Skift silikonfuge i baderommet

Selv den beste silikonfuge holder ikke evig. Og denne trenger å bli skiftet. Dels fordi den ikke er særlig pen lenger, men enda viktigere; at den kanskje er utett.

Det er vanskelig å bli entusiastisk når det gjelder silikonfuger. Selv vår fugespesialist som i mange år har levd av å legge og skifte ut fuger, kan styre sin begeistring.

Det er ingen tvil om at de seige og glatte fugene har sine fordeler og berettigelse på et moderne bad. De sitter godt på stort sett alle overflater. De er svært elastiske. De er vanntette. Overflata er enkel å holde ren. Ja, noen steder er det nærmest et lovkrav at overganger mel lom vegger og gulv tettes med silikon.

Men samtidig er silikonfugene en konstant kilde til ergrelser. Silikon er vanntett – men silikonfugene er så vanskelige å få helt tette på sidene at vi ikke kan basere oss på dem alene i nye bygg. Tettheten må sikres lenger inne i konstruksjonen.

Den glatte overflata er lett å tørke av og holde ren. Men får du ikke gjort det ofte nok – hver 14. dag, sier eksperter – biter muggsopper seg fort fast i overflata.

Og der du kan skrubbe og rense for eksempel en mørtelfuge som er angrepet av mugg, er det umulig med en silikon fuge. Her går angrepet raskt dypt ned i fugen, og da kan du bare «rengjøre» stedet ved å skifte ut hele fugen. Og mens silikonmasse som ikke er her det, binder på stort sett alle andre materialer, er det umulig å få andre materialer til å feste seg på ei overflate av herdet silikon. Så har du en gang hatt silikon i en fuge, må du fortsette å ha silikon i fugen.

Derfor tar selv de dyktigste fugefolkene store forbehold når det gjelder silikon, og går bare inn for den der fordelene er større enn ulempene. Det vil si i våt rom der det kreves stor elastisitet – og tetthet. Men dersom tettheten på noen måte avhenger av silikonfugen, er det i hvert fall ikke noe vi selv bør gjøre noe med, her bør fagfolk ta seg av saken.

FJERN GAMMEL SILIKONFUGE

1. Den gamle fugen skjæres løs i begge sider med en hobbykniv. Pass på at kniven ikke går så dypt at den treffer våtromsmembranen på baksiden. Den er vanntett og seig, men lett å ødelegge. Skjær først opp fugen på den ene siden helt opp til flisene, og så på den andre siden langs kanten av flisen.Ved å skråstille kniven litt kan du nå løsne fugen og ta den opp.

2. Den gamle fugen trekkes forsiktig ut – helst så den ikke ryker. Prøv å løsne den forsiktig i sidene med kniven, samtidig som du trekker den løs.

3. Sidene skrapes rene for silikon. Det er en møysommelig prosess, men det er viktig å være grundig og prøve seg litt frem med eggen og med bakkanten på knivbladet på skift.

4. Fugen pensles ren for fett med aceton. Det er lettest å helle acetonen i et spann mens du bruker den. Sørg for god utlufting.

OBS! SILIKONFJERNER

Med mindre du er meget nøye med påfølgende rengjøring av fugen, anbefaler vi at du unngår silikonfjerner, når den gamle, “svarte” silikonfugen skal fjernes. Sitter det igjen noen små rester av den gamle silikonfugen, og sitter restene godt fast, sjenerer de ikke.

Silikonfjerner løser riktig nok effektivt opp den gamle silikonen, men er det fortsatt litt silikonfjerner igjen, vil den dessverre også løse opp den nye silikonen, slik at den ikke kan hefte skikkelig.

Velger du å bruke silikonfjerner, er det avgjørende å sørge for å rense fugen med en våt klut – eventuelt med litt eddik på – minst to ganger. Før påføring av ny fugemasse, kan du med fordel gjøre en prøve, så du er sikker på at vedheften er bra nok.

LEGG NY SILIKONFUGE

1. Skjær skrått av fugespissen, så den spisse enden passer akkurat til fugebredden. I første omgang heller litt for liten enn for stor. Når det skal fuges, skal åpningen akkurat gape over hele fugen.

2. Vend så fugepistolen en halv omgang, og legg fugen i et jevnt og sakte tempo. Kjøp alltid en fugemasse for våtrom. Den motvirker nemlig sopp og mugg, og den holder seg samtidig pen litt lenger enn standard fugemasse.

3. Flisene og fugene rundt den nye massen fuktes med vann tilsatt oppvaskmiddel – f.eks. med ei sprutflaske. VIKTIG! Fugen skal være helt fylt. Er det vann mellom silikonen og sidene, får den ikke tak. Dekk eventuelt med teip i stedet.

4. Fugen trykkes tett og formes glatt i én bevegelse med en fugepinne som har trukket i vann tilsatt rikelig med såpe. Husk også å rense de tverrgående mørtelfugene med spissen på fugepinnen.

5. Silikonfugen glattes om nødvendig med den krumme yttersiden av fugepinnen. Mange bruker på dette tidspunkt en finger dyppet i såpevann for å glatte ut fugen. Men det gjør ikke fagmannen. Vannet ødelegger fugen, så lenge den ikke er herdet opp. Fugen er skiftet ut, og badet klart til å bli tatt i bruk etter 12 timer, eller det som produsenten måtte love på emballasjen til fugemassen du kjøper.

6. Fugepinnen krever håndlag, og fugebrikker av silikongummi er et godt alternativ. De fås med forskjellige profiler. Husk å trykke fugemassen helt inn.

Fugemannens 5 bud ...

  • Skjær aldri for dypt når du fjerner den gamle fugen. Ødelegger du en våtromsmembran lenger inne i konstruksjon, bør du straks tilkalle hjelp fra en fagmann.
  • Rens bare med aceton når du har fjernet den gamle fugen. Den fjerner fett. Bruker du silikonfjerner, ødelegger du også den nye silikonen.
  • Bruk bare silikonfugemasse av god kvalitet. Du kan kanskje spare et par hundre kroner på et rom, men risikerer å ha kastet bort en halv dags arbeid fordi fugen ikke holder.
  • Bruk rikelig med fugemasse. Fugen skal være fylt helt opp før du glatter den med fugepinnen.
  • Gjør deg fl id hele veien fra start til slutt. Du har lang tid å arbeide på før fugen herder.

Gjør det godt – eller la være

Reglene kommer fra Gjør Det Selvs fugespesialist som i årevis har sittet bøyd over metervis av fuger i en mengde bad av ulik kvalitet. Og han er helt klar i sin anbefaling: Under normale forhold kan du skifte ut en silikonfuge selv dersom silikonfugen ikke skal sikre at det blir helt tett.
Men med silikonfuger er det ikke noe som heter nesten godt nok. Akter du ikke å overholde de seks reglene, bør du heller ringe etter en fagperson og bruke din egen tid på noe annet. Da får du en pen og god fuge, og så holder den. Så lenge den kan ...

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Bad