Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Slik skifter du en ødelagt flis

Lagre artikkel Du må være logget inn for å lagre artikler

En sprukket flis ser ikke bra ut. Heldigvis kan den fint skiftes. Teknikken er den samme, uansett om det er snakk om en stor og tung gulvflis eller en liten og lett veggflis. Men gå forsiktig til verks. Det er nemlig fort gjort å skade flisene som ligger rundt.

Det gjelder å fjerne den ødelagte flisen i mindre stykker, slik at du ikke risikerer å ødelegge flisene ved siden av.

Det gjelder å fjerne den ødelagte flisen i mindre stykker, slik at du ikke risikerer å ødelegge flisene ved siden av.

Det gjelder å fjerne den ødelagte flisen i mindre stykker, slik at du ikke risikerer å ødelegge flisene ved siden av.

Det gjelder å fjerne den ødelagte flisen i mindre stykker, slik at du ikke risikerer å ødelegge flisene ved siden av.

FJERN DEN ØDELAGTE FLISEN

Fjern den ødelagte flisen: Før du begynner å slå på den ødelagte flisen, skal den frigjøres fra flisene rundt.

1. Før du begynner å slå på den ødelagte flisen, skal den frigjøres fra flisene rundt. Ellers risikerer du at de også knekker eller sprekker. Dette skjer spesielt fort med glaserte fliser.

Fjern den ødelagte flisen: Flisen bankes vekk med hammer og meisel.

2. Flisen bankes vekk med hammer og meisel. Tett mot fugene skal meiselen holdes loddrett. Det gjelder å være forsiktig, slik at flisene rundt ikke skades.

Fjern den ødelagte flisen: Området gjøres rent for den verste skitten, før overskytende lim og flisrester slås vekk.

3. Området gjøres rent for den verste skitten, før overskytende lim og flisrester slås vekk. Slå forsiktig, vekk fra kantene eller parallelt med dem – aldri inn mot dem.

Fjern den ødelagte flisen: Rengjør og fjern alle forhøyninger.

4. Rengjør og fjern alle forhøyninger. Flaten skal være helt plan, slik at den nye flisen kommer til å ligge stabilt.

Fjern den ødelagte flisen: For å sikre at limet vil hefte, rengjøres det grundig med kost eller støvsuger.

5. For å sikre at limet vil hefte, rengjøres det grundig med kost eller støvsuger. Sjekk om flisen passer i hullet. Den skal ligge under nivået til de andre flisene, for at det skal være plass til flislimet.

TIPS: Farge til fugen

  • Hvis du bare skal sette fast én enkelt flis, er det en god idé å kjøpe et ferdigblandet flislim. Det fås i ganske små porsjoner, klart til bruk.

  • Den eksisterende fugen i gulvet eller på veggen vil nesten alltid ha endret farge – avhengig av slitasje. Hvis du ikke finner en fugemasse som passer akkurat, kan du prøve å røre inn litt fargepulver i fugemassen for å justere fargen. Fargepulver får du kjøpt i et byggvarehus eller hos fargehandleren.

LEGG DEN NYE FLISEN

Legg den nye flisen: Underlaget fuktes godt, slik at det ikke kommer til å suge fukten for raskt ut av limet.

1. Underlaget fuktes godt, slik at det ikke kommer til å suge fukten for raskt ut av limet. Er underlaget for tørt, gir det dårlig vedheft og kortere tid til å justere på plass flisen.

Legg den nye flisen: Rør opp limet etter anvisningene på emballasjen.

2. Rør opp limet etter anvisningene på emballasjen. Fordel det med en murerskje, før det trekkes ut med en tannsparkel. Til en flis på denne størrelsen, er en 6 mm tannsparkel passe.

Legg den nye flisen: Legg på plass den nye flisen, og trykk godt til.

3. Legg på plass den nye flisen, og trykk godt til. Ta den opp igjen, og sjekk at det er lim på minst 2/3 av flisen. Fyll på mer lim hvis det er nødvendig. Legg flisen på plass, og press den godt ned.

Legg den nye flisen: Etter et døgns tid kan det fuges.

4. Etter et døgns tid kan det fuges. Rør opp fugemassen etter anvisningen på pakken, og dra massen diagonalt på fugene med en gummisparkel. Hold sparkelen litt skrått under arbeidet.

Legg den nye flisen: Dra en fugesvamp diagonalt over fugene for å fjerne overskytende fugemasse, og la fugen hvile et døgns tid.

5. Dra en fugesvamp diagonalt over fugene for å fjerne overskytende fugemasse, og la fugen hvile et døgns tid. Deretter fjernes fugeslør med en hardt oppvridd, fuktig klut eller svamp.

Tips til små fliser

Når det gjelder små gulv- eller veggfliser, er det ikke plass til å trekke lim på underlaget. Her trekkes flislimet derfor på baksiden av flisen. Etterpå vippes flisen på plass og plasseres så nøyaktig som mulig ved å presse den med små sirkelbevegelser.

Skift en flis: Tips til små fliser

ALTERNATIVER NÅR FLISEN SKAL LØSNES

Når flisen skal skjæres løs fra fugene, kan det gjøres med en multikutter med et dykksagblad eller et karbidsegmentblad.

Når flisen skal skjæres løs fra fugene, kan det gjøres med en multikutter med et dykksagblad eller et karbidsegmentblad.

En vinkelsliper er også effektiv, men den tar godt fatt. Du må derfor bruke den forsiktig og være veldig nøye, for ikke å ødelegge flisene som ligger rundt.

Fugen kan fjernes manuelt, ved å krafse den forsiktig ut med en flat meisel.

Fugen kan også fjernes manuelt, ved å krafse den forsiktig ut med en flat meisel.

Opprett Profil

purchase.course_name_message

Opprett Profil
Du må taste inn fornavnet ditt
Tast inn etternavnet ditt
Ugyldig e-postadresse
Passordet må være minst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Logg inn
Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis
Tilbake