Vi har testet
7 grovstøvsugere i prisleiet opptil 2400 kroner
- BILTEMA WD 1202/30
- BOSCH AdvancedVac 20
- EINHELL TE-VC 2025 SACL
- KÄRCHER WD 3
- KÄRCHER WD 6
- NILFISK Multi II 22
- NILFISK Multi II 30 T INOX VSC

Biltema WD 1202/30
Effekt: 1200 Watt
Beholder: 30 liter
Cirkapris: 830 kroner

Bosch AdvancedVac 20
Effekt: 1200 Watt
Beholder: 20 liter
Cirkapris: 1450 kroner

Einhell TE-VC 2025 SACL
Effekt: 1200 Watt
Beholder: 25 liter
Cirkapris: 1900 kroner

Kärcher WD 3
Effekt: 1000 Watt
Beholder: 17 liter
Cirkapris: 1000 kroner

Kärcher WD 6
Effekt: 1300 Watt
Beholder: 30 liter
Cirkapris: 2400 kroner

Nilfisk Multi II 22
Effekt: 1200 Watt
Beholder: 22 liter
Cirkapris: 1300 kroner

Nilfisk Multi II 30 T INOX VSC
Effekt: 1400 Watt
Beholder: 30 liter
Cirkapris: 1900 kroner
Klikk og se presentasjon av testen:
Grovstøvsugere
Uansett om det er helt fint murstøv eller halvstore stumper av murstein fra ombyggingen, høvelspon og avfall etter bruk av el-verktøyet eller regnvann på kjellergulvet, så kan grovstøvsugerne suge det opp.
Kort sagt alt det som en vanlig støvsuger kan ha problemer med. Og har du først vent deg til å bruke en, er den vanskelig å unnvære.
Pris og kvalitet
I denne testen viser det seg at pris og kvalitet henger godt sammen, og deltakernes testkarakterer rangerer dem nesten etter hva de koster. Men som alltid, er det forskjell på prisen hos de forskjellige leverandørene – det lønner seg derfor å lete litt.
Seks av støvsugerne gir deg mulighet til å koble til elektrisk verktøy i en kontakt på fronten. Kobler du verktøyet til den, vil støvsugeren automatisk starte når du starter verktøyet.
Slik tester vi
Grovstøvsugeren er en ganske allsidig støvsuger, som kan håndtere både vått og tørt. Derfor har vi testet deltakernes sugeevne i tre forskjellige scenarier.
Deltakerne har også en rekke funksjoner, som gjør dem mer anvendelige i forskjellige situasjoner. Disse funksjonene tester vi også.
En god kvalitet er avgjørende hvis du vil ha glede av støvsugeren i mange år.
Støynivået teller også med i vår samlede vurdering, dog uten at den er det mest avgjørende. Derfor teller støymålingen kun 10 % av den samlede karakteren.

KARAKTERGIVNING
Sluttkarakteren er et vektet gjennomsnitt av disse fire parametrene:

SUGEEVNE
Vi tester sugeevnen i tre situasjoner: spon på et hardt tregulv, vann på et flisgulv og spon på et gulvteppe.

FUNKSJONER
Automatisk rensing av filter, automatisk start av el-verktøy og justering av sugeevne teller med i karakteren.

KVALITET
Vi vurderer kvaliteten på knapper, grep, de bevegelige delene og på maskinene generelt.

STØJ
Vi måler støyen fra deltakerne på 1,5 meters avstand. Har støvsugerne variabel styrke, skrur vi styrken helt opp.
Resultaterne

KÄRCHER WD 6
2400 kroner
BOSCH AdvancedVac 20
1450 kroner
BILTEMA WD 1202/30
830 kroner
EINHELL TE-VC 2025 SACL
1900 kroner
KÄRCHER WD 3
1000 kroner
NILFISK Multi II 22
1300 kroner
NILFISK Multi II 30 T INOX VSC
1900 kronerLes mer om grovstøvsugere hos produsentene:
Sagstøv på gulvteppe – resultat etter 30 sekunder

KÄRCHER WD 6

BOSCH AdvancedVac 20

BILTEMA WD 1202/30

EINHELL TE-VC 2025 SACL

KÄRCHER WD 3

NILFISK Multi II 22

NILFISK Multi II 30 T INOX VSC
Testvinner
Stor, sterk og avansert
Kärcher WD 6
Den store støvsugeren fra Kärcher er i en klasse for seg. Sugeevnen er topp, og funksjonene er mange. Prisen er i den høye enden av skalaen, men den er verdt pengene.
WD 6 er helt enkelt best, og grovstøvsugeren er et glimrende eksempel på hva du får ekstra for pengene, hvis du er villig til å investere litt mer. Og du får ganske mye, viser det seg.
Testvinneren er spekket med gode og gjennomførte funksjoner og detaljer. Den har variabel styrke og kan startes både manuelt og automatisk av el-verktøy – for eksempel en eksentersliper eller en sporfreser, der støvsugeren effektivt tar seg av både fint støv og litt grovere biter murverk.
Som på alle andre støvsugere, kan det helt fine murstøvet enkelt sette seg i filteret og blokkere for luftgjennomstrømmingen. Til å avhjelpe det problemet, har WD 6 en knapp på toppen, som effektivt får støvet til å løsne. Skal filteret helt ut for å bli renset, klares det enkelt gjennom et lokk på toppen, slik at du ikke kommer i kontakt med avfallet i beholderen.
Testens sterkeste
WD 6 kan effektivt håndtere både vått og tørt, og den klarte seg best av alle i de tre deltestene av sugeevne. Er det vann du skal suge opp, har testvinneren en praktisk vanntømmingsstuss, som gjør det mulig å tømme beholderen mens støvsugeren står på gulvet over et sluk.

Slangen klikkes på støvsugeren med et enkelt og solid klikksystem. Slangen sitter solid fast, og gjør det mulig å trekke maskinen etter deg i slangen.

Sugestyrken justeres på dreieknappen. Dreier du den ene veien, startes støvsugeren manuelt. Den andre veien styres den av tilkoblet el-verktøy.

En knapp på toppen gjør det enkelt å rense filteret for fint mur- eller trestøv. Maskinen gir fra seg en rekke tydelige lyder når støvet bankes løst.
Godt kjøp
Klarer det meste helt fint
Bosch AdvancedVac 20
Prisen på Boschen ligger midt i feltet, og den koster cirka tusen kroner mindre enn testvinneren. Likevel kommer den inn på en flott tredjeplass, og for mange gjør det selv-ere vil den være et ganske solid alternativ for de som ønsker en prisvennlig grovstøvsuger til verkstedet eller til å bruke sammen med støvende elektrisk verktøy. Skal du suge opp regnvann fra kjellergulvet, klarer den også det i fin stil.
Samlet vurdering av sugeevne, kvalifiserer til en andreplass i testen. Beholderen er med sine 20 liter blant de minste, og den må tømmes ganske ofte hvis du jobber effektivt med støvsugeren. Til gjengjeld er den lett og hendig, og enkel å ha med rundt. Tømming fikses også ganske enkelt, og stussen i bunnen av beholderen gjør det enkelt å tømme den for vann.
Akkurat som mange av konkurrentene, har den ikke automatisk rensing av filteret ved hjelp av en knapp. Hvis du primært skal bruke den til fint støv, er det en ulempe.
Magasinartikkel
Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.