9 typiske feil på et bad

Du lærer av dine feil – men de feilene du gjør når du renoverer et bad, kan bli en veldig dyr lærepenge. Sett deg derfor godt inn i reglene hvis du skal renovere. Og selv om du ikke skal gjøre det, så sjekk at badet ditt ikke allerede lider under disse klassiske feilene.

Noen feil er bare irriterende. Det kan for eksempel være et løst dørhåndtak, et knirkende gulvbord eller gulvfliser som er lagt litt skjevt.

Andre feil kan være fatale for huset: manglende våtromssikring, dårlig ventilasjon eller feil fall på baderomsgulvet, alt dette er feil du finner på mange bad. Og nettopp her – i det som på fag­språket kalles våtrom – kan feil bli uhyggelig kostbare.

Selv om litt vann kan virke harmløst, så kan vann i selv små mengder føre til råteskader så alvorlige, at du risikerer å måtte skifte ut deler av husets grunnleggende konstruksjoner, samtidig som at hele badet må bygges om.

Og selv om det ikke går fullt så galt, vil forsikringsselskapet ditt fort kunne nekte deg erstatning, hvis du ikke har kontroll på badets mange detaljer.

9 klassiske feil

1. Feil fall på gulvet

Det er en klassisk, men også alvorlig feil: Fallet på gulvet leder vekk fra de gulv­slukene som skal lede vannet unna.

Handler det kun om at vannet i dusjen ender i et hjørne og ikke ned i slukristen på gulvet, er det kanskje bare irriterende. Men hvis hele gulvflaten på badet heller feil vei, kan det i tilfelle av et oversvømmet gulv bety at vannet renner ut av badet til rommene utenfor, og det er selvsagt alvorlig.

Selv små mengder vann, som for eksempel renner ut på et laminatgulv, kan være ødeleggende.

Gulvet skal ha et fall på én til to prosent mot sluket i gulvet, og gulvet skal være høyest ved dørterskelen.

Dessverre er det ingen enkel løsning å fikse et gulv med feil fall. Gulvet må rettes opp, og det betyr at fliser eller annen belegning må fjernes, slik at det kan støpes en ny gulvoverflate. I en dusjnisje vil det da ofte være lettere å erstatte en liten avløpsrist med et avløp som dekker hele den ene siden av dusjen (for eksempe Unidrain). Da skal gulvflaten bare helle i én retning, i stedet for å skulle treffe et avløp midt på gulvet.

2. Ingen våtromsmembran

Det er den usynlige delen av et bad, men også den viktigste. Våtromsmembranen, som typisk er flytende og skal males på i flere omganger, sørger for at vann ikke kan slippe ut av rommet. Våtromsmembranen er et ufravikelig krav ved etablering av nye bad, men slik har det ikke alltid vært.

Renoverer du, er det et krav
Bor du i et eldre hus med et eldre bad, kan det hende det er bygget uten en våt­romsmembran. Ofte er det uproblematisk, fordi konstruksjonen bak består av betong, som ikke tar skade av litt vann. Men det kan også gå galt, særlig hvis det for eksempel sprekker et vannrør, eller det av andre grunner oppstår over­svømmelse i rommet.

Skal du renovere et bad, SKAL du etablere en våtromsmembran. Og hvis du borer hull, for eksempel for å sette opp en hylle eller noe annet på veggene, SKAL du sørge for å tette hullet med for eksempel silikon, slik at vann ikke kan trenge gjennom hullet.

Et nyrenovert bad uten våtroms sikring er temmelig sikkert også et bad uten forsikring, for konsekvensene av vann i husets bakenforliggende konstruksjoner, særlig trekonstruksjoner og andre organiske deler, er virkelig alvorlige og kan resultere i at husets bærende deler råtner. Det er derfor både dumt og dyrt å hoppe over det å sikre et bad etter alle anbefalinger med en skikkelig våtromssikring.

3. Utilgjengelig sisterne

Ikke bygg inn en skjult sisterne bak et vegghengt toalett, slik at du ikke kan komme til den. Vanntilkoblinger skal være tilgjengelige, og hvis toalettet renner eller sisternen ikke vil skylle ut, er det håpløst å måtte skjære i stykker veggen eller rive den for å komme til for å reparere noe gjennom et bittelite hull bak skylleknappene.

Lag en ordentlig tilgang hvis sisternen er bygget inn i en vegg. Dette kan for eksempel være en luke på veggen ved siden av toalettskålen, eller en tilgang fra toppen av innbyggingen, med en stor flis eller en plate som kan løftes vekk.

