Verktøykasse med plass til det meste

Lag deg en verktøykasse med plass til det du trenger – også litt lenger verktøy, som brekkjern, vater og håndsager. Samtidig får du et lite arbeidsbord og en solid kasse å stå på.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
1 helg
Pris
500 kroner

Intro

Har du ei hytte du snekrer på en gang i blant, eller kanskje du liker å bruke eget verktøy når du hjelper slekt og venner? Da kjenner du til problemet med små verktøykasser.

Blant basisverktøyet som enhver gjør det selv-er har, er det mye som er så langt at det ikke får plass i en verktøykasse du får kjøpt i butikken. Det kan være håndsager, vater og enhåndstvin-ger, for å nevne noe. Dette gjør vi noe med, ved å lage en verktøykasse som er stor nok til å romme alt dette, og mer til.

Verktøykassen er enkelt laget av 12 mm kryssfiner. Men la deg ikke lure av at den ser enkel ut, for den skjuler noen smarte finesser. For eksempel er toppen av verktøykassen et arbeidsbord, på undersiden av verktøykassen er det små hjul, som gjør den enkel å transportere, og innvendig har den noen smarte børsteholdere, til for eksempel skarpt eggverktøy som kniver og stemjern.

Sist, men ikke minst, er verktøykassen solid laget, ved at absolutt alle sammenføyninger og fester er limt med MS-polymerlimet Tec7 - limet er til og med sterkere enn selve kassen, og holder tilnærmet evig. I tillegg fyller limet ut eventuelle ujevnheter fra kappingen av platene.

Du har plass til det meste, og eggverktøyet er godt beskyttet.

Kassen er så stabil, at du kan bruke den som bord og ståkasse.

Hjulene rører først underlaget når kassen vippes opp på skrå.

Veiledning

01
Kassen lages 3 Trinn

1

Vi skjærer ut delene med sirkelsagen. Det går helt fint, og limet fyller ut eventuelle små unøyaktigheter i sagingen. Har du dykksag med føringsskinne, er det lettere - og lettest er det å få alt skåret ut i byggvarehuset.

2

Vi forborer til 2 x 40 mm dykkert i kanten av platene. Dykkertene skal først og fremst holde delene på plass til limet er herdet, men de bidrar også til å øke styrken - hvis platene ikke sprekker. Derfor skal du forbore.

3

Sider (A), endestykker (C) og topp og bunn (B) settes sammen med lim og dykkert. MS-limet trykkes ut på limkanten med en fugepistol. Dykkertene slås lett inn når delene er på plass, ettersom vi har forboret til dem.

02
Hjul og håndtak 3 Trinn

1

Rundingen ved hjulene tegner vi opp langs en tallerken. Rundingen gjør at hjulene - som akkurat skal mangle noen millimeter på å rekke ned til underlaget mens kassen står på sidene - tar fatt når kassen vippes opp. Hjørnet sages med stikksag.

2

Hjulene skrus og limes fast på bunnen (B), 2 cm fra siden (A). Her bruker vi svingbare hjul, men du kan også bruke faste. Forbor til skruene, og legg godt med lim under den ujevne anleggsflaten under hjulfestene.

3

Håndtakene limes og skrus fast. Håndtaket på siden setter vi 5-6 cm fra overkanten. Det blir til det grepet vi åpner lokket med. De to grepene i endene setter vi litt over midten. Grepene limes og skrus, slik at kassen kan løftes i dem.

03
Lokket sages av 2 Trinn

Før vi går videre, skal kassen deles med et sagsnitt hele veien rundt, 10 cm fra oversiden. Den øverste delen blir til lokket på kassen. Det hektes på kassen med et langt pianohengsel, og utstyres med to hurtiglåser i den motsatte siden.

Vi deler kassen med en god håndsag. Den er lett å styre, og glir fint gjennom finérplatene. Du kan også dele kassen i to med en sirkelsag eller en stikksag, men håndsagen gir best kontroll.

1

Lokket sages av kassen. Vi trekker en strek hele veien rundt kassen, 10 cm fra oversiden, og sager den øverste delen av. Pass på ikke å flise treet på yttersiden - bruker du håndsagen, skal du sage mer loddrett enn vannrett for å unngå flising.

2

Vi freser ut til hengselet i den nederste delen av kassen. Vi freser hele tykkelsen, 4 mm, i nederste del. For å styre fresen på den smale kanten, spenner vi et bord (X) på siden, som fresen støttes på og også freser ned i.

04
Kassen innredes 5 Trinn

Nå har vi en kasse på hjul med håndtak og lokk, klar til å bli innredet.

Dette kan du gjøre på mange måter, så du innreder verktøykassen etter det verktøyet du ønsker at den skal inneholde, men prinsippet her er et greit utgangspunkt: en skillevegg gjør det litt lettere å finne de forskjellige tingene, den forsterker kassen og her lar vi den bære et brett til mindre verktøy.

Brettet har vi hentet fra en kassert verktøykasse, og bredden på brettet bestemmer hvor vi setter skilleveggen

1

Skilleveggen (D) og bærelisten (E) limes og stiftes fast i kassen, slik at avstanden passer til verktøybrettet vårt. Skilleveggen er litt lavere enn kassen, og listen plasseres i samme høyde, slik at plastbrettet kan hvile på dem.

2

Buene (F) til “børsteholderne” sages ut – de er tegnet over samme tallerken som hjørnene ved hjulene. Ideen med utskjæringen er at vi kan komme inn til det smale rommet under børstene, hvis vi mister noe ned dit.

3

Hårene på børsterne skjæres til, så de blir cirka 3 cm lange. Vi klemmer enden av hårene fast mellom et par bord, slik at kniven lettere kan kutte hårene. Hårene er stive nok til å holde verktøyet.

4

Børstene settes på buene (F), og de ferdige holderne limes fast i hver sin ende av rommet under plastbrettet. Dermed er verktøyet i børstene tilgjengelig på hver sin side av plastbrettet.

5

Den selvbygde verktøykassen er bare å sette inn i bilen, med det viktigste håndverktøyet – også de tingene du ellers må ta med ved siden av.

Materialer

12 mm kryssfinér:

 • 2 sidestykker (A) à 44,4 x 72,4 cm
 • 2 topp- og bunnstykker (B) à 30 x 70 cm
 • 2 endestykker (C) à 37,4 x 30 cm
 • 1 skillevegg (D), 70 x 25 cm
 • 1 bærelist (E), 70 x 2 cm
 • 2 buer (F) til holdere à 22 x 13 cm

Dessuten:

 • 2 svingbare møbelhjul 2 svingbare møbelhjul
 • 3 håndtak
 • 2 hurtiglåser
 • 1 pianohengsel, 50 cm
 • 2 børster
 • MS-polymerlim
 • Dykkert: 2 x 40 mm
 • Skruer: 3 x 10 og 4 x 40 mm med rundt hode

Tidsforbruk

Setter du av en helg til prosjektet, kan du kose deg med jobben og bruke god tid.

Pris

Hele herligheten klarer du fint for 500 kroner.

Vanskelighetsgrad

Helt klart en enkel oppgave. Særlig hvis du får platene skåret ut i byggvarehuset.

Tegning

Multimedia

Tips & Triks

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

  Akkurat nå leser andre ...

  Mer fra kategorien Verktøy