Intro
Veiledning
01
Ned til en ren og solid bunn
4
Trinn
Vi rydder rommet helt. Toalettet, gamle skap, benken og vaskemaskinen - alt fjernes. Åpningene til de forskjellige avløpene proppes.
De gamle flisene slår vi av med en stor betonghammer. Setter du en meisel på en vanlig kraftig borhammer, så fungerer det også. Det tar bare litt lenger tid.
Vi skraper av løst flislim med en spade. De siste restene av fuger, og papirnettet som holdt flisene sammen da de ble lagt, fjernes også.
02
Sikker tetting med fiberduk
9
Trinn
Normalt er det nok å sikre tettheten på et gulv i våtrom med en flytende membran. Den smøres eller rulles på som tykk maling, og tørker til en seig “gummihud”.
Muligheten for at huset setter seg igjen og skaper nye sprekker i gulvet, får oss likevel til å bruke en ekstra sikker løsning med en seig fiberduk. På begge sider er den omgitt av et sementlim.
Først sjekker vi gulvet for ujevnheter og sjekker at fallet går riktig vei, slik at vannet ledes mot gulvsluket. Toppene hakkes av. Der det er fordypninger på over 2 mm, brukes en forankringsgrunning.
Fordypningene fylles med en seig, finkornet mørtel med stor vedheft. Den vi bruker her, kan bygges videre på etter rundt to timer.
Ved gulvavløpet sikrer vi en tett overgang med en avløpsmansjett av syntetisk gummi. Betongen primes og metallkanten på avløpet avfettes. Åpningen skjæres til.
Betongen grunnes med en våtromsprimer. På betong fortynnes den med vann 1:1. Primeren vi bruker er rød, men den fås i andre farger også.
Gulvet påføres et lag 2K tetningsmasse i et felt litt bredere enn membranduken. Trekk ut massen med en glatt sparkel, fordel den deretter jevnt med en 4 mm tannsparkel og glatt etter med en bred sparkel.
Membranduken skjæres til og legges ned i den fuktige tetningsmassen, slik at den går 4-6 cm opp på veggene. Trykk membranen helt ned i massen, uten luftlommer. Bruk en sparkel med runde hjørner.
Hjørnene sikres ekstra med armering. Enten med ferdige hjørner, som her, eller skåret ut av fiberfilt.
De neste lengdene membran limes fast på samme vis. Fordi vi bruker 2K tetningsmasse, kan vi legge membranen med en overlapp på noen centimeter.
03
Den første fisen krever oversikt
3
Trinn
Nå har vi et perfekt gulv å lime flisene på. Men først må vi tenke oss godt om.
Hvis vi bare begynner i det ene hjørnet, kan alt gå galt på ferden gjennom rommet.
Først sikrer vi oss at vi ikke ender med å legge smale strimler mot en vegg.
Deretter finner vi fram til et pent forband (forskyvning) - og prøver oss fram med løse fliser til de korte fugene også møter veggene penest mulig.
Deretter legges første flis.
Ut fra gulvets senterlinje legger vi fliser til begge sider, langside mot langside. Vi ser at det går best opp med en fuge i midtlinjen. Ved å velge 5 mm brede fuger, unngår vi å tilpasse flisene i bredden.
Så skal vi legge de korte tverrfugene riktig. Dusjens utvendige hjørne er et sentralt og synlig sted, så her skal det være pent. Vi vil også unngå korte stumper ut mot forsenkingen i dusjnisjen.
04
Hold mønsteret over hele gulvet
7
Trinn
De lange, flotte flisene, med en overflate kopiert fra planker av teak, legges med en forskyvning (forband) på 7 cm, cirka en halv flis bredde. Det har den fordelen at endene på de lange flisene ikke risikerer å reise seg over naboene, selv om gulvet ikke er 100 prosent plant.
Forbandet gir også en flott effekt. Det synes tydelig, så det skal holdes nøyaktig, på samme måte som fugebredden jevnlig skal sjekkes.
De neste flisene legges nøyaktig med planlagt forband på 7 cm. Flissnoren på 5 mm hjelper til med å holde riktig fugebredde.
TIPS: Snoren skal bare ned i fugen ved endene på flisen.
Flisene kuttes på en stor våtskjærer, som vi leier. Både lengden på 80 cm og hardheten i de sterke gulvflisene vil gjøre det alt for vanskelig å arbeide med en mindre fliskutter.
