Smarte strips

Få ting er så enkle og samtidig så geniale som den lille plaststripsen, som er en fast bestanddel i de fleste verktøykasser.

Selv om det tynne nylonbåndet med de mange tennene opprinnelig er laget for å holde sammen kabler, kan oppfinnelsen brukes til uendelig mye mer – også mer enn de fleste forestiller seg.

Når ledningene under skrivebordet skal samles sammen, når plantene skal holdes fast til et espalier, når sykkelskjermen skal sikres og når nedløpsrøret skal holdes midlertidig på plass – så kan alt sammen ordnes med en kabelstrips eller to.

Kabelstrips, ledningsholder, plaststrips eller rett og slett strips; kjært barn har mange navn, og det lille nylonbåndet med de små taggene har virkelig mange bruksmuligheter – også flere enn du sannsynligvis er klar over. Og garantert flere enn oppfinneren Maurus C. Logan i sin tid hadde forestilt seg.

De små hjelperne bør bestemt også være en fast del av din verktøykasse. Men du skal være oppmerksom på at det er stor forskjell på kvaliteten – de helt billige knekker ofte bare du spenner dem lett, og er de ikke UV-bestandige, går de i oppløsning av seg selv etter en stund hvis de sitter utendørs.

Men noen ganger skal de bare holde en plante på plass til den vokser noen centimeter, så med en blanding av de billigste, de litt dyrere, samt store og små strips, er du godt dekket inn. Og får du bruk for en spesialist, så finnes de også – også hvis du har behov for å holde noe på plass i nærheten av åpen ild eller radioaktiv stråling.

Derfor er de så sterke

Kombinasjonen av vinklede tagger og den smarte låsen med den lille tannen, betyr at stripsen låses så snart båndet trekkes enkelt gjennom låsen. Båndet kan ikke trekkes tilbake forbi tannen igjen, fordi taggene fungerer som mothaker.

Opplagte steder å bruke strips

Kontroll på ledninger.
Det sier nesten seg selv: Stripsene er laget for å holde styr på ledninger, for eksempel til en wifi-ruter. De billige utgavene klarer jobben fint.

Ryggsekklås.
Før du sjekker inn ryggsekken på bagasjebåndet, kan du låse den, slik at den ikke går opp ved et uhell. Bruk bare en billig strips.

Oppbinding av planter.
Til oppbinding i kortere tid, fungerer de billige stripsene. Skal de holde lenge, bør du gå etter UV-bestandige utgaver.

Kontroll på sammenrullede kabler.
Her kan de billige utgavene fint brukes. Til oppheng av installasjonskabler, skal du ofre litt på kvalitetsutgavene.

Blandevisp til maling.
To-tre strips spent på et langt bor, dermed har du en visp til maling og annet. Denne oppgaven klarer selv de billigste stripsene.

Hold presenningen på plass.
Du skal gå etter kraftige strips i en god kvalitet. Skal de holde lenge, så gå etter UV-bestandige utgaver.

Hold styr på stumpene.
Skal du transportere flere lekter eller lignende, så spenn dem sammen – her er flere strips satt inn i hverandre, slik at de rekker rundt lektene. De billige stripsene er bra nok her.

Holdere til armering i betong.
Stripsen kan fint støpes inn uten at noe ødelegges. De billige stripsene er bra nok.

Håndjern.
Hvis politifolk skal sikre flere arrestanter på én gang, er de kraftige modellene gode i kortere tid. Stripsene skal ikke ha skarpe kanter.

    Akkurat nå leser andre ...