Perfekte rette snitt i alle typer fliser

Det er flisenes tykkelse, type, og materiale som avgjør hvilken maskin som lager det peneste snittet. Her tester vi tre maskiner i fem forskjellige fliser.

Perfekte rette snitt i alle typer fliser

Med våtskjæreren får du lettest det beste resultatet i alle typer fliser.

Å legge nye fliser på badet, kjøkkenet eller i gangen er et populært gjør det selv-prosjekt.

Men hvilket verktøy skal du velge når flisene skal tilpasses i størrelse?

Du har 3 maskiner å velge blant:

  • Fliskutteren risser i overflaten på flisen, som deretter kan knekkes.
  • Vinkelsliperen med diamantskive kan skjære i alt, men krever en stødig hånd.
  • Våtskjæreren er det dyreste valget, men til gjengjeld gir den et godt resultat hver gang.

I artikkelen tester vi de tre maskinene i fem forskjellige fliser. Det er alt fra en tynn veggflis til en stor og solid gulvflis.

Fliser som skal legges på et gulv skal kunne motstå et mye høyere trykk uten å knekke enn fliser som skal monteres på en vegg. Derfor er fliser som kan tåle å bli montert på gulvet ofte tykkere og laget av finere leire, som er presset hardere sammen og brennes ved høyere temperaturer. Og nettopp denne forskjellen er avgjørende for hvor enkle eller vanskelige fliser er å kutte.

Verktøyene til å gjøre jobben kommer i mange prisklasser, og vi har derfor hatt både en dyr diamantskive til 400 kroner og en billig til 75 kroner i vinkelsliperen, og testet med en liten våtskjærer til 750 kroner og en større og mer avansert modell til 4000 kroner.

Til vår store overraskelse var snittresultatet stort sett identisk, uansett om vi kuttet med den billige eller den dyre - selv etter mange snitt.

Når det er sagt, var det forskjell på hvordan de var å jobbe med, hvor mye de bråker og hvor raskt de skar - og for våtskjærerne; hvor store fliser de kan håndtere.

FLISKUTTEREN lager en risse i flisens overflate, før flisen knekkes i rissen. Det fungerer glimrende til tynne veggfliser. Men i tykke og harde gulvfliser som kan motstå et hardt trykk, kommer den ofte til kort. Pris fra cirka 200 kroner.

+ Billig
+ Enkel å betjene
- Ikke egnet til harde og tykke fliser

VINKELSLIPEREN kan skjære i det meste, og med en diamantskive og en stødig hånd kan du lage skarpe snitt i alle typer fliser. Som den eneste av de tre kan vinkelsliperen også lage buede snitt. Den kan ha litt problemer med helt rette snitt i veldig brede fliser - det krever i hvert fall en meget stødig hånd. Pris fra cirka 75 kroner for en diamantskive.

+ Kan skjære i alle typer fliser
+ Billig
− Krever en stødig hånd
− Vanskelig å lage lange snitt helt rette

VÅTSKJÆREREN kjøler ned diamantskiven med vann, som samtidig reduserer friksjonen mellom flisen og skiven, som derfor holder lenger. Kuttingen støver ikke. Derfor gjør våtskjæreren det mulig å kjøre skiven nøyaktig og forsiktig gjennom flisen. Det er her de fleste vil oppnå det beste resultatet. Pris fra cirka 750 kroner til små fliser. Pris fra cirka 4000 kroner til store fliser. Begge typer kan også leies på døgnbasis.

+ Lager de peneste snittene
+ Enkelt å få et godt resultat
− Lite hendig
− Dyr å kjøpe til store fliser

Slik leser du skjemaet

Vi har testet de tre verktøyene på fem forskjellige fliser, som dekker de typene du typisk vil møte som gjør det selv-er. Under hver flis kan du se hvor godt hvert av de tre verktøyene klarer seg. En karakter på tre eller mer er godkjent.

Suksessraten forteller hvor mange ganger av fem forsøk vi fikk et tilfredsstillende resultat. Karakteren er en samlet vurdering av hvor godt det gjeldende verktøyet klarer seg i den spesifikke flisen. En karakter på tre eller mer er godkjent.

Det er viktig å huske at vi zoomer godt inn på snittene, og at eventuelle småfeil derfor er en del tydeligere her enn de vil være når flisene er lagt og ferdig fuget.

Slik leser du skjemaet

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Verktøy