Mobilverktøy til gjør det selv-folk

Ryobi har lansert de første mobilverktøyene til gjør det selv-folk. Vi har prøvd de fem enhetene, som særlig imponerer i samspill med telefonens muligheter.

Det var jo bare et spørsmål om tid, før noen fant på å gjøre mobiltelefonen mye mer anvendelig for gjør det selv-ere. Som de første, har Ryobi lansert deres variant av verktøy som er fullstendig integrert med mobilen. Meget passende kaller de konseptet PhoneWorks, og i første omgang handler det om fem verktøy, som er skreddersydd til klassiske oppgaver for ”handymannen”. Det er en fuktmåler, en laseravstandsmåler, en krysslinjelaser, en temperaturmåler og et inspeksjonskamera.

Prisene ligger fra drøyt 1000 kroner for laseravstandsmåleren, til cirka 500 for fuktmåleren. Alle enhetene styres av den samme appen, som lastes ned gratis. Når enheten plugges til mobilen, er verktøyet klart til bruk på et øyeblikk.

Telefonen som prosjektmappe

Du sparer ikke penger på å kjøpe måleverktøy som tilbehør til mobilen. Men verktøyene har en annen stor fordel: Du kan lagre målinger, bilder eller opptak direkte på mobilen. Dermed har du dem alltid lett tilgjengelig som huskeliste – eller hvis du skal vise prosjektet, et problem eller en oppgave til andre. Drømmer du om å droppe papir og kulepenn, er PhoneWorks virkelig noe for deg og din smarttelefon.

Fuktmåler

Når fuktmålerens ledning plugges i mobilen, finner mobilen selv frem appen, og du er klar til å måle. Verktøyet virker som en tradisjonell fuktmåler, der to pigger stikkes inn i treet. Målingen vises tydelig på mobilskjermen. Har du laget en prosjektmappe, kan du lagre målingen sammen med bilder eller notater.

Fuktmåleren gir en presis måling på fukten på få sekunder. Den er lett tilgjengelig og enkel i bruk. Prisen er 499 kroner.

Laseravstandsmåler

Ryobis mobil-avstandsmåler står ikke tilbake for tradisjonelle laseravstandsmålere, og den tar helt presise mål ut til 30 meter. Ta et bilde med mobilen, legg på målingene, og lagre alt samlet.

LES OGSÅ: Test av avstandsmålere

Krysslinjelaser

Krysslinjelaseren bruker vateret på mobilen til å vurdere vinkelen, mens selve enheten bare viser et rødt kryss. Mobilen skal derfor sitte helt nøyaktig i holderen, ellers blir vinkelen skjev. Derfor må du fjerne mobilens beskyttelsesdeksel. Til gjengjeld kan du justere laserstrekens vinkel nøyaktig, fordi du kan avlese vinkelen på telefonen.

Krysslinjelaseren koster 649 kroner, og det følger med et lite, fleksibelt trefotsstativ, så du kan sette den der det passer.

LES OGSÅ: Test av krysslasere

Temperaturmåler

Når enheten plugges i mobilen, har du på et øyeblikk et smart, infrarødt termometer. Ved testingen vår viste den seg helt genial til å finne kuldebroer, og målingen fremstilles meget pedagogisk med et digitalt bilde med temperaturmålingen direkte på skjermen.

Med et enkelt trykk, måles temperaturer mellom -30 og 350° C. Det infrarøde termometeret koster 799 kroner.

Inspeksjonskamera

Selv om alle de testede måleenhetene er både velfungerende og enkle å bruke, er inspeksjonskameraet likevel det smarteste. Her er forbindelsen nemlig trådløs, og til inspeksjonsoppgaver er det genialt å kunne ta og lagre bilder eller video mens du undersøker. Enheten leveres med en 91 cm fleksibel kabel med et 9 mm kamera på. Et innebygget LED-lys sørger for å lyse opp det du vil inspisere.

LES OGSÅ: Derfor bør du ha et inspeksjonskamera

Som den eneste enheten, er inspeksjonskameraet trådløst (maks. 3 meter fra mobilen). Prisen er 1099 kroner.

Akkurat nå leser andre ...

Mer fra kategorien Verktøy