Den ytterste rekken fliser må ofte tilpasses i bredden. Det slipper vi her, dels fordi vi med litt endret fugebredde kom tett mot veggen, dels fordi sokkelflisen dekker over den innerste fugen.
Nå kan vi bevege oss baklengs inn i rommet. Vi legger på flislimet med en 10 mm tannsparkel for å få et tykt lag under de lange flisene. Ikke legg på et for stort område, overflaten skal ikke tørke opp.
Sjekk jevnlig at alle linjer stemmer. Selv om du retter opp fugene med fugesnor og tegner hjelpestreker på gulvet, er vateret og øyemålet avgjørende.
I dusjnisjen legger vi fliser uten forband i forsenkningen som sikrer at vannet ikke renner ut på resten av gulvet. Fallet mot avløpet på tvers av flisene er rikelig til å lede vannet.
05
Sokkelf isene følger forbandet
3
Trinn
Når flisene på gulvet er lagt, kan vi sette de lave sokkelflisene med avrundet overkant på veggen. Enten før eller etter at gulvet er fuget, slik det passer best med fremdriften din.
I stedet for å holde en streng vannrett linje, retter vi overkanten på sokkelen etter gulvet. Med avstandsklosser skaper vi en jevn fugebredde, samtidig som vi får en overkant som ser vannrett ut.
Sokkelflisene skjæres til og limes opp stort sett som gulvflisene. I rommet er det flere fløyvegger, blant annet ved dusjnisjen. Her har vi behov for å skjære til flisene med 45 graders snitt.
Flisene får lim på baksiden. Vi bruker en 4 mm tannsparkel. Det gir passe mengde lim til å justere flisene på plass på veggen.
06
Fugene fullfører jobben pent
3
Trinn
Når flisene er lagt, bør du gi limet to døgn for å herde.
Vi bruker en fleksibel fugemasse, som kan følge de fleste av de små bevegelsene som oppstår i et gulv, spesielt gulv med varme i. Typen velges etter fugebredde - her bruker vi en fugemasse som passer til fuger mellom 2 og 10 millimeter.
Fugemassen jobbes ned mellom flisene med et gummibrett. Ved å trekke brettet diagonalt i alle retninger noen ganger, fylles fugene godt, helt til bunns.
Overskytende fugemasse vaskes av med en hardt oppvridd svamp, gjerne et brett med en svamp, som vaskes og trykkes tørt i et fugespann med valser. Stryk diagonalt, så fugene ikke hules.
Materialer
Til våtromssikringen, alt fra Alfix:
• Vanlig primer
• PlaneMix Rapid (seig mørtel)
• Avløpsmansjett
• Våtromsprimer
• Tetningsmasse 2K
• Membranduk
• Seal-Strip, fiberfilt
Til flisene:
• Fliser med teakutseende, 12,6 x 80 x 0,9 cm
• Sokkelflis med teakutseende, 8 x 40,3 x 0,9 cm
• Flislim
• Fugemasse
• Akrylfugemasse
Spesialverktøy
• Blandevisp på bormaskin
• Borhammer med meisel
• Stor våtskjærer (kan leies)
• Tannsparkler
• Fugesett (spann med valse,
fugebrett og svamp på brett)
Tidsforbruk
Et par uker, inkl. tørketider
Pris
Cirka 7000 kroner for 9 m2
Vanskelighetsgrad
Den nye våtromssikringen fordrer en viss rutine. Er du i tvil, tilkaller du fagfolk. Flisene krever også nøyaktighet for å bli bra.
Tegning
Tips & Triks
Slik klarer du de små snittene med det store bladet
Den store våtskjæreren er til uvurderlig hjelp under jobben med å legge de ni kvadratmeterne gulv, og etterpå flisene på veggene.
Dels har den styrken og bladet som kan kutte de hardtbrente gulvflisene raskt og enkelt, og dels har den størrelsen til de lange flisene.
Ikke minst har den presisjonen. Det betyr at du med litt øvelse kan sikre helt rene snitt ved å skjære bare litt ned i flisen i første omgang, og deretter skjære stadig dypere i samme spor.
Det betyr også at du med stor sikkerhet kan lage de skrå snittene, som du får bruk for ved mange utvendige hjørner. Med riktig teknikk klarer du også de fleste små snittene med et stort blad.
Et innsnitt skal skjæres i hjørnet av en flis. På det første bildet (A) er vi i ferd med å skjære fra oversiden, akkurat til hjørnet av det planlagte snittet.