17 ting du SKAL ha i verkstedet

Noen ganger blir vi reddet av de små tingene. Prosjektet lykkes – eller går mye glattere – fordi vi har akkurat den dingsen som skal til. Her har vi samlet noen av våre egne favorittdingser: Ting du bør skynde deg å tilføye din egen verktøykasse, hvis de ikke allerede er der.

1. HODELYKT

Arbeidslys på hodet er helt enkelt genialt. Når du først har begynt å bruke en hodelykt, kan du ikke skjønne hvordan du klarte deg uten. Du har begge hendene ledig til å jobbe med, og lykten lyser opp akkurat der du til enhver tid ser.

2. MASKERINGSTEIP

Maskeringsteip har den fine egenskapen at limet på baksiden er dosert, slik at teipen er grei å trekke av igjen uten problemer. Fordi teipen også er trekkfast i lengderetningen, er den ganske smart til å holde sammen for eksempel tre som skal limes. I tillegg kan en teipstripe hindre at tre eller pleksiglass sprekker eller fliser opp når du sager i det.

3. GIPSPLUGGER

Til alle oss med mange gipsvegger, er gipspluggen nesten som et mirakel. Du slipper nemlig boring. Pluggen skrus bare rett inn i gipsen, og blir nesten kilt fast i platen. Deretter er det bare å skru i skruen - enkelt og ikke minst holdbart.

4. ENHÅNDSTVINGE

Som gjør det selv-er, jobber vi ofte alene. Her kommer de enhåndsbetjente tvingene virkelig til sin rett. Mens du holder sammen to emner med én hånd, skrur eller spikrer du med den andre. Kort sagt - en uunnværlig makker …

5. UTTREKKSMAGNET

Det er nesten en naturlov at du ikke har flere av akkurat den størrelsen mutter, skrue eller bits på lager, som du akkurat har mistet. Og det er i slike tilfeller du blir veldig glad i den lille lommelykten med teleskopisk kropp og magnetisk hode. Også flott til å fiske opp gafler eller øreringer mellom terrassebordene ...

6. FUGEKLOSS

De fleste har nok prøvd å dyppe pekefingeren i såpevann, for deretter å bruke den til å rette/stryke en fuge. Det fungerer greit, men er fugen bred, fugemassen giftig, eller skal fugen være helt jevn, er en fugekloss tingen for en gjør det selv-er.

7. STRIPS

Selv politiet har fått opp øynene for fordelene med de smale selvlåsende plaststrimlene. Strips er praktisk talt ubrytelige når de først er låst, og de skaper selvsagt også mange muligheter i et verksted: Bind gjenstander rundt runde emner, hold ting helt tett sammen, heng ting opp i dem, osv …

8. AKRYLFUGEMASSE

Vannbasert fugemasse som kan overmales, har nok reddet de fleste av oss. Den fyller ut sprekker av alle typer, uansett om det er plateskjøter eller ved rørgjennomføringer. Det limer på alt, fra betong og glass, til aluminium og tre.

9. GIPSPUSS

Sandsparkelmasse er et bra produkt til reparasjoner der det bare er nødvendig å påføre tynne lag. Men ved tykkere lag, synker og sprekker sparkelmassen, så her er gipspuss det eneste riktige. Gipspuss kan nemlig påføres i lag opp til 5 cm, uten å synke. I tillegg er prisen lavere enn for sandsparkelmasse, hvis du skal sparkle over et større område.

10. VINKELFORSATS

Det er egentlig et ganske enkelt verktøy, men det er utrolig hvor mange situasjoner en vinkelforsats kan hjelpe deg i. Du kan komme til for å skru eller bore i det som ellers er helt umulige vinkler, og på steder med veldig trange arbeidsforhold.

11. KJEMISK TRE

Skal du pusse opp gamle vinduer som er rammet av råte - eller kanskje bare fylle igjen store borehull i tre - er kjemisk tre glimrende. Når herderen er blandet inn, skal du jobbe raskt. Det blir nemlig steinhardt og limer seg til nesten alt. Til gjengjeld betyr den korte herdetiden at du kommer deg raskt videre med jobben …

12. LERRETSTEIP

Lerretsteip, gaffateip eller gafferteip. Kjært barn har mange navn - og mulighetene er også utallige. Teipen MÅ være en del av utstyret i verkstedet. De innvevde bomullstrådene gjør teipen så sterk, at den kan brukes til alt fra desperate redningsaksjoner til permanente reparasjoner.

13. BARBERBLAD

For alle oss som til tider får malt på steder der det egentlig ikke var meningen, kan et godt, skarpt barberblad være gull verdt. I dag fås de kjøpt i smarte holdere, så du ikke skjærer deg. Skal du for eksempel fjerne maling fra glass, har du redningen din her.

14. HULLBÅND

Trekkbånd eller hullbånd er laget for vindavstiving og forankring. Men har du en rest liggende, er erfaringen vår at du sannsynligvis også vil få glede av den på andre måter. Perfekt til å holde runde emner sammen - eller på plass. Du kan skru direkte inn i hullene, og båndet er ikke til å trekke fra hverandre. På den andre siden kan du fint “angre” sammenføyningen. Da skrur du bare ut skruene igjen.

15. SMYGVINKEL

Når vinklene til panelbordene eller fotlistene blir litt skjeve, er en smygvinkel til stor hjelp. Til forskjell fra en vanlig snekkervinkel, er smygvinkelen justerbar, slik at du kan fange alle mulige og umulige vinkler, låse fast vinkelen - og overføre den til emnet som skal kappes.

16. TOKOMPONENT LIM

Når det vanlige limet må gi tapt, må du skaffe sterkere saker, og moderne tokomponent lim kan i dag lime de mest utrolige materialer. Det hefter til for eksempel metall, tre, gummi og plast. Og alt etter type, kan du lage både helt stive og mer fleksible sammenføyninger av lim.

17. PLASTKLOSSER OG -KILER

Noen ganger blir ikke tingene like lange, høye eller brede som vi hadde tenkt oss. Her kommer den lille avstandsklossen eller de praktiske plastkilene til sin rett. For eksempel kan en tynn plastkloss løfte en kjøkkensokkel noen få millimeter opp i vater.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Verktøy