Legg et perfekt flisgulv

Du trenger ikke å være flislegger for å legge et flisgulv på badet. Her kan du se hvordan du sikrer riktig fall og hvordan du fordeler flisene best mulig.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
6 dager
Pris
1.000 kroner

Intro

Du trenger ikke å være profesjonell håndverker for å legge et riktig og velfungerende flisgulv på et bad. Hvis du velger gode, enkle løsninger og gjør et godt forarbeid, kan du fint legge et gulv der vannet renner riktig retning, samtidig som flisene fordeler seg penest mulig i rommet.

På dette gulvet letter vi jobben med fire viktige valg i planleggingen. Ved å velge de samme løsningene, gjør du det enklere for deg selv å lage et perfekt fall på gulvet, unngå pytter av vann på feil sted og få en flott fordeling av flisene. Det koster tid i starten, men tjener seg raskt inn.

4 VALG SOM GIR SUKSESS PÅ GULVET

  1. Et langt sluk i hele dusjnisjens bredde betyr at gulvet blir mye enklere å bygge opp, ettersom vi kan lage et ensidig fall.
  1. Ved å lime opp klosser i riktig høyde til å rette opp sparkelmassen etter, sikrer vi et presist underlag med nødvendig fall på flisgulvet.
  1. Mellom dusjnisjen og det øvrige gulvet lager vi en nedkant, som hindrer vannet i å renne ut av nisjen. Den er enkel å lage, og i motsetning til oppkanter, fanger denne løsningen aldri vann på feil side.
  1. Vi planlegger hvordan flisene skal ligge helt ut i alle hjørner, før vi begynner å legge dem.

Veiledning

01
Gulvet får riktig fall 4 Trinn

Et betonggulv er sjeldent klart til å legge fliser rett på. Det kan være ujevnt og mangle fallet som skal sikre at vann ender i sluket.

Med hjelp av et vater lager vi riktig fall, ut fra gulvslukets plassering. I dusjen skal fallet være størst, og vi løfter det øvrige gulvet, slik at det blir en kant ned mot dusjnisjen. Rundt på gulvet markeres ønsket høyde med klosser, før gulvet støpes med en gulvsparkelmasse.

1

Vi limer avstandsklosser på gulvet i den høyden vi ønsker at sparkelmassen skal ende - med plass til flisene oppå. Skal du ha gulvvarme, legges den ut først.

2

Vi spenner en list på tvers av rommet, der dusjnisjen skal være. Det er der slukrennen slutter, og der vi senere vil skjerme dusjnisjen delvis av med en glassplate.

3

Sparkelmassen glattes først ut i den ”tørre” delen. Vi bruker et gummibrett, og stryker sparkelmassen i nivå med klossene. Massen blandes opp som anvist på posen.

4

Gulvet i dusjnisjen bygges opp med jevnt fall ned mot gulvsluket etter at den første delen av gulvet har herdet, og listen er fjernet.

02
Mønsteret legges fast i alle detaljer 2 Trinn

Det er til stor hjelp å prøvelegge flisene, og gjerne kutte til flisene i kantene før du begynner å legge gulvet. Har du disponert tingene riktig, sparer det deg for mye bortkastet tid, samtidig som det hjelper deg til et flott resultat.

I et lite rom er det umulig å få alt til å gå opp perfekt, og vi er nødt til å prioritere enkelte ting: Vi sørger for å legge originale fliskanter mot det lange gulvsluket og ved overgangen til nisjen. Resten retter vi til, slik at vi unngår for smale strimler mot veggene.

1

En rekke fliser legges ut løst i rommets lengderetning, med utgangspunkt i det avlange gulvsluket og nedkanten til dusjen. Fordi vi vil følge avløpet og nedkanten med originale kanter, rettes resten inn etter det.

2

Flisene langs kantene skjæres til når du har planen helt klar. Marker hver enkelt med et tall, skrevet på biter av maskeringsteip. Legg dem deretter i stabler, slik at du enkelt kan finne frem til den riktige flisen.

03
Flisene limes fast ut fra gulvsluket 6 Trinn

1

Flislimet røres opp i passende porsjoner, som du rekker å bruke før det tørker. Bland først etter forholdet vist på posen, og juster eventuelt etterpå. Bruk en blandevisp på en bormaskin. Hell vann i spannet først.

2

Flisene legges langs gulvsluket. Med en tannsparkel trekkes et jevnt lag lim ut på gulvet langs sluket, og første flisrekke legges. Husk litt avstand til gulvsluket, slik at det blir plass til en fuge.

3

De neste rekkene føyes til. Fugebredden reguleres i første omgang med avstands-klosser. Etterpå kan du med fordel bruke øyemål til å styre linjene etter.

4

Fallet kontrolleres underveis med vateret, som også avslører om en flis vipper litt ut av plan med flisene rundt.

5

De siste flisene legges ut. Etter et døgn er flislimet så hardt at du kan tilføye kantfliser, hvis du vil ha det. Du skal også gi limet minst et døgn til å herde før du fuger, slik at limet ikke misfarger fugemassen.

6

De smale kantflisene ved veggen smøres med flislim på baksiden og vippes inn på veggen. Masser dem forsiktig på plass. La igjen limet tørke minst et døgn før du setter i gang med fugingen.

04
Fuger lukkes med mørtel og silikon 4 Trinn

Du får bruk for to typer fugemasse på badet: En til den harde mørtelfugen som fylles opp mellom flisene, og som du ofte med fordel kan bruke i både innvendige og utvendige hjørner. Den andre er til den myke silikonfugen, som bedre forbinder deler som beveger seg forskjellig i forhold til hverandre.

Fordi tettheten skal være sikret med en våtromsmembran bak flisene, og silikonen ofte bør skiftes med jevne mellomrom, nøyer vi oss med silikon ved sluket og mot dørterskelen.

1

Fugemørtelen røres grundig opp med en blandevisp på en kraftig bormaskin. Det er viktig å unngå klumper. Følg blandeanvisningene nøye. Igjen er det en fordel å helle vann i spannet før pulveret.

2

Fugene fylles opp med mørtel. Ved å trekke fugemørtelen diagonalt over flisene, presses mørtelen ned i fugene. Trekk over flere ganger i skiftende retning for å sikre at fugene blir fylt helt opp.

3

Overskytende fugemørtel vaskes av. Når fugemassen har satt seg i 10-15 minutter, vaskes den overskytende mørtelen av med et rent, fuktig svampbrett. Det skal skylles og rulles tørt med korte mellomrom.

4

Under terskelen lukker vi fugen med en silikonfugemasse. Vent til mørtelfugene er helt tørre, slik at du kan polere dem og flisene rene for kalk, før du lukker de siste fugene med en silikonfugemasse.

Materialer

  • Selvnivellerende sparkelmasse
  • Avstandsklosser av plast
  • Gulvfliser (her svarte, 30 x 30 cm)
  • Flislim (her fra LIP)
  • Fugemørtel (her fra Mapei)
  • Silikonfugemasse

Spesialverktøy

  • Fliskutter
  • Blandevisp på kraftig bormaskin
  • Tannsparkel, her 6 mm
  • Gummisparkel
  • Rullespann med svampbrett

Tidsforbruk

5-6 dager med tørketid.

Pris

Cirka 1000 kroner for 2,5 m²

Vanskelighetsgrad

