Intro
Veiledning
01
Prøveopplegging
6
Trinn
Alt flisarbeid begynner med en såkalt utmid-ting, en oppmåling av arealet for å finne midtlinjene. Formålet er å finne de skjevhetene som måtte være på flaten, og å fordele flisene slik at avskjæringene blir like store i begge sider.
På større arealer vil du normalt legge opp en rekke fliser - etter en rettholt og med den valgte fugeavstanden - for å se hvordan det går opp. Her er arealet så lite at det kan tegnes opp på en plate. Derfor kan alle fliser kuttes først.
Det settes opp anleggslister på veggen der flisene skal sitte, slik at det kan måles opp nøyaktig til fiskebeinsmønsteret på platen. Tegn også opp midtlinjen på veggen.
Gjør en prøveopplegging med en flis. Den plasseres skrått på platen, med et hjørne på anleggslisten og det andre hjørnet på midtlinjen. Vinkelen er 45 grader.
Legg opp den neste flisen med den valgte fugebredden, her 4 mm. Sjekk at vinkelen på 45 grader overholdes.
02
Oppsetting
6
Trinn
Når du skal sette opp fliser på en vegg, er det ofte en god idé å sette opp en anleggslist, som flisene kan settes opp etter. Hvis du for eksempel skal lage en flisvegg på et kjøkken, kan det brukes en list som overgang mellom benkeplaten og veggen, som du også bruker som anleggslist. Det er selvfølgelig viktig at listen er fullstendig rett.
Flislimet smøres på et mindre areal om gangen, slik at du får god tid til å sette opp flisene.
Smør flislim på det nederste stykket av veggen, først med et pussebrett eller den glatte siden av en tannsparkel. Etterpå trekkes tannsparkelen gjennom, slik at laget blir jevnt.
Begynn med å sette opp flisene i det nederste hjørnet, langs anleggslistene. De trykkes i limet med en avstandsbrikke mellom.
Fortsett med de neste flisene på det neder ste stykket langs anleggslisten. Sørg for at det ikke kommer for mye lim inn i fugene.
03
Tilskjæring
2
Trinn
Alle snittene her et laget med en forholdsvis billig fliskutter. Det er mye raskere enn å bruke en våtskjærer.
Hvis snittets kant er litt ujevne, kan du slipe dem med en skjæreskive på vinkelsliperen. Juster den til å gå så sakte som mulig.
Husk hansker og vernebriller når du skjærer fliser med roterende verktøy.
Flisene kuttes på en tradisjonell, manuell fliskutter. Riss opp flisen langs oppstre kingen din, og press håndtaket ned slik at flisen knekker.
04
Hjørner
5
Trinn
Utfordringen på alle mønstre er å komme rundt hjørner med mønsteret intakt. Det kan være vanskelig å forestille seg hvordan mønsteret kommer til å se ut rundt et hjørne, så du kan med fordel tegne det på et ruteark og brette det. Dermed kan du bruke det som arbeidstegning for å se hvordan flisene skal skjæres.
For å få et pent utvendig hjørne, skal endeflisene på den ene siden stikke en flistykkelse utover hjørnekanten. Da kan flisene på den andre siden flukte med kanten deres. I det innvendige hjørnet skal det være en fuge, som tilsvarer en flistykkelse.
Gjør en prøveopplegging med flisene, der du får fiske beinsmønsteret til å gå “rundt” hjørnet. Når flisene er riktig plassert, merker du opp hvor de skal skjæres.
Sett opp flisene på veggen ved det utvendige hjørnet. Sørg for at flisene på den ene siden flukter kanten med flis endene som stikker litt utover hjørnekanten. Trykk fast flisene.
Gjør også en prøveopplegging for det innvendige hjørnet etter det samme prinsippet, og skjær til flisene.
I det innvendige hjørnet skal det være en fuge. Den røde fugebrikken trekkes opp og ned underveis i arbeidet for å holde fugen ren for lim, og for å sikre at fugebredden blir jevn.
05
Fuging
3
Trinn
Et par døgn etter at flisene er satt opp, kan du fuge dem. Til små fuger og hjørner er det enklest med en gummisparkel. Det fuges med fugemasse, som blandes med vann til en jevn, myk masse etter anvisningen på pakken.
Materialer
- Fliser, 10 x 20 cm
- Flislim
- Avstandsbrikker
Spesialverktøy
- Rettholt
- Fliskutter
- Smygvinkel
- Gummisparkel
Tidsforbruk
Det avhenger av hvor mange kvadratmeter fliser du skal legge.
Pris
Cirka 200 kr per kvm for de grå flisene som settes opp her.
Vanskelighetsgrad
Det krever større nøyaktighet og flere tilskjæringer å legge fliser i fiskebeinsmønster.
Video
Tips & Triks
Mange varianter
Det finnes mange forskjellige typer avlange fliser til fiskebein på både gulv og vegg.
Små, mellomstore eller store - bare flisene er avlange, kan du legge dem i fiskebeinsmønster. Det finnes etter hvert en del å velge blant, også når det gjelder materialer, for eksempel tradisjonelle glaserte fliser, marmorfliser og fliser i skifer.
Fargemessig spenner de også vidt, fra naturfarger, over klare farger til melerte fliser, der alle har den samme fargen, men likevel ikke er like (som første bilde til høyre.) Alle kan brukes som både gulv- og veggfliser.