Velg det riktige boret - og få perfekt hull hver gang.

Velg det riktige boret - og få perfekt hull hver gang.

Trebor, metallbor, murbor og universalbor. Det er de fire kategoriene bor du møter i byggvarehusene. Og så lenge det bare dreier seg om å bore hull i tre, er det nesten likegyldig hvilken type du kjøper.

LES OGSÅ: Test av 18 V bor-/skrumaskiner

Alle unntatt murborene kan nemlig brukes i treverk.

Blir materialet mer utfordrende enn tre, gjelder det derimot å velge riktig. Vil du for eksempel bore i murstein eller betong, skal du bruke et mur- eller universalbor, og hvis oppgaven består i å gjennombore armert betong, sparer du både tid og penger i det lange løp hvis du bruker et hammerbor med fire skjær. De fire skjærene sørger nemlig for å transportere vekk støv og materiale fra hullet så raskt, at det ikke kommer i veien og bremser boret.

Under metallkategorien er det like viktig at du velger riktig. Vil du for eksempel bore i en rustfri stålvask, skal du bruke et koboltlegert metallbor med et skær på 135 grader. Det litt flatere skjæret får bedre tak på den glatte overflaten, koboltlegeringen gjør at boret tåler den store varmeutviklingen, og den ekstra spiralen i forhold til andre metallbor hjelper til med å kjøle boret. Hvis du vil bore hull i herdet stål, er heller ikke et vanlig metallbor mye verdt. Her skal du bruke et bor med et skjær av hardmetall, også kalt karbid.

LES OGSÅ: Velg riktig metallbor

I denne gjør det selv-veiledningen får du et skjema over de fire borekategoriene. Vi dykker ned i trebor, metallbor, murbor og universalbor, og viser alle de mulighetene du har når du skal bore perfekte hull.