Båndsliper

GROVSPISER: Blant alle håndholdte slipemaskiner, er båndsliperen den mest effektive. Men den tar godt, så hold avstand til mahognibordet og den finerte døren.

Rundt båndsliperen

1. HÅNDGREP skal være sklisikre og plassert slik at det er god balanse og godt hold på maskinen.

2. BETJENINGSKNAPPER skal være enkle å komme til, og det gjelder både start-/stoppknappen og knappen til en eventuell hastighetsregulering. Sjekk også at startknappen kan låses i tent tilstand.

3. VARIABEL HASTIGHET er en stor fordel. Da kan maskinen enkelt brukes til både grove og fine oppgaver.

4. STØVPOSE/-OPPSAMLER er et krav. Posen skal kunne romme en del, og den skal være enkel å tømme og sette fast på maskinen igjen.

5. SLIPEBÅNDET skal være enkelt å utløse og skifte. Sjekk at grepet ikke er for stramt, at båndet sitter godt fast og at finjustering er enkelt. Sjekk også om det kan komme helt inntil kanter – både i fronten og på sidene.

6. EFFEKT. Båndsliping krever krefter, så gå etter en maskin med så mange watt som mulig – og ikke under 700. Da kan du løse de fleste oppgaver.

REDAKSJONEN ANBEFALER: Test av båndslipere

3 TYPISKE OPPGAVER MED BÅNDSLIPEREN
SLIPING PÅ STORE FLATER Båndsliperen er opplagt til store flater – selv et helt gulv kan du klare med den.
GROVSLIPING Med et grovt slipebånd kan maskinen glatte ru planker og fjerne maling og lakk.
SLIPING AV AVRUNDEDE HJØRNER Her er båndsliperen ikke bare smart, men også det eneste alternativet til håndkraft.
ALTERNATIV: BRUK BÅNDSLIPEREN SOM STASJONÆR SLIPER
Noen båndslipere kan snus på hodet og settes fast, slik at maskinen kan brukes som en stasjonær slipemaskin. Det er for eksempel en fordel når du skal avrunde kanten på et treemne. På noen modeller følger fastspenningssystemet med, på andre må det kjøpes utenom.
Systemet varierer litt fra merke til merke. Bruker du båndsliperen stasjonært, er det en fordel å kjøpe et anlegg, som emnet kan holdes inn mot.

Slipebånd

Slipebånd fås i mange forskjellige størrelser, fra den helt grove utgaven i korn 24, til den helt fine i korn 400. Men vær oppmerksom på at selv med det fineste slipebåndet går det veldig fort når båndsliperen først får tak i treverket.


SMARTE FUNKSJONER
Stor start-/stoppknapp. Det virker som en mindre detalj. Men en start-/stoppknapp som er stor, og plassert så den er enkel å komme til, gjør båndsliperen mye enklere å bruke.
Åpningsbar front. En del båndslipere har vanskelig for å komme tett på kanter – både i sidene og foran. Det er irriterende. Noen produsenter har løst problemet ved å frilegge fronten. På andre modeller, for eksempel Einhells RT-BS 75, kan fronten slås opp, slik at du enklere kan komme til på trange plasser.
Innebygget støvfilter. Slipearbeid støver. Det er derfor et krav at båndsliperen er utstyrt med en effektiv og tett støvpose/støvsamler. Black+Decker har gått enda lengre med deres KA88, der et innebygget filter fungerer etter samme prinsipp som støvsugere. Smart!
3 PRISNIVÅER
Kompressor MAKITA 9404J DEN DYRE Robust maskin, godt med krefter og smarte detaljer.

Motorkraft: 1010 watt
Hastighet: 210-440 m/min.
Båndbredde x båndlengde: 100 x 610 mm
Støy: 94,3 dB(a)
Vekt: 4,8 kg
Pris: over 3000 kroner.
BOSCH PBS 75 AE MELLOMKLASSEN Solid og sterk maskin, som særlig er god til store flater.

Motorkraft: 750 watt
Hastighet: 200-350 m/min.
Båndbredde x båndlengde: 75 x 533 mm
Støy: 92,2 dB(a)
Vekt: 3,5 kg
Pris: under 1500 kroner.
EINHELL RT-BS 75 DEN BILLIGE
Maskin med flere smarte detaljer. Bra i forhold til prisen.

Motorkraft: 850 watt
Hastighet: 300-400 m/min.
Båndbredde x båndlengde: 75 x 533 mm
Støy: ikke oppgitt
Vekt: 3,2 kg
Pris: under 1000 kroner.