Vi sammenligner våtskjærere – dyr eller billig?

Du kan kjøpe en liten våtskjærer til 800 kroner, eller du kan kjøpe en stor, avansert våtskjærer til det femdobbelte. Det er selvfølgelig forskjeller på dem, men snittkvaliteten er ikke en av dem.

Våtskjærere

Skiven blir kjølt med vann, slik at den ikke blir for varm og mister herdingen.

Du skal ikke legge mange fliser før det lønner seg å investere i en vannsag fremfor å leie en.

I hvert fall ikke hvis du ser på Einhells to modeller til henholdsvis 799 og 4199 kroner, som begge leverer glimrende resultat.

Dyr eller billig?

Utover størrelsen, så er den største forskjellen måten du skjærer på. Med den lille vannsagen fører du flisen gjennom diamantskiven, mens du på den store fører diamantskiven gjennom flisen. Den siste løsningen er enklest å jobbe med. Den gjør det nemlig betydelig lettere å lage skrå snitt.

Begge modellene kjøler med vann for å redusere friksjonen og sikre at skiven ikke blir for varm, slik at den mister herdingen. Når du skjærer, blir vannet blandet med det fine støvet fra flisene. Det gir en tynn sementlignende blanding, som i begge tilfeller spruter rundt maskinene. Så uansett om du velger den ene eller den andre vannsagen, er det smart å flytte skjærearbeidet utendørs.

En annen forskjell på de to maskinene er diamantskivene. Men selv om den store vannsagen er utstyrt med en større skive i høyere kvalitet, er det overraskende nok ingen vesentlig forskjell på kvaliteten av snittene. Begge maskiner leverer et glimrende og fullt ut tilfredsstillende resultat.

Den billige modellen: Einhell TC-TC 618

Bordet er 33 x 36 cm, men avstanden fra diamantskiven til parallellanlegget er kun opptil 20 cm.

Du kan i prinsippet fjerne parallellanlegget og skjære større fliser på frihånd. Det vil vi dog ikke anbefale, fordi et rent snitt krever at flisen føres nøyaktig og kontrollert frem. Derfor kan vi ikke anbefale den lille vannsagen til fliser som er særlig større enn den klassiske på 15 x 15 cm, hvis det også skal være plass til å vinkle flisen ved skrå snitt.

Fordi flisen skal føres langs parallell­anlegget, krever vinklede snitt et gjæringsanlegg. Det følger med et 45 graders gjæringsanlegg til maskinen. Skal du skjære i andre vinkler, må du lage et passende anlegg selv. Bordet kan vinkles opptil 45 grader. Det gjør det mulig å lage perfekte skjøter når flisene skal sitte på et utvendig hjørne.

 • Effekt: 600 watt
 • Omdreininger: 3.000/min.
 • Diamantskive: 180 mm
 • Snitthøyde: 35 mm
 • Skjærebord: 33 x 36 cm
 • Vekt: 8,5 kg
 • Pris: sett til 799 kroner

Vannkjølingen skjer i all sin enkelhet ved at undersiden av skiven kjører i et vannbad.

Den dyre modellen: Einhell TE-TC 620 U

Med en snittlengde på 62 cm kan du kutte de fleste fliser.

Selv om du skal kutte en kvadratisk flis diagonalt i den lengste mulige lengden fra hjørne til hjørne, kan vannsagen uten problemer håndtere store fliser på 43 x 43 cm.

Skiven kjører lett og nøyaktig i en skinne over flisen. Det gjør det mulig å sage i akkurat den vinkelen du ønsker. Vannet i karet under skjære­bordet pumpes opp gjennom et filter og sprøytes på skiven for å kjøle den.

Styreskinnen kan vinkles 45 grader til siden.

 • Effekt: 900 watt
 • Omdreininger: 2.950/min.
 • Diamantskive: 200 mm
 • Snitthøyde: 30 mm
 • Snittlengde: 62 cm
 • Skjærebord: 61 x 32,5 cm
 • Vekt: 34 kg
 • Pris: sett til 4199 kroner

Vinkelanlegget gjør det enkelt å skjære i den vinkelen du ønsker.

Resultat: Billig vs. dyrt

Til venstre: Den billige modellen Til høyre: Den dyre modellen

Glasert keramisk flis til vegg, 4 mm

Flis til vegg og gulv, 11 mm

Porselensflis til vegg og gulv, 7 mm

Glasert porselensflis til vegg og gulv, 6 mm

  Akkurat nå leser andre ...

  Mer fra kategorien Verktøy