Fuge fliser: Jevne fuger er kronen på verket, og de skal fylles helt opp for å unngå sprekker.

Jevne fuger er kronen på verket, og de skal fylles helt opp for å unngå sprekker.

Riktig verktøy

Når du skal fuge fliser, er det en god idé å skaffe deg et fugesett. Det består av et gummibrett eller en gummisparkel, et skumgummibrett (også kalt fugesvamp) og et spann med ruller til å presse vannet ut av skumgummibrettet. Om du velger gummisparkel eller gummibrett til fugingen er en smakssak, så her må du prøve deg frem. Fugesettet selges i byggvarehus og hos flisforhandlere.

I tillegg skal du bruke en vanlig svamp og en bunke myke bomullskluter. Svampen er god til å fylle fugene helt med, og klutene brukes til å polere overflaten grundig til slutt.

Fuge fliser: Fugesett med rullespann, skumgummibrett og gummibrett.

Fugesett med rullespann, skumgummibrett og gummibrett.

Hjørner og kanter: Silikonfuger

Det skal være elastiske fuger mellom vegger og gulv, og mellom vegger som støter inn mot hverandre. Det skal også være elastiske fuger der to forskjellige materialer støter mot hverandre, for eksempel mellom fliser og slukristen.

Flere produsenter av fugemateriale selger elastisk silikonfugemasse på patron som er avstemt i farge med den sementbaserte fugemassen. Den synlige forskjellen på dem blir derfor liten. Regn med at selv en silikonfugemasse i høy kvalitet typisk kun holder ca 5 år i våtsoner.

Fuge fliser: Det må være elastiske fuger der to materialer støter mot hverandre, mellom vegger og gulv og mellom vegger og vegger.

Det må være elastiske fuger der to materialer støter mot hverandre, mellom vegger og gulv og mellom vegger og vegger.

TIPS: Fugeforsegler

Mørtelfuger kan med fordel behandles med en fugeforsegler, som beskytter fugene mot kalk, fukt og skitt.

Overflaten skal være ren og tørr før den påføres, og overskytende fugeforsegler tørkes av med en klut etter cirka en time.

Produsentene lover at fugene beholder sitt naturlige utseende, men de anbefaler likevel at du først gjør en prøveforsegling på et lite synlig sted.