til platen, slik at malen enkelt kan legges på hjørnet til det du skal avrunde.

7. Mal til grep

At kjøkkengrepene skal monteres, er ofte det siste som “bare” skal ordnes på et nytt kjøkken. Men det er også en av de tingene som må bli perfekt – ellers synes det veldig godt. Det kan du sikre ved å lage en enkel, liten mal.

Sett et stykke masonitt på en list, og bor to hull i akkurat den høyden der grepet skal sitte. Med et hakk i listen kan du styre hvor grepet skal plasseres sideveis.

1

Hold en kloss på baksiden av skuffefronten når du borer – da unngår du at hullet flises opp.

2

Det er en god idé å kontrollere malen med grepet som skal monteres.

8. Oppstreking på rør

Hvis du skal lage en vinkelrett markering på en rund gjenstand, så brett et stivt ark rundt gjenstanden. Når kantene til papiret møter hverandre er det vinkelrett, og du kan enkelt streke opp langs kanten på papiret.

9. Billig og presis passer

En list eller en rørepinne kan enkelt lages om til en passer. Skru fast listen på en plate, bor et hull i riktig avstand og lag et sirkelslag. Blyantspissen og hullet i rørepinnen skal ha samme størrelse, for at du skal få mest mulig nøyaktig resultat.

10. Finn sentrum på en rund stolpe

Sentrumsmåleren lages raskt av et stykke tynn finér og et par listestumper. Listene settes sammen i en 90 graders vinkel. Legg måleren på emnet, og vri den litt etter hvert som du merker opp.

11. Mal til utvendige hjørner

Du kan enkelt overføre et skjevt mål til for eksempel et gulvbord ved hjelp av et stykke papir. Klipp opp papiret i den ene siden, som vist på bildet. Bøy deretter strimlene skarpt inn mot det skjeve hjørnet. Klipp av papiret som er til overs, og overfør målet til emnet som skal tilpasses.

Strimlene er cirka 1 cm brede.

Bruk teip for å gjøre kanten stivere.

12. Mal til innvendige hjørner

Klipp et stykke papp grovt til, slik at det kan komme inn i hjørnet som skal merkes opp, og teip fast pappen. Klipp eller skjær til en liten haug med listestumper, og støt dem helt inn mot veggen og lim den fast til pappen. Formen på det innvendige hjørnet kan deretter overføres til emnet du skal skjære til.

1

Sørg for å holde litt avstand inn mot veggen.

2

Hold fast malen til gulvet med teip.

3

En gammel list eller en rørepinne kan klippes i stykker og brukes.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Verktøy