Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Tykkelseshøvel – fast inventar i snekkerens verksted

Lagre artikkel Du må være logget inn for å lagre artikler

Det er få som har en tykkelseshøvel. Men hvis du for eksempel skal legge et plankegulv eller lage en benkeplate, vil du ha glede av en tykkelseshøvel.

Tykkelseshøvel – fast inventar i snekkerens verksted

Drømmer du om en tykkelseshøvel på verkstedet? Det forstår vi godt. Her kan du lese mer om den potente kraftkaren.

Tykkelseshøvel – fast inventar i snekkerens verksted

Du kan sikkert klare deg uten en tykkelseshøvel. Det er en spesialist, og med mindre du for eksempel lager virkelig mange benkeplater, er behovet for en tykkelseshøvel begrenset.

Men det betyr ikke at du ikke kan drømme om å ha en slik maskin stående i verkstedet - det er nemlig en potent kraftkar.

Tykkelseshøvel eller avretter?

Kjært barn har mange navn, og tykkelseshøvelen kalles også en avretter. Navnet avslører også maskinens formål, nemlig å høvle ned treet til en bestemt tykkelse.

Selv om du kjøper fire planker i den samme tykkelsen, så vil de ikke være like tykke, da det alltid vil være små variasjoner i tykkelsen. Det er her avretteren er gull verdt. Den høvler nemlig treet presist ned til den tykkelsen du vil ha.

Tykkelseshøvel eller avretter?

Tykkelseshøvelen er perfekt til å høvle ned planker i den riktige tykkelsen.

Avretter til planker

Skal du legge et plankegulv, bygge en terrasse eller lage en benkeplate, vil du ha glede av en tykkelseshøvel, så du er sikret å få den samme tykkelsen og formen på alt treverket. Om planken har en skade, kan avretteren også fjerne det uønskede. Snekkere og tømrere bruker ofte avretteren, og det finnes heldigvis også mange modeller til gjør det selv-folket.

Avretter til planker

Det er enkelt å stille inn hvor mye som skal høvles av på bordene på tykkelseshøvelen.

Prisene på tykkelseshøvler varierer

Hva koster så en slik vidunderlig maskin som en tykkelseshøvel? Ja, det varierer en del. En tykkelseshøvel lik den snekkeren har stående i sitt verksted er nok veldig dyr, og altfor dyr for vanlige gjør det selv-ere.

Tykkelseshøvler til amatørbruk koster fra rundt 3500 kroner og oppover. Det er selvfølgelig verdt å bemerke at høvlede bord er dyrere enn ru bord i byggvarehusene, så du vil selvfølgelig spare noe ved å selv høvle ned treet med en avretter.

Prisene på tykkelseshøvelen varierer

En tykkelseshøvel som denne er velegnet til vanlig gjør det selv-bruk, selv om en snekker vil finne den litt for enkel.

Voldsom maskin – pass på at fingrene ikke blir avrettet

Når du arbeider med elektrisk verktøy, må du alltid passe på at hender og fingre ikke kommer i klemme. En tykkelseshøvel er utstyrt med skarpe kniver som lett høvler et bord til den riktige tykkelsen, men som også kan koste deg en finger. Bruk derfor en pinne til å styre treet sikkert gjennom høvelen med.

Opprett Profil

purchase.course_name_message

Opprett Profil
Du må taste inn fornavnet ditt
Tast inn etternavnet ditt
Ugyldig e-postadresse
Passordet må være minst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Logg inn
Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis
Tilbake