Pass også på at du plasserer den innebygde sisternen innenfor våtromssikringen, og at du lager en liten sprekk nede ved gulvet, der eventuelt lekkasjevann kan renne ut og varsle deg om at noe er galt.

4. Manglende gulvsluk

Hvis du kun har ett gulvsluk på badet, skal hele gulvflaten lede eventuelt vann mot dette sluket. Men hvis sluket for eksempel skjuler seg bak en dusjdør, som er utstyrt med en gummilist for å hindre vann i å renne fra dusjområdet ut på gulvet, er det et problem. For da vil vann fra et sprukket vannrør, et toalett som renner over eller en lekk vaskemaskin ikke kunne nå frem til sluket. Det vil i stedet fylle opp gulvet, og på et tidspunkt vil det da renne ut der det kan – som oftest gjennom døren.

Tenk på hvordan vannet kan slippe ut. Kanskje bør du etablere et ekstra gulvsluk, eller kanskje er det nok å venne seg til at døren til dusjen alltid skal stå åpen når du ikke dusjer.

5. Feil lamper

På baderom skal du bruke lamper med merkingen IP44, eller IPx4, der det første tallet forteller noe om støvbeskyttelsen, og det andre noe om beskyttelsen mot vann – jo høyere IP-tall, desto bedre er beskyttelsen.

Dette er dog ikke et krav hvis belysningen sitter mer enn 225 cm over gulvet eller mer enn 60 cm utenfor våtsonene. Det vil si mer enn 60 cm til siden for et badekar, mer enn 60 cm til siden for vaskeservanten og mer enn 60 cm til siden for dusjsonen Det er likevel ingen grunn til å ta sjansen på fuktproblemer i det elektriske ved å velge belysning med lavere merking enn IP44 utenfor våtsonene.

6. Dårlig utlufting

I dag er det et krav at nye bad skal ha god utlufting, og det er det en god grunn til: Et konstant fuktig rom vil nemlig bli til et veksthus for muggsopp, og fukt er også ødeleggende for alt organisk materiale, for eksempel treverk i møbler og konstruksjoner.

I et gammelt bad kan ventilasjonen være mangelfull, så her gjelder det å lufte ut ekstra mye, særlig etter en dusj. Det skal skje med gjennomtrekk, men da kan problemet raskt bli at du sender fukten inn i andre rom i huset. Så jo før det kan bli installert et effektivt utsug på badet, desto bedre er det.

I de aller fleste hus er det ikke særlig komplisert å installere en vifte. Den største jobben består i å lage adgang ut til det fri. Det skjer som regel ved å lage et hull i ytterveggen og sette inn en ventilasjonskanal. Alternativt kan det føres rør opp på loftet og ut gjennom taket.

7. Løse fliser

Fliser som er løse eller lyder hult når du banker på dem, er primært et kosmetisk problem. Flisene har ingen betydning for tettheten. Den sikrer våtromsmembranen. Rent teknisk er flisenes oppgave faktisk å beskytte membranen mot skader.

Men flisene skal selvfølgelig ikke være løse. Og lyder de hult når du banker på dem, er de ikke limt godt nok, og da er det en risiko for at de løsner.

Det er absolutt overkommelig å ta opp en flis og lime den ordentlig fast. Vi har grundige trinn for trinn-veiledninger som viser hvordan det gjøres. Se dem på: www.gjoerdetselv.com

8. Rennende toalett

Et toalett som renner konstant, utgjør ingen umiddelbar fare for bygningen. Men det kan raskt bli en bombe for økonomien: Det finnes eksempler på vannforbruk som er femdoblet, fordi eierne har ignorert et gammelt toalett som renner litt. Litt vann hele tiden kan bli til mange tusen liter vann på et år.

Så av hensyn til både vannforbruket ditt og vannressurserne generelt, skal sisternen fikses eller toalettet byttes ut med et nytt.

Problemet skyldes typisk enten et utett vanntilløp eller en utett pakning i bunnen av sisternen. Begge deler kan byttes ut – du kan også relativt enkelt selv bytte ut et gammelt toalett med et nytt.

9. Sprukken fuge

Mørtelfugene mellom flisene kan sprekke, og med tiden vil en silikonfuge bli stygg og kjedelig, slik at den bør skiftes. Men fordi det jo er den bakenforliggende konstruksjonen som skal være tett, for eksempel i form av en våtromsmembran, er det altså ingen katastrofe hvis en fuge blir litt utett.

Det er heldigvis enkelt å krafse ut en fuge (forsiktig, slik at du ikke skader våtromsmembranen) og legge i ny mørtel.

En silikonfuge kan skjæres ut med en hobbykniv (uten å treffe membranen) og erstattes med en ny av våtromssilikon.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Bad