Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Skift silikonfuge i baderommet

Skriv ut Lagre artikkel Du må være logget inn for å lagre artikler

Selv den beste silikonfuge holder ikke evig. Og denne trenger å bli skiftet. Dels fordi den ikke er særlig pen lenger, men enda viktigere; at den kanskje er utett.

silikonegfuge1

FJERN GAMMEL SILIKONFUGE

1. Den gamle fugen skjæres løs i begge sider med en hobbykniv. Pass på at kniven ikke går så dypt at den treffer våtromsmembranen på baksiden. Den er vanntett og seig, men lett å ødelegge. Skjær først opp fugen på den ene siden helt opp til flisene, og så på den andre siden langs kanten av flisen.Ved å skråstille kniven litt kan du nå løsne fugen og ta den opp.

2. Den gamle fugen trekkes forsiktig ut – helst så den ikke ryker. Prøv å løsne den forsiktig i sidene med kniven, samtidig som du trekker den løs.

3. Sidene skrapes rene for silikon. Det er en møysommelig prosess, men det er viktig å være grundig og prøve seg litt frem med eggen og med bakkanten på knivbladet på skift.

4. Fugen pensles ren for fett med aceton. Det er lettest å helle acetonen i et spann mens du bruker den. Sørg for god utlufting.

OBS! SILIKONFJERNER

Med mindre du er meget nøye med påfølgende rengjøring av fugen, anbefaler vi at du unngår silikonfjerner, når den gamle, “svarte” silikonfugen skal fjernes. Sitter det igjen noen små rester av den gamle silikonfugen, og sitter restene godt fast, sjenerer de ikke.

Silikonfjerner løser riktig nok effektivt opp den gamle silikonen, men er det fortsatt litt silikonfjerner igjen, vil den dessverre også løse opp den nye silikonen, slik at den ikke kan hefte skikkelig.

Velger du å bruke silikonfjerner, er det avgjørende å sørge for å rense fugen med en våt klut – eventuelt med litt eddik på – minst to ganger. Før påføring av ny fugemasse, kan du med fordel gjøre en prøve, så du er sikker på at vedheften er bra nok.

LEGG NY SILIKONFUGE

1. Skjær skrått av fugespissen, så den spisse enden passer akkurat til fugebredden. I første omgang heller litt for liten enn for stor. Når det skal fuges, skal åpningen akkurat gape over hele fugen.

Silikonfuger på baderom

2. Vend så fugepistolen en halv omgang, og legg fugen i et jevnt og sakte tempo. Kjøp alltid en fugemasse for våtrom. Den motvirker nemlig sopp og mugg, og den holder seg samtidig pen litt lenger enn standard fugemasse.

3. Fugen trykkes tett og formes glatt i én bevegelse med en fugepinne som har trukket i vann tilsatt rikelig med såpe. Husk også å rense de tverrgående mørtelfugene med spissen på fugepinnen.

4. Silikonfugen glattes om nødvendig med den krumme yttersiden av fugepinnen. Mange bruker på dette tidspunkt en finger dyppet i såpevann for å glatte ut fugen. Men det gjør ikke fagmannen. Vannet ødelegger fugen, så lenge den ikke er herdet opp. Fugen er skiftet ut, og badet klart til å bli tatt i bruk etter 12 timer, eller det som produsenten måtte love på emballasjen til fugemassen du kjøper.

5. Fugepinnen krever håndlag, og fugebrikker av silikongummi er et godt alternativ. De fås med forskjellige profiler. Husk å trykke fugemassen helt inn.

LES OGSÅ: Slik bruker du silikon

TIPS: Oppbevaring

Silikonfugemasse skal oppbevares tørt og frostfritt. I uåpnet tilstand kan den holde seg i to år. I åpnet tilstand kan den holde i opptil ett år, hvis du vel å merke sørger for å lukke patronen lufttett igjen. Etter bruk skrus patronspissen av, og hullet forsegles med plast og teip.

VIKTIG! Maling av fuger

Silikonfuger kan IKKE males. Malingen vil ganske enkelt ikke binde på overflaten. Nesten alle fugemasseprodusenter har silikonfugemasse i forskjellige nyanser av hvit og grå. Enkelte produsenter, for eksempel Mapei, fører silikonfugemasse i kraftigere farger.

TIPS: Vedlikehold

Silikonfugemasse inneholder organiske stoffer, som kan angripes av sopp. Og har det først kommet sopp, finnes det kun én løsning: Fugen må skiftes. Med god tørking etter dusjing, god ventilasjon og jevnlig god vasking, kan fugens levetid forlenges betydelig.

Din bestilling
Bestilling
Opprett Profil
Du er i ferd med å kjøpe tilgang til:
Video: Skift silikonfuge i baderommet
Total pris: null kroner
Mer for mindre?
Få over 1000 byggeveiledninger og full digital tilgang for kun 29 kroner
    • Tilgang til over 1000 digitale byggeveiledninger
    • Du kan si opp abonnementet når som helst.
    • Etter tilbudet fortsetter du i løpende abonnement til kr 79 pr. måned
Kun kr 29 første måned
Du må taste inn fornavnet ditt
Tast inn etternavnet ditt
Ugyldig e-postadresse
Passordet må være minst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbake
Logg inn
Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis
Tilbake