Slik bruker du el-høvelen

El-høvelen er kanskje ikke det mest brukte elektriske verktøyet, men har du en dør som kniper, eller en ru planke som skal bli glatt, er den smart. Den er lett å betjene og veier ikke så mye. Og fordi gjør det selv-ere ikke bruker den så ofte, kan du fint klare deg med en modell i mellomklassen.

Når høvelen er nøyaktig innstilt, kan den fjerne alt fra 2 mm tykke spon i grovt tre, til helt papirtynne spon når finishen er viktig.

Når høvelen er nøyaktig innstilt, kan den fjerne alt fra 2 mm tykke spon i grovt tre, til helt papirtynne spon når finishen er viktig.

Kjenner du alle el-høvelens funksjoner og hvilke oppgaver el-høvelen er helt perfekt til?

Klikk på linken og kom direkte til avsnittene lenger ned i artikkelen.

3 typiske oppgaver med en elektrisk høvel

AVRETTING AV FLATER

El-høvelen er fin når det for eksempel skal fjernes litt av en dør eller en benkeplate.

HØVLING AV BORD OG LISTER

Ru bord og litt for store lister kan raskt og enkelt rettes med en elektrisk høvel.

HØVLET FALS

Dørkarmer, terskler og vinduer kan du lage selv med en elektrisk høvel.

El-høvelens utvalgte funksjoner

Klikk på tallene på bildet under og les mer.

 1. PARALLELLANLEGGET gjør det mulig å høvle en nøyaktig fals. En skrue holder anlegget fast.
 2. DYBDEINNSTILLINGEN justerer høveldybden. Den skal kunne justeres nøyaktig, så en tydelig skala og merkbare klikk ved innstillingene er en fordel.
 3. STØTTEGREPET sikrer at du får et godt grep foran på høvelen.
 4. SUGESTUSSEN kan kobles til en støvsuger, som suger vekk sponene fra høvelen.
 5. STARTSPERREN skal holdes inne samtidig som start-/stopp -knappen, for å sikre at du ikke starter høvelen ved en feil.
 6. HOVEDGREPET skal være stort nok til at det er plass til en hånd med arbeidshansker på, men ikke så tykt at du ikke kan holde høvelen skikkelig fast.
 7. SÅLEN består av to deler. Den bakerste er fast, mens den fremste kan justeres. I den fremste delen er det minst ett tydelig V-formet spor, som brukes når du høvler kanter.

Varianter av elektriske høvler

MED LEDNING

Skal det høvles i lenger tid, er en elektrisk høvel med ledning å foretrekke. Sørg for å kjøpe en modell med minst tre meter ledning, slik at du får litt rekkevidde.

PÅ BATTERI

Til hyppige småoppgaver er en batteridrevet høvel perfekt. Da kan du ha den med deg overalt, og høvle når du vil.

STASJONÆR

Hjemme i verkstedet kan det være nyttig med en fastmontert modell til avretting av lister og bord. Noen modeller kan også brukes som tykkelseshøvel.

Smarte funksjoner

STØTTEFOT

En høvel skal aldri settes på kniven, for da blir den raskt sløv. Noen elektriske høvler har en liten støttefot, som holder kniven løftet fra underlaget når du setter den fra deg.

SEPARAT STØTTEGREP

I stedet for at du skal støtte fremste hånd på knappen til dybdejustering, kan det være kjekt med et separat støttegrep. Det finnes på flere modeller.

AVFASINGSSPOR

Alle elektriske høvler har et V-formet spor i sålen, slik at du kan avfase skarpe kanter. Noen modeller har spor i forskjellige dybder, slik at dybden på fasen kan varieres.

VENDBART UTKAST

En elektrisk høvel lager en masse småspon som spruter ut av høvelen. Du kan montere en støvsuger på utkastet, og på noen modeller kan du selv bestemme til hvilken side sponene skal kastes ut.

3 prisnivåer

DEN DYRE

Lett og nøyaktig - godt egnet til profesjonell bruk.

 • Hastighet: 14.000 o/min.

 • Spontykkelse: 0-1,6 mm

 • Falsdybde: 0-8 mm

 • Høvelbredde, maks.: 82 mm

 • Vekt med batteri: 2,6 kg

 • Pris: over 2500 kroner uten batteri.

