FLISKUTTEREN lager en risse i flisens overflate, før flisen knekkes i rissen. Det fungerer glimrende til tynne veggfliser. Men i tykke og harde gulvfliser som kan motstå et hardt trykk, kommer den ofte til kort. Pris fra cirka 200 kroner.
+ Billig
+ Enkel å betjene
- Ikke egnet til harde og tykke fliser
VINKELSLIPEREN kan skjære i det meste, og med en diamantskive og en stødig hånd kan du lage skarpe snitt i alle typer fliser. Som den eneste av de tre kan vinkelsliperen også lage buede snitt. Den kan ha litt problemer med helt rette snitt i veldig brede fliser - det krever i hvert fall en meget stødig hånd. Pris fra cirka 75 kroner for en diamantskive.
+ Kan skjære i alle typer fliser
+ Billig
− Krever en stødig hånd
− Vanskelig å lage lange snitt helt rette
VÅTSKJÆREREN kjøler ned diamantskiven med vann, som samtidig reduserer friksjonen mellom flisen og skiven, som derfor holder lenger. Kuttingen støver ikke. Derfor gjør våtskjæreren det mulig å kjøre skiven nøyaktig og forsiktig gjennom flisen. Det er her de fleste vil oppnå det beste resultatet. Pris fra cirka 750 kroner til små fliser. Pris fra cirka 4000 kroner til store fliser. Begge typer kan også leies på døgnbasis.
+ Lager de peneste snittene
+ Enkelt å få et godt resultat
− Lite hendig
− Dyr å kjøpe til store fliser
Slik leser du skjemaet
Vi har testet de tre verktøyene på fem forskjellige fliser, som dekker de typene du typisk vil møte som gjør det selv-er. Under hver flis kan du se hvor godt hvert av de tre verktøyene klarer seg. En karakter på tre eller mer er godkjent.
Suksessraten forteller hvor mange ganger av fem forsøk vi fikk et tilfredsstillende resultat. Karakteren er en samlet vurdering av hvor godt det gjeldende verktøyet klarer seg i den spesifikke flisen. En karakter på tre eller mer er godkjent.
Det er viktig å huske at vi zoomer godt inn på snittene, og at eventuelle småfeil derfor er en del tydeligere her enn de vil være når flisene er lagt og ferdig fuget.
