Velg riktig blad til bajonettsagen

Bajonettsagen er mer enn bare et grovt rivningsverktøy. Med riktig blad i enden kan du enkelt og uanstrengt skjære gjennom alle typer materialer.

Sliter du med å finne frem i jungelen av bajonettsagblader?

Etter å ha lest denne artikkelen er du bedre rustet til å velge sagblad, uansett hvilket merke du finner i byggevarehuset.

**Klikk på overskriftene for å gå direkte til avsnittet i artikkelen.

Generelt om blad til bajonettsager

Det er ståltypen, skjæret/tennene og formen og høyden på sagbladet du skal se på når du skal kjøpe riktig sagblad til en bajonettsag.

Ståltypen har innvirkning på hvor sterkt materiale du kan sage i, og hvor lenge sagbladet holder. Men ståltypen har også stor innflytelse på prisen.

Skjærets/tennenes form og antall tenner per tomme (TPI), samt plasseringen deres, har innvirkning på hvor raskt og pent snitt sagbladet lager.

I tillegg bestemmer lengden og formen hvor smidig sagbladet er, og om det for eksempel kan sage i myke kurver.

Blad til tre og metall

Hvis du kun vil kjøpe ett sagblad til bajonettsagen, skal du gå for et multiblad til rivingsoppgaver, som er bajonettsagens spisskompetanse. Kjøp et bimetallblad i mykt metall, med tenner i hardmetall. Det kan du stikke inn i en skillevegg uten å frykte skjulte skruer og byggbeslag.

  • Få, store tenner gir et raskt, grovt snitt.
  • Spissen stikkes lett inn i materialet.

Sagblad til tre

Fellesnevneren for sagblad til tre er at de bare skal skjære i relativt myke materialer. Derfor er de som regel laget i stål med høyt karboninnhold (HCS), som er billigere enn for eksempel bimetall eller karbidblad.

Store tenner betyr raske, grove snitt, mens små tenner gir fine, men tregere snitt.

Sagblad til tre bør ha 6-18 tenner per tomme (TPI).

Alle typer tre

Dette er et universalsagblad i HCS-stål, med skarpslipte tenner. HCS-blad tåler ikke å skjære i metall, men de er godt egnet til finere snitt i alle typer tre, for eksempel kryssfinér.

  • Tennene er slipt til hver sin side.
  • Tennene har forskjellig størrelse, noe som øker skjærehastigheten.

Grovt og raskt

Et sagblad til tre i HCS-stål, som først og fremst skal kunne sage raskt, skal ha store tenner som sitter med god avstand. Da kan de fjerne mye tre ved hvert snitt.

  • Få tenner gir raske snitt.
  • Tennene er utlagt, slik at sagsporet blir bredere enn sagbladet.

Kurvede snitt

Kurvede snitt krever et sagblad som ikke er for høyt, slik at det kan svinges i treet. Bladtypen har litt flere og litt mindre tenner enn de raske sagbladene. Laget i HCS-stål.

  • Sagbladet er fleksibelt og tynt.
  • Utlagte tenner lager et bredere sagspor enn sagbladets tykkelse.

Naturtre

HCS-stålblad til naturtre, som kan skjære i begge retninger, fordi tennene er slipt til begge sider. Antallet tenner er lavt, og avstanden mellom dem variert.

  • Skjærer raskt i begge retninger.
  • Tennene er sveiset på og utlagt til hver sin side. Sagsporet blir derfor bredere enn sagbladet.

Sagblad til metall

Sagbladene er som regel laget i bimetall eller karbid. I begge tilfeller er tennene laget i hardt stål, og resten av sagbladet i mykere stål, som gir sagbladet både fleksibilitet og styrke.

Bimetallblad er billigere enn karbidblad, som holder lengst.

Antallet tenner per tomme bestemmer hvor raskt og fint sagbladet skjærer. Jo flere tenner per tomme (TPI), desto tregere og penere snitt.

Aluminium og plast

Til aluminium og plast bør du bruke et fintannet sagblad med omtrent 10 tenner per tomme, slik at tennene ikke river i de myke materialene. Bladet bør minst være bimetall.

  • Få tenner og lav skjærehastighet lager et forsiktig snitt.
  • Pene snitt i myk aluminium.

Snitt i metallrør

Til metallrør bør du bruke et sagblad med ekstra mange tenner, 14+, slik at det alltid er tre tenner i kontakt med det du skjærer i. Bruk som minimum et sagblad i bimetall.

  • Fås i flere lengder.
  • Fungerer utmerket til andre metallobjekter.

Lang levetid

Et sagblad med tenner i holdbart tungsten/karbidstål holder opptil 10 ganger lenger enn bimetall og HCS. Tennene har mellomstørrelse og en aggressiv profil.

  • Et universal metallblad fra øverste hylle.
  • Har en veldig lang levetid.

Baufilen

En god gammeldags baufil i bimetall med utlagte tenner, som gir et ekstra bredt sagspor.

  • Kan skjære i alle typer metall.
  • Lett å bruke ved lav hastighet.

Spesialblad

Spesialbladene tjener selvsagt sine spesielle formål, og har egenskaper som ofte koster ekstra. Derfor er det viktig at du ikke ødelegger spesialbladene med upassende opgaver. I denne kategorien finnes sagblad til å skjære i alt fra skum til murstein.

Myke materialer

Tre- og metallblad duger ikke til skum og andre myke materialer. Til disse formålene skal bladet være fleksibelt, langt og ha et bølgeskjær som skjærer i stedet for å sage.

Isolasjon

Akkurat som en manuell isolasjonskniv, ligner sagbladet på en brødkniv. Bladet er laget i HCS-stål, som fint kan tåle for eksempel steinfibre uten å bli sløvt.

  • Bølgete skjær med spisse tenner.
  • Spissen er skarp og stikkes lett gjennom isolasjonsplater.

Mur- og lecastein

Bredt, langt og sterkt med store, grove tenner. Steinbladet er laget slik at det kan sage i murfuger, murstein og lettbetong. Det blir ødelagt av å sage i stål.

  • Sager lett gjennom murfuger.
  • Tennene er brede og fjerner støv.

Gips og Spiker

Til gips og metallspiker lages bladet i bimetall. Det har en myk kropp, som tåler rykk og slag, samt sterke, påsveisede tenner, som holder seg skarpe i møtet med gips og metall.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Verktøy