MELLOMKLASSEN

Kraftig og med god ergonomi - fin til gjør det selv-eren.

 • Hastighet: 11.000 o/min.

 • Spontykkelse: 0-1,6 mm

 • Falsdybde: 0-12,5 mm

 • Høvelbredde, maks.: 82 mm

 • Vekt med batteri: 2,8 kg

 • Pris: cirka 1200 kroner uten batteri.

DEN BILLIGE

Til oppgaver der det er færre krav til presisjon.

 • Hastighet: 16.500 o/min.

 • Spontykkelse: 0-2 mm

 • Falsdybde: 0-8 mm

 • Høvelbredde, maks.: 82 mm Høvelbredde, maks.: 82 mm

 • Vekt: 3,5 kg

 • Pris: sett på nettet til 624 kroner.

Slik bruker du en elektrisk høvel

En manuell høvel er fin å bruke når du skal fintilpasse og finhøvle snekkerarbeid. Men når det gjelder større høvleoppgaver, er en elektrisk høvel løsningen. Den er enkel å stille inn, lynrask å bruke og ikke særlig dyr. I de fleste tilfeller er en mellomklassemodell et godt gjør det selv-valg. Her henger presisjon og pris nesten alltid sammen. De aller billigste er generelt for unøyaktige.

Kjenn din høvel

DYBDEINNSTILLING

På de fleste modeller sitter dybdeinnstillingen på frontgrepet. Justeringen er som regel trinnvis, men du må sjekke presisjonen, for den kan variere en del.

SIDEANLEGG

Når det skal høvles en fals, er sideanlegget uunnværlig. Det skal føles stabilt og kunne spennes så fast at det ikke er risiko for at falsens størrelse endrer seg.

SPONUTKAST

Alt spon og alle trestumper fra høvlingen skal kunne suges vekk med en støvsuger. Det lønner seg å finne en modell som kan kaste ut til både høyre og venstre.

Spisskompetanse: En elektrisk høvel setter fart på jobben

En snekker har store maskiner og mange små manuelle høvler til høvlearbeidet, men som gjør det selv-håndverker kan du også oppnå fine resultater med en elektrisk høvel. I de fleste tilfeller kan du nøye deg med bare den, for den gjør en rekke oppgaver både lynraskt og med et pent resultat.

Du må selvfølgelig lære å kjenne den elektriske høvelen, men det går til gjengjeld fort, og når teknikken er på plass, er det en enkel maskin å bruke.

AVRETTING

Ru bord blir raskt glatte på alle sider.

FASING AV KANTER

Høvelen fjerner de skarpe kantene på bord og plater.

FALSHØVLING

En fals blir pen og presis med en elektrisk høvel.

Høvling av plane flater

1

Fordi høvelen tar godt fatt, er det viktig å ha kontroll på nøyaktig hvor det høvles. Derfor er det smart å starte med å streke opp høvelbredden, minus 4-5 mm. Strek opp etter et langt anlegg.

2

Spenn fast et anlegg langs den første hjelpelinjen, og før høvelen langs det i et rolig tempo. Løft bakenden på høvelen i begynnelsen, og fronten ved slutten, slik at kantene ikke blir slått av.

3

Fortsett på samme måte, linje for linje, til hele platen er høvlet. Avslutt med å slipe med en eksentersliper eller en båndsliper med stadig finere slipepapir, til platen blir helt glatt.

4 trinn til perfekt høvelarbeid

1

Et bord som er blitt litt hult, kan rettes oppmed en elektrisk høvel. Du begynner med å høvle den hule siden (vrangsiden) plan og fortsetter med den krumme siden (rettsiden).

2

Et hjelpebord er fint å ha når kantene på et bord skal høvles. Det gir bedre hold på høvelen, slik at den ikke “velter”. Hjelpebordet skal være “for langt”, så det ikke blir et nedhakk på det siste stykket.

3

Sideanlegget brukes når det skal høvles en fals. Avstanden (A) bestemmer falsbredden. Dybden (B) justeres på dybdestoppet. Det kan som regel lage en opptil 18 mm dyp fals.

4

Når falsen skal høvles, settes høvelen plant ned på emnet med sideanlegget helt inntil kanten. Høvelen føres langsomt og rolig fremover. Dette gjentas til falsen har fått ønsket dybde.

  Akkurat nå leser andre ...