Standardtvinge

UUNNVÆRLIG: Tvingen hjelper deg å holde styr på ting – enten alene eller i samspill mellom flere, avhengig av oppgaven.

  1. DEN FASTE BØYLEN kan med fordel ha en plan “fot” på oversiden. Da står den med god balanse på arbeidsbordet.
  2. TRYKKPLATEN må gjerne være stor, og beskyttelseshetten skal sitte godt fast.
  3. TRYKKSKOEN. Akkurat som med stykke ved hver omdreining. trykkplaten, er det en fordel hvis den er forholdsvis stor. Også her skal beskyttelseshetten sitte godt fast.
  4. GLIDEBØYLEN skal gå ubesværet på skinnen, men den skal ikke være så løs at den glir ned av seg selv når tvingen står loddrett.
  5. SPINDELEN skal helst være lang og ha såkalt god vandring, slik at den beveger seg et godt.
  6. GREPET skal være godt å holde, og godt å gripe når det skrus.
  7. SKINNEN skal være robust og ha sklisikre kanter.
3 TYPISKE OPPGAVER MED TVINGER
Presise snitt med skrutvinge PRESISE SNITT Når et emne skal ligge urokkelig fast, er skrutvingen en uunnværlig makker.
ENKLERE SKJØTER Tvingen er genial som en ekstra hånd, slik at du kan jobbe med begge hender.
FIKSERING AV LIMSKJØTERTvingen sørger for å holde to emner effektivt sammen, mens limet tørker.
3 VARIANTER AV TVINGER
VANLIG SKRUTVINGE En klassiker, som gaper over det meste. I motsetning til spenntvingen, må den spennes med to hender. Men den gaper over større emner, med større trykk.
SKRUTVINGE MED LANGE KJEVER Til sammenføyning av store emner, skal du ha fatt i en tvinge med lange kjever – på fagspråket kalt stor utladning. Denne typen leverer et trykk på 200-400 kg.
SPENNTVINGESpenntvingen er enkel å jobbe med. Kjevene trykkes sammen med én hånd når håndtaket pumpes. Opplagt til liming. Mindre trykk enn skrutvingen.
SMARTE FUNKSJONER
Tryksko Trykksko med bevegelse. Trykkplaten øverst er helt fast, mens trykkskoen som skal holde emnet på den andre siden, sitter på et kuleledd. Jo mer skoen kan bevege seg, desto bedre griper tvingen fast på skjeve emner.
Flere krefterEkstra krefter. Noen tvinger har et lite hull i enden av skaftet. Det gir deg muligheten for å stikke inn en skrutrekker, slik at du kan spenne tvingen med større moment.
Fot på tvingeStor “fot”. En stor, plan flate på den faste bøylen – her i form av en støpt vulst – sikrer at skrutvingen står plant og stabilt på arbeidsbordet.
Tilspenning med spennhendelEkstra tilspenning. På Bahcos spenntvinge (Superior Quick Clamp) er det en liten spennhendel til etterspenning. Det gir ekstra kraft. Smart!
3 PRISNIVÅER (KORTE TVINGER)
BESSEY GZ20 200x100 mm DEN DYRE Helsmidd skrutvinge, i herdet kvalitetsstål. Spenndybde: 100 mm Spennvidde: 200 mm Kuleledd: Ja Vekt: 1,0 kg Pris: ca 450 kroner.
Bessey BESSEY 200-80 mm MELLOMKLASSENKraftig, robust og sterk skrutvinge. Spenndybde: 80 mm Spennvidde: 200 mm Spor/sklisikring: på 6 kanter Kuleledd: Ja Vekt: 0,6 kg Pris: ca 290 kroner.
COCRAFT 40-7831 DEN BILLIGE Robust og fornuftig tvinge med 10 års garanti. Spenndybde: 80 mm Spennvidde: 150 mmSpor/sklisikring: på 6 kanterKuleledd: JaVekt: 0,6 kg Pris: ca 70 kroner.