Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Fuge fliser: Slik gjør du

Skriv ut Lagre artikkel Du må være logget inn for å lagre artikler

Fugene mellom de nylagte flisene er avgjørende for utseendet på den ferdige overflaten. Hemmeligheten bak et flott resultat er å holde fugemassen nede i fugene. Derfor er det ikke alltid nok bare å påføre fugemasse og vaske etter. Fugemassen skal presses godt ned i fugene, og deretter skal den bearbeides, slik at den blir helt jevn. Her kan du se hvordan.

Fuge fliser: Jevne fuger er kronen på verket, og de skal fylles helt opp for å unngå sprekker.

Jevne fuger er kronen på verket, og de skal fylles helt opp for å unngå sprekker.

Riktig verktøy

Når du skal fuge fliser, er det en god idé å skaffe deg et fugesett. Det består av et gummibrett eller en gummisparkel, et skumgummibrett (også kalt fugesvamp) og et spann med ruller til å presse vannet ut av skumgummibrettet. Om du velger gummisparkel eller gummibrett til fugingen er en smakssak, så her må du prøve deg frem. Fugesettet selges i byggvarehus og hos flisforhandlere.

I tillegg skal du bruke en vanlig svamp og en bunke myke bomullskluter. Svampen er god til å fylle fugene helt med, og klutene brukes til å polere overflaten grundig til slutt.

Fuge fliser: Fugesett med rullespann, skumgummibrett og gummibrett.

Fugesett med rullespann, skumgummibrett og gummibrett.

LES OGSÅ: Finn riktig fugemasse til fliser

Hjørner og kanter: Silikonfuger

Det skal være elastiske fuger mellom vegger og gulv, og mellom vegger som støter inn mot hverandre. Det skal også være elastiske fuger der to forskjellige materialer støter mot hverandre, for eksempel mellom fliser og slukristen.

Flere produsenter av fugemateriale selger elastisk silikonfugemasse på patron som er avstemt i farge med den sementbaserte fugemassen. Den synlige forskjellen på dem blir derfor liten. Regn med at selv en silikonfugemasse i høy kvalitet typisk kun holder ca 5 år i våtsoner.

Fuge fliser: Det må være elastiske fuger der to materialer støter mot hverandre, mellom vegger og gulv og mellom vegger og vegger.

Det må være elastiske fuger der to materialer støter mot hverandre, mellom vegger og gulv og mellom vegger og vegger.

MØRTELFUGER – TRINN FOR TRINN

Fuge fliser: Fugemasse blandet etter anvisningene legges på en gummisparkel med en murskje.

1. Fugemasse blandet etter anvisningene legges på en gummisparkel med en murskje. Den skal kunne henge på sparkelen – uten å renne av.

Fuge fliser: Sparkelen trekkes diagonalt over fugene.

2. Sparkelen trekkes diagonalt over fugene. De skal fylles helt, så du skal trekke sparkelen på kryss og tvers, til alle fugene er fylt noenlunde jevnt.

Fuge fliser: Hjørnefugene skal beskyttes, for å holdes åpne for elastisk fugemasse.

3. Hjørnefugene skal beskyttes, for å holdes åpne for elastisk fugemasse. Det kan gjøres ved å stikke kanten av et stålbrett inn i hjørnet mens du fuger.

Fuge fliser: Fugene tørkes over med en fuktig, oppvridd svamp – diagonalt uten å presse

4. Fugene tørkes over med en fuktig, oppvridd svamp – diagonalt uten å presse. Jobb i etapper, så fugemassen ikke tørker før den skal tørkes over.

Fuge fliser: Fugene bearbeides til de er jevne og uten små hull.

5. Fugene bearbeides til de er jevne og uten små hull. Du kan fint etterfylle hvis det er hull i fugemassen. Husk hele tiden å holde hjørnefugen ren.

Fuge fliser: Når fugene er ferdige på hele flaten, vaskes hele overflaten lett over med en ren og hardt oppvridd fuktig svamp eller et skumgummibrett.

6. Når fugene er ferdige på hele flaten, vaskes hele overflaten lett over med en ren og hardt oppvridd fuktig svamp eller et skumgummibrett.

Fuge fliser: Etter en times tid tørkes overflaten med tørre bomullskluter, til den er tørr og ren.

7. Etter en times tid tørkes overflaten med tørre bomullskluter, til den er tørr og ren. Dermed er nesten all overskytende fugemasse fjernet.

Fuge fliser: Flisene vil nesten alltid ha et lite slør av sement.

8. Flisene vil nesten alltid ha et lite slør av sement. Det kan du fjerne med litt eddikvann et døgn etter at fugearbeidet er ferdig.

TIPS: Fugeforsegler

Mørtelfuger kan med fordel behandles med en fugeforsegler, som beskytter fugene mot kalk, fukt og skitt.

Overflaten skal være ren og tørr før den påføres, og overskytende fugeforsegler tørkes av med en klut etter cirka en time.

Produsentene lover at fugene beholder sitt naturlige utseende, men de anbefaler likevel at du først gjør en prøveforsegling på et lite synlig sted.

Din bestilling
Bestilling
Opprett Profil
Du er i ferd med å kjøpe tilgang til:
Artikkel: Fuge fliser: Slik gjør du
Total pris: null kroner
Mer for mindre?
Få over 1000 byggeveiledninger og full digital tilgang for kun 29 kroner
    • Tilgang til over 1000 digitale byggeveiledninger
    • Du kan si opp abonnementet når som helst.
    • Etter tilbudet fortsetter du i løpende abonnement til kr 79 pr. måned
Kun kr 29 første måned
Du må taste inn fornavnet ditt
Tast inn etternavnet ditt
Ugyldig e-postadresse
Passordet må være minst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbake
Logg inn
Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis
Tilbake