Tykkelseshøvel – fast inventar i snekkerens verksted
Du kan sikkert klare deg uten en tykkelseshøvel. Det er en spesialist, og med mindre du for eksempel lager virkelig mange benkeplater, er behovet for en tykkelseshøvel begrenset.
Men det betyr ikke at du ikke kan drømme om å ha en slik maskin stående i verkstedet - det er nemlig en potent kraftkar.
Tykkelseshøvel eller avretter?
Kjært barn har mange navn, og tykkelseshøvelen kalles også en avretter. Navnet avslører også maskinens formål, nemlig å høvle ned treet til en bestemt tykkelse.
Selv om du kjøper fire planker i den samme tykkelsen, så vil de ikke være like tykke, da det alltid vil være små variasjoner i tykkelsen. Det er her avretteren er gull verdt. Den høvler nemlig treet presist ned til den tykkelsen du vil ha.
Avretter til planker
Skal du legge et plankegulv, bygge en terrasse eller lage en benkeplate, vil du ha glede av en tykkelseshøvel, så du er sikret å få den samme tykkelsen og formen på alt treverket. Om planken har en skade, kan avretteren også fjerne det uønskede. Snekkere og tømrere bruker ofte avretteren, og det finnes heldigvis også mange modeller til gjør det selv-folket.
Prisene på tykkelseshøvler varierer
Hva koster så en slik vidunderlig maskin som en tykkelseshøvel? Ja, det varierer en del. En tykkelseshøvel lik den snekkeren har stående i sitt verksted er nok veldig dyr, og altfor dyr for vanlige gjør det selv-ere.
Tykkelseshøvler til amatørbruk koster fra rundt 3500 kroner og oppover. Det er selvfølgelig verdt å bemerke at høvlede bord er dyrere enn ru bord i byggvarehusene, så du vil selvfølgelig spare noe ved å selv høvle ned treet med en avretter.
Voldsom maskin – pass på at fingrene ikke blir avrettet
Når du arbeider med elektrisk verktøy, må du alltid passe på at hender og fingre ikke kommer i klemme. En tykkelseshøvel er utstyrt med skarpe kniver som lett høvler et bord til den riktige tykkelsen, men som også kan koste deg en finger. Bruk derfor en pinne til å styre treet sikkert gjennom høvelen med.