Intro
Veiledning
01
Kassen lages
3
Trinn
Vi skjærer ut delene med sirkelsagen. Det går helt fint, og limet fyller ut eventuelle små unøyaktigheter i sagingen. Har du dykksag med føringsskinne, er det lettere - og lettest er det å få alt skåret ut i byggvarehuset.
Vi forborer til 2 x 40 mm dykkert i kanten av platene. Dykkertene skal først og fremst holde delene på plass til limet er herdet, men de bidrar også til å øke styrken - hvis platene ikke sprekker. Derfor skal du forbore.
02
Hjul og håndtak
3
Trinn
Rundingen ved hjulene tegner vi opp langs en tallerken. Rundingen gjør at hjulene - som akkurat skal mangle noen millimeter på å rekke ned til underlaget mens kassen står på sidene - tar fatt når kassen vippes opp. Hjørnet sages med stikksag.
Hjulene skrus og limes fast på bunnen (B), 2 cm fra siden (A). Her bruker vi svingbare hjul, men du kan også bruke faste. Forbor til skruene, og legg godt med lim under den ujevne anleggsflaten under hjulfestene.
03
Lokket sages av
2
Trinn
Før vi går videre, skal kassen deles med et sagsnitt hele veien rundt, 10 cm fra oversiden. Den øverste delen blir til lokket på kassen. Det hektes på kassen med et langt pianohengsel, og utstyres med to hurtiglåser i den motsatte siden.
Vi deler kassen med en god håndsag. Den er lett å styre, og glir fint gjennom finérplatene. Du kan også dele kassen i to med en sirkelsag eller en stikksag, men håndsagen gir best kontroll.
Lokket sages av kassen. Vi trekker en strek hele veien rundt kassen, 10 cm fra oversiden, og sager den øverste delen av. Pass på ikke å flise treet på yttersiden - bruker du håndsagen, skal du sage mer loddrett enn vannrett for å unngå flising.
04
Kassen innredes
5
Trinn
Nå har vi en kasse på hjul med håndtak og lokk, klar til å bli innredet.
Dette kan du gjøre på mange måter, så du innreder verktøykassen etter det verktøyet du ønsker at den skal inneholde, men prinsippet her er et greit utgangspunkt: en skillevegg gjør det litt lettere å finne de forskjellige tingene, den forsterker kassen og her lar vi den bære et brett til mindre verktøy.
Brettet har vi hentet fra en kassert verktøykasse, og bredden på brettet bestemmer hvor vi setter skilleveggen
Skilleveggen (D) og bærelisten (E) limes og stiftes fast i kassen, slik at avstanden passer til verktøybrettet vårt. Skilleveggen er litt lavere enn kassen, og listen plasseres i samme høyde, slik at plastbrettet kan hvile på dem.
Buene (F) til “børsteholderne” sages ut – de er tegnet over samme tallerken som hjørnene ved hjulene. Ideen med utskjæringen er at vi kan komme inn til det smale rommet under børstene, hvis vi mister noe ned dit.
Hårene på børsterne skjæres til, så de blir cirka 3 cm lange. Vi klemmer enden av hårene fast mellom et par bord, slik at kniven lettere kan kutte hårene. Hårene er stive nok til å holde verktøyet.
Børstene settes på buene (F), og de ferdige holderne limes fast i hver sin ende av rommet under plastbrettet. Dermed er verktøyet i børstene tilgjengelig på hver sin side av plastbrettet.
Materialer
12 mm kryssfinér:
- 2 sidestykker (A) à 44,4 x 72,4 cm
- 2 topp- og bunnstykker (B) à 30 x 70 cm
- 2 endestykker (C) à 37,4 x 30 cm
- 1 skillevegg (D), 70 x 25 cm
- 1 bærelist (E), 70 x 2 cm
- 2 buer (F) til holdere à 22 x 13 cm
Dessuten:
- 2 svingbare møbelhjul 2 svingbare møbelhjul
- 3 håndtak
- 2 hurtiglåser
- 1 pianohengsel, 50 cm
- 2 børster
- MS-polymerlim
- Dykkert: 2 x 40 mm
- Skruer: 3 x 10 og 4 x 40 mm med rundt hode
Tidsforbruk
Setter du av en helg til prosjektet, kan du kose deg med jobben og bruke god tid.
Pris
Hele herligheten klarer du fint for 500 kroner.
Vanskelighetsgrad
Helt klart en enkel oppgave. Særlig hvis du får platene skåret ut i byggvarehuset.