Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Håndverkertips: 10 tips til baderommet

Skriv ut Lagre artikkel Du må være logget inn for å lagre artikler

Har du lyst til å bli en enda bedre håndverker? Så følg med når en av våre dyktigste håndverkere deler ut sine erfaringer om baderommet. Du kan helt sikker lære noe!

Såpe er genialt hvis du skal bytte toalettet. Se hvorfor i tips nr. 3.

1. Slik reduserer du rørleggerregningen

Skal du pusse opp et bad, og har bestilt en rørlegger som skal gjøre rørarbeidet, så er det en god investering å gjøre så mye som mulig klart for rørleggeren før han kommer.

Det gjør det mye enklere for ham å vurdere jobben, slik at tilbudet hans blir mest mulig realistisk. Prisen blir sannsynligvis også lavere til slutt.

Hvis for eksempel rørene er skjult, vil han ofte legge på litt ekstra, fordi han ikke vet hva som skjuler seg bak flisene.

2. Pass på våtromsmembranen når du skifter fugen

En silikonfuge blir raskt stygg, og får behov for å bli skiftet ut.

Når du skifter den, er det viktig at du ikke skjærer for dypt med hobbykniven. Da risikerer du nemlig å ødelegge våtromsmembranen som beskytter den bakenforliggende konstruksjonen mot fuktskader.

En god teknikk er først å skjære forsiktig i begge sider av den gamle fugen, slik at den løsnes. Med litt hell, kan du forsiktig dra den løs i ett stykke.

Før du lager den nye fugen, skal du sørge for å gjøre grundig rent og avfette med aceton, slik at den nye silikonen hefter skikkelig.

Pass på våtromsmembranen når du skal skifte den gamle fugen

3. Bruk såpe

Litt såpe er genialt hvis du skal bytte toalettet og sette på plass et nytt over gulvavløpet. Smører du rikelig med såpe på kanten av tilkoblingsmuffen, så glir toalettet mye lettere på plass.

4. Få enkel tilgang til rørene med en borrelåsluke

Det er et krav at det skal være tilgang til vannrørene på badet hvis du lager en skjult skjøt.

Bruker du våtromsplater, er det smart å lage en luke som settes fast med borrelås. Lag bare et hull i veggen, og skjær til en plate som er litt større enn hullet. Deretter kan du feste platen med borrelås rundt kanten på hullet.

Bruk borrelås til å sikre luken

5. Behold rørføringen og spar mange penger

Det er dyrt å endre på plasseringen til sluk, kloakkrør og vannrør. Det gjør jobben mer omfattende, og koster ekstra i både materialer og arbeidstimer. Hvis du kan leve med den eksisterende plasseringen av sluk, vann- og kloakkrør, er det derfor mange penger å spare.

6. Rens rørene grundig, og unngå utette skjøter

Hvis du setter opp et vegghengt toalett, skal du være nøye med at du får renset rørene grundig før du setter dem sammen.

Rørene skal ofte kappes til med ei baufil, og det er viktig at all “sagflis” fra plastrørene fjernes. Ellers risikerer du at skjøtene blir utette. Sørg også for å skjære snittet helt rent rundt i kantene med en skarp hobbykniv, eller noe annet skarpt.

7. Bank forsiktig

Når du skifter en flis, for eksempel i gulvet på badet, skal du passe på ikke å ødelegge de andre flisene, våtromsmembranen og en eventuell gulvvarme.

Hvis du først borer hull i den ødelagte flisen med en bormaskin, reduserer du spenningen i flisen, slik at den blir enklere å fjerne.

Etterpå banker du forsiktig hull på flisen med hammer og meisel, slik at du fjerner den bit for bit.

8. Lett og risikofritt: lim fast toalettet

Skal du bytte et gammelt toalett som står på gulvet, så lim fast det nye. Da unngår du å bore i gulvet, og risikerer ikke å ødelegge verken gulvvarme eller våtromsmembran. I tillegg er det raskt og enkelt.

REDAKSJONEN ANBEFALER: 3 grunner til å velge vegghengt toalett

9. Kjøp en vifte med fuktsensor

Hvis du kjøper en vifte med fuktsensor til badet, får du sugd ut all fukt. Da går viften nemlig så lenge badet er fuktig, og viften koster ikke mye ekstra.

10. Skjul stygge fliser

Har du stygge fliser på badet? I stedet for å ta jobben med å banke dem ned og sette opp nye, kan du få en ny, flott vegg med multipuss.

Materialet er et sementbasert mørtelprodukt, som hefter på alt. Det pusses rett på veggen, som med alminnelig mørtel, og skal deretter tørke langsomt.

Spar tid med multipuds.

LES OGSÅ: Få enda flere håndverkertips!

Disse ti tipsene er en del av artikkelen '50 håndverkertips' som vi hentet i Gjør Det Selv 4/2017. Hvis du vil se hvordan den erfarne håndverker gjør arbeidet lettere med tips til oppgaver i hele huset, kan du hente inn hele artikkelen her: 50 HÅNDVERKERTIPS: Håndverkerens hemmeligheter

 • 10 tips til gulvbelegg
 • 10 tips til tapetsering
 • 10 tips til oppheng
 • 10 tips til skilleveggen
 • 10 tips til badet
Din bestilling
Bestilling
Opprett Profil
Du er i ferd med å kjøpe tilgang til:
null: Håndverkertips: 10 tips til baderommet
Total pris: null kroner
Mer for mindre?
Få over 1000 byggeveiledninger og full digital tilgang for kun 29 kroner
  • Tilgang til over 1000 digitale byggeveiledninger
  • Du kan si opp abonnementet når som helst.
  • Etter tilbudet fortsetter du i løpende abonnement til kr 79 pr. måned
Kun kr 29 første måned
Du må taste inn fornavnet ditt
Tast inn etternavnet ditt
Ugyldig e-postadresse
Passordet må være minst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbake
Logg inn
Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis
Tilbake