Slik får du skarpe kniver

Det er enkelt nok, og du trenger ikke en masse utstyr. Med 2-5 steiner og en håndfull prinsipper i bakhodet, kan du slipe knivene dine så skarpe at skjærebrettet skriker. Det viktigste er at du husker å holde vinkelen.

Skarpe kniver skjærer best. Og heldigvis er det ikke vanskelig å lære hvordan du sliper en kniv gnistrende skarp.

Det handler om vinkelen

Det er egentlig ganske enkelt. Når du stryker en kniv mot en stein, er det for å formgi eggen slik at den blir til en spissvinklet trekant. Jo spissere vinkelen er, desto skarpere er kniven. Utfordringen er at du skal kunne holde samme vinkel på eggen under hele slipingen, med eller uten hjelpemidler.

Skarp, skarpere, skarpest

Du kan slipe på stort sett alle steiner, inkludert betongstein og taktegl, men du får selvsagt finest resultat når du bruker riktige slipesteiner til formålet.

Det finnes stein i like mange kvaliteter og priser som det finnes kniver, og det er ingen grunn til straks å kjøpe dyrt.

Her bruker vi fem våtsteiner fra K600 til K6000 for øvelsens skyld, og de koster fra cirka 300 til 1500 kroner. Men du kommer langt med én halvgrov stein, for eksempel K800, og én finere, for eksempel K2000-3000.

Slik klargjør du utstyret

Vi bruker våtsteiner, og det er viktig at steinene er fuktige før bruk. I tillegg skal de ha et ordentlig underlag, slik at de blir liggende når du sliper. Noen av våtsteinene (ofte de grove) skal trekke i vann før bruk. Andre kan nøyes med å bli vætet litt etter litt (ofte de fineste).

Bare den er skarp

Det finnes ikke bare én måte å slipe kniver på, og den metoden vi viser her, kan justeres når du begynner å få kontroll på slipingen. Velger du den metoden vi viser, er du sikker på å komme godt i gang fra begynnelsen av.

Slik skal du legge trykket
I denne artikkelen holder vi fingrene på kniven ved siden av steinen, slik at det er enkelt å se hva som skjer. Når du sliper, er det viktig at du legger trykket på kniven oppå steinen, så stålet trykkes ned mot den.

Slik sliper du

Forarbeidet er gjort. Steinene er våte og klare til bruk. I denne artikkelen begynner vi med en relativt grov stein, K600. Den er passe til en nokså sliten kniv, der vi ikke kjenner vinkelen og risikerer å måtte slipe vekk en del metall for å etablere den vinkelen vi ønsker.

Nøkkelen til suksess er tålmodighet, fordi arbeidet er monotont og en øvelse i å gjenta den samme bevegelsen rolig og nøyaktig. Du kan si at kniven blir skarp i takt med at du lager en rett og jevn egg på langs av kniven. Det gjelder derfor å holde tungen rett i munnen og stole på prosessen.

1

Begynn slipingen ved bunnen av eggen
Stryk kniven over steinen og vekk fra deg, mens du trykker eggen lett ned mot steinen. Når du trekker kniven tilbake, lettes trykket. Sørg for å holde steinen våt.

2

Slip til eggen bretter seg
Sjekk fortløpende fremgangen ved å kjenne på eggen med en finger. Du skal slipe til du merker en brett på eggen. Hvis du ikke merker en brett eller eggen er ujevn, må du fortsette.

3

Styr etter bretten
Når du merker at eggen begynner å brette seg, så indikerer det at den vinkelen du har valgt ligger helt ut mot kanten av eggen. Da har du fjernet nok metall, og det er på tide å fortsette.

4

Slip kniven i seksjoner med samme bredde som steinen
Fortsett å slipe det samme utsnittet av kniven, til eggen brettes (like mye) i hele steinens bredde. Beveg deg deretter videre opp på bladet. Inndelingene må gjerne overlappe litt, så lenge eggen blir jevn.

5

Spissen slipes i en myk bue
Helt oppe ved spissen av kniven, der kniven får en kurve, blir du nødt til å holde vinkelen i hånden og slipe i en myk bue, slik at hele eggen kommer i kontakt med steinen.

6

Slip motsatt side
Gjenta prosessen til eggen brettes igjen. Husk at du nå skal trykke eggen mot steinen i motsatt retning. Når eggen er brettet igjen, rettes den opp med lette strøk på begge sider.

Finere stein = skarpere kniver

Når du har slipt opp kniven på den grove steinen, er halve jobben gjort. Du har etablert en jevn vinkel på hele eggen, som allerede er merkbart skarpere. Herfra skal du bare gjenta prosessen stein for stein. I takt med at steinene blir finere, begynner du også å kunne se at kniven blir skarpere, da eggen blir blankere og mer jevn i fargen.

Før slipingen begynner, er det tydelig for det blotte øye at kniveggen er full av riper, hakk og skrammer.

K600: Steinen er enkel å grovforme eggen på, og du får raskt fjernet en del stål med den. Derfor er steinen egnet til en meget sløv og herjet kniv, men unødvendig hvis kniven vedlikeholdes fortløpende.

K800: På den neste steinen kan du se at eggen blir markant mindre ru, og slipesporene ligger i samme retning. Stålet vil også se mer ensfarget ut.

K1010: Hvis kniven bare skal vedlikeholdes, så kan du ofte nøye deg med å begynne omkring K1000. Steinen etterlater en jevn, men enda ikke blank egg.

K4000: Det er langt fra K1000 til K4000, og eggen er nå blitt markant blankere og skarpere. Det er ikke lenger mulig å se slipesporene.

K6000: Eggen er nå så blank, at det er vanskelig å se forskjellen mellom K6000 og K4000. Du er kommet inn på et nivå der estetikk nok oppveier funksjon.

Vedlikehold

Over tid blir slipesteinene uthulte og vanskeligere å bruke. Derfor skal slipesteinene også slipes jevnlig.

1

Du skal bruke en avretterstein og et kritt (eller en bred blyant).

2

Steinen farges helt med krittet. Fargen er ikke viktig, bare den synes.

3

Deretter slipes slipesteinen med avretteren. Støv fjernes jevnlig.

4

Fargen forsvinner i takt med at steinen avrettes.

5

Når krittfargen er helt borte, er steinen helt jevn og klar til bruk igjen.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Slipemaskiner