Velg riktig bor

Borene til bormaskiner er til forveksling like. Men det ligger adskillige generasjoners utvikling bak hver spiral, hver kant og hvert skjær. Derfor gjelder det å velge riktig, slik at du kan bore perfekte hull.

Velg det riktige boret - og få perfekt hull hver gang.

Velg det riktige boret - og få perfekt hull hver gang.

Trebor, metallbor, murbor og universalbor. Det er de fire kategoriene bor du møter i byggvarehusene. Og så lenge det bare dreier seg om å bore hull i tre, er det nesten likegyldig hvilken type du kjøper.

LES OGSÅ: Test av 18 V bor-/skrumaskiner

Her dykker vi ned i de fire borkategoriene, og viser deg hvilke muligheter du har når du skal bore perfekte hull.

Kan murbor brukes i tre?

Blir materialet mer utfordrende enn tre, gjelder det derimot å velge riktig. Vil du for eksempel bore i murstein eller betong, skal du bruke et mur- eller universalbor, og hvis oppgaven består i å gjennombore armert betong, sparer du både tid og penger i det lange løp hvis du bruker et hammerbor med fire skjær. De fire skjærene sørger nemlig for å transportere vekk støv og materiale fra hullet så raskt, at det ikke kommer i veien og bremser boret.

Under metallkategorien er det like viktig at du velger riktig. Vil du for eksempel bore i en rustfri stålvask, skal du bruke et koboltlegert metallbor med et skær på 135 grader. Det litt flatere skjæret får bedre tak på den glatte overflaten, koboltlegeringen gjør at boret tåler den store varmeutviklingen, og den ekstra spiralen i forhold til andre metallbor hjelper til med å kjøle boret. Hvis du vil bore hull i herdet stål, er heller ikke et vanlig metallbor mye verdt. Her skal du bruke et bor med et skjær av hardmetall, også kalt karbid.

LES OGSÅ: Velg riktig metallbor

Spesialistene er best

Universalboret befinner seg i den fjerde og siste kategorien. Universalboret er faktisk et murbor med et diamantslipt skjær av hardmetall. Ved første øyekast ser ikke spissen ut som noe som kan bore i metall. Men det kan det, på samme måte som en tidligere test av universalbor vi har hatt også viser at det kan bore i tre. Det eneste minuset er at det ikke er like raskt i tre og metall som tre- og metallborene, og at det kan være litt vanskeligere å styre.

Sagt med andre ord, avhenger et perfekt resultat i aller høyeste grad av at du velger riktig bor til oppgaven, og spesialistene er alltid best.

1. Trebor

Dette kan du lese om nedenfor:

  • Trespiralbor
  • Spiralbor
  • Spadebor
  • Forstnerbor

TRESPIRALBOR

Hardt og mykt tre, laminat, glassfiber og plast.

Det mest oversette boret, i den forstand at mange av oss bruker svarte metallspiralbor når vi borer i tre. Har mye til felles med spiralboret, men boret er mye enklere å styre, fordi det ikke trekker seg selv inn.

Skaft: 6-kant og sylinder
Diameter: 3-30 mm
Maskin: Håndholdte maskiner og søylebormaskiner.

SPIRALBOR

Hardt og mykt tre. Også friskt og fuktig tre.

Det klassiske treboret trekker seg selv effektivt ned i treet, på grunn av gjengene i spissen. Et enkelt bunnskjær skjærer treet løs og sender det bakover i spri -alen, etter at et eller to sideskjær har skåret ren hullkanten.

Skaft: 6-kant og sylinder
Diameter: 6-32 mm
Maskin: Håndholdt. Store bor krever ekstra grep.Sideskjæret gir skarpe hullkanter.

SPADEBOR

Hardt og mykt tre, laminat, glassfiber og plast.

Spadeboret etterlater seg pene seg pene hull, men det fjerner ikke sponene. Når spissen bryter gjennom, er det lett å stoppe boret for å bore fra den andre siden. Da får hullet rene kanter på begge sider.

Skaft: 6-kant og sylinder
Diameter: 6-40 mm
Maskin: Håndholdte maskiner og søylebormaskiner.

FORSTNERBOR

Hardt og mykt tre, samt laminat.

Hull med flat bunn Hull med flat bunn bores med et forstnerbor, også kalt sylinder -bor eller hengselbor. Alle har ganske liten senterspiss, to plane bunnskjær og to sideskjær. Boret brukes særlig til propphull og ved skaphengsler.

Skaft: Sylinder
Diameter: 10-50 mm
Maskin: Håndholdte maskiner og søylebormaskiner.

2. Metallbor

SVART SPIRALBOR

De fleste metaller, plast og tre.

Det klassiske svarte boret er laget for jern og stål, men klarer ellers alle materialer med jevn struktur: stål, aluminium og plast. I treverk er det ikke optimalt, men det fungerer fint til små hull, som forboring til skruer.

Skaft: 6-kant og sylinder
Diameter: 1-13 mm
Maskin: Håndholdte maskiner og søylebormaskiner.

SLIPT METALLBOR

De fleste metaller, plast og tre.

Med knivskarpe kanter og en kryssliping av skjæret, er det slipte metallboret i ferd med å overgå det svarte spiralboret som vårt foretrukne allround-bor. Boret borer effektivt i de fleste metaller, plast og treverk.

Skaft: 6-kant og sylinder
Diameter: 1-20 mm
Maskin: Håndholdte maskiner og søylebormaskiner.

SLIPT MED HM-SPISS

Støpejern, fibersement og herdet stål.

Skjæret i hardmetall (karbid) er beregnet til å bore i ekstremt harde metaller, blant annet i herdet stål. Når boret en dag er blitt sløvt, kan du faktisk slipe skjæret skarpt igjen selv, med en finkornet slipestein.

Skaft: 6-kant og sylinder
Diameter: 1-16 mm
Maskin: Håndholdte maskiner og søylebormaskiner.

KOBOLT METALLBOR

Rustfritt stål.

Med 5-8 % kobolt blandet inn i HS-stålet, et flatt skjær på 135 grader og en bratt spiral kan du bore i glatte og ekstremt harde materialer, som syrefast rustfritt stål. Vi anbefaler en søylebormaskin til formålet.

Skaft: 6-kant og cylinder
Diameter: 1-16 mm
Maskin: Søylebormaskiner.

3. Murbor

MURBOR

Lettere murverk, tegl og porebetong.

Med en slagbormaskin Med en slagbormaskin slår murboret seg effektivt gjennom en murvegg. Boret slår fremover, dreier litt, slår igjen og presser samtidig støvet bakover. Kjernen er kraftig og er laget for å kunne tåle tøff behandling.

Skaft: Sylinder
Diameter: 3-25 mm
Maskin: Håndholdt med slagfunksjonen Håndholdt med slag slått på.

HAMMERBOR (4 SKJÆR)

Alt murverk, naturstein og armert betong.

Det store hammerboret Det store hammerboret er i ferd med å overta for lillebroren med to skjær. Her får du samme effektive boring, men også evnen til å bore i armert betong. Da er du trygg på at boret ikke går i stykker midt i prosjektet.

Skaft: SDS, SDS Plus/Max
Diameter: 5-32 mm
Maskin: Borhammer

HAMMERBOR (2 SKJÆR)

Alt murverk, tegl, betong og naturstein.

Hammerboret er uunnværlig når du vil bore i hard betong og naturstein. Med langsomme og harde slag banker det seg gjen -nom stort sett alle materialer. Det krever en borhammer med SDS- eller SDS Plus-feste.

Skaft: SDS, SDS Plus
Diameter: 3,5-26 mm
Maskin: Borhammer

4. Multibor

UNIVERSALBOR

Tre, metall, lettere murverk.

Når du vil klare alt, blir ingenting perfekt, men multiborene er ofte smarte. Du kan for eksempel bore gjennom en trelist og inn i en murvegg bak. Enkelte multibor kan brukes med slag, men platene tåler det dårlig.

Skaft: Sylinder
Diameter: 3-13 mm
Maskin: Håndholdt

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Verktøy