SLIK: Vegghengt toalett

Det høres voldsomt ut at en vegg kan bære både et vegghengt toalett og en person på det. Det skyldes det smarte stativet, som settes fast og skjules bak veggen.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
2 dager
Pris
3.000 kroner

Det er mange gode grunner til å velge et vegghengt toalett. Det er f.eks mye enklere å komme inn under toalettet med gulvkosten.

Intro

Et vegghengt toalett er en av de mest effektfulle oppgraderinger du kan gjøre på et bad. Og det er faktisk ikke vanskelig å sette opp. Riktig nok består et vegghengt toalett av en del elementer, rør og skinner, men når du først får kontroll på dem, er det ikke vanskelig å sette delene sammen.

Det er nærliggende å tro at et vegghengt toalett henges på veggen, men det er faktisk ikke slik det forholder seg. I stedet står stativet til det vegghengte toalettet på gulvet, og både sisterne og stativ dekkes av en kasse du lager utenpå, slik at alt annet enn skålen er skjult.

Slik er det vegghengte toalettet montert

Klikk på tallene på figuren og få forklaringen på hvordan det vegghengte toalettet er montert.

3 gode grunner for et vegghengt toalett

  1. Enklere rengjøring med vegghengt toalett: Den mest åpenbare fordelen med et vegghengt toalett fremfor et gulvtoalett, er den enklere rengjøringen. Det er mye lettere å komme til under toalettet med gulvkosten, og du slipper alle de krinkelkrokene som et gulvtoalett har. Alt i alt er det mye enklere å rengjøre et vegghengt toalett, slik at du sikrer bedre hygiene på badet.

  2. .Det vegghengte toalettet tar ikke større plass: Du tror kanskje at et vegghengt toalett med stativ og ramme dekket av gipsplater tar større plass enn et klassisk gulvtoalett, men det gjør det faktisk ikke. Det tar omtrent like stor plass som den gamle gulvmodellen.

  3. Montering av et vegghengt toalett er enkelt: Det er selvfølgelig vanskeligere å montere et vegghengt toalett enn et klassisk gulvtoalett. Men som du kan se i denne veiledningen, er det slett ikke vanskelig. Det er forskjell på toalettene fra de forskjellige produsentene, men i prinsippet er monteringen den samme som du kan se på disse sidene.

OBS! Denne artikkelen er en del av et samlet tema om bad. Her kan du laste ned det komplette badtemaet.

Veiledning

01
Rammen settes opp 7 Trinn

Prinsippet for et vegghengt toalett er felles for alle de forskjellige utgavene du kan finne. Nemlig at toalettet slett ikke henger på veggen.

Den synlige delen av toalettet, skålen, henger på en metallramme som du setter fast til veggen.

Vekten av toalettskålen hviler på gulvet, og den gamle veggen skal kun tåle det trekket som kommer fra rammen. Inne i rammen sitter sisternen, og både den og alle rørene til og fra blir skjult av en ny vegg. Først justeres høyden på rammen, deretter settes den fast i riktig avstand fra veggen.

1

Juster høyden på rammen. Ved å justere føttene (H), velger du selv hvor høyt setet skal være. I papirene til skålen står det hvordan du får en gitt setehøyde med den gjeldende toalettskålen.

2

Sett rammen løst opp, og marker plasseringen. Beslagene til innfestingen øverst (A) er de som tar den store belastningen, og de skal ha feste i en solid del av veggen. Avstanden justeres kun løst i første omgang.

3

Rammen settes nå fast nederst. Avstanden kan varieres - det skal bare være plass til sisternen og installasjonene. Rammen kan skrus fast i gulvet, men med et beslag (G) inn mot veggen slipper vi å bore i gulvet.

4

Skruene kan også skrus fast til gulvet. Denne metoden anbefaler vi primært til gulv uten gulvvarme.

5

En støtteskinne skrus eventuelt fast til veggen, og rammen festes godt både oppe og nede.

6

Juster avstanden til veggen. Beslagene (A) skrus inn til rammen står loddrett. Når det ene hjørnet er på plass, justeres høyden på det andre beinet.

7

De lange beslagene (A) finjusteres. Når rammen står helt loddrett, er skruen skrudd langt nok inn.

02
Rammen dekkes til 4 Trinn

Nå som rammen er på plass, skal den dekkes til. Her bruker vi fibergipsplater. Våtromsplater er et annet alternativ, hvis kassen skal kles med fliser. Platene festes med monteringslim og skruer.

Har du ikke en egen kran på vanntilførselen til toalettet, eller rørsystemet til det må endres, må du ha hjelp fra rørlegger til å koble vann til toalettet.

Kassen rundt sisternen skal også ha en åpning nederst mot gulvet for å varsle eventuell lekkasje. Det trenger ikke å være mer enn en liten sprekk på den ene siden.

1

Vi kler rammen med fibergips. Her har vi hoppet til et annet toalett, for å vise hvordan. Nederst på den ene siden etterlater vi en sprekk mot gulvet, som ”lekkasjevarsler”.

2

Gipsplatene skrus fast. I tillegg til å bruke monteringslim, fester vi dem også med selvskjærende skruer, som vi skrur fast direkte inn i aluminiumsrammen.

3

Forsiden av rammen dekkes til. Vi skjærer hull til boksen til trykknappene (B), og skrur på den øverste frontplaten. Fibergipsplatene trenger ikke forsterkning på kantene. De bare sparkles og males.

4

Frontplaten skjæres til, og det bores hull til skyllerøret (C) fra sisternen, til avløpsrøret (E) vekk fra skålen og til de to gjengestengene (D) som skal bære toalettskålen - og vekten av brukeren.

03
Skålen henges opp 8 Trinn

Når frontplaten er på, skal den nye veggen gjøres helt ferdig før skålen henges på plass. Her er også gulvet blitt lagt.

Toalettskålen er enkel å henge opp på de to kraftige gjengestengene (D), som stikker ut gjennom frontplaten.

Men du skal tilpasse flere elementer før du løfter opp skålen og dytter den inn over gjengestengene. Stengene skal skrus inn til de stikker så langt ut at det passer med skålen. Rørene med vann til og fra skålen tilpasses slik at muffene griper passe langt inn i rørene til skålen.

1

Gjengestengene (D) skrus inn i rammen. De har et spor for skrutrekker i den ene enden, slik at de enkelt kan skrus inn.

2

Mål toalettskålen, og finn ut hvor langt det er fra bakkanten av skålen til den flaten som mutterne på de to gjengestengene (D) skal spennes inn mot.

3

Gjengestengene (D) skrus, slik at de stikker de oppmålte centimeterne, pluss krage, skive og mutter ut av veggen. De skal ikke stikke for langt ut, for da klarer du ikke å få på den avsluttende pyntekapselen.

4

Avløpsrøret (E) og skyllerøret (C) smøres før vi trykker dem inn i rørene bak platen. Det finnes egne middel til for målet, men litt såpe gjør en like god jobb. Rørene skal gli på plass helt uten motstand.

5

Mål hvor langt avløpsrøret (E) stikker ut når du har trykket det helt til bunns i avlø­ pet. Sett deretter røret på skålen, og mål hvor langt det stikker ut. Forskjellen mellom målene viser hvor mye røret skal kappes.

6

Gjenta oppmålingen på skyllerøret (C). Det er en krage på den enden som skal vende mot toalettet - den skal rekke inn til porselenet når du måler, og sikre at den løse muffen ikke dyttes inn over røret.

7

Begge rørene kappes. For å ha hold på dem når de kappes, kan du la dem sitte på skålen. Snittene renses med en kniv og rørene renses innvendig, ettersom plast­ sponene kan gjøre skjøtene utette.

8

Skålen løftes på plass. Når rør og muffer er satt på plass og smurt, glir skålen lett på. Nylonkragene settes på gjengestengene, og mutterne spennes til.

Materialer

  • Kompl. vegghengt toalett, Grohe
  • Fibergipsplate, 12 mm
  • Fibergipsskruer, 2,5 x 40 mm
  • Monteringslim

Tidsforbruk

Et par dager.

Pris

Fra cirka 3000 kroner.

Vanskelighetsgrad

Selv om det ser vanskelig ut, skal du ikke la deg avskrekke.

3D-modell

3D-modell

Vegghengt toalett

Et vegghengt toalett er en av de mest effektfulle oppgraderingene du kan gjøre på badet.

Åpne 3D-modellen

3D-modell

Rammen settes opp

Det smarte stativet festes til veggen og gulvet, og sikrer at toalettskålen henger solid fast.

Åpne 3D-modellen

3D-modell

Rammen skjules

Rammen kles inn.

Åpne 3D-modellen

3D-modell

Sikker montering

Gjengestengene skrus inn i rammen. Avløpsrøret justeres til.

Åpne 3D-modellen

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

Akkurat nå leser andre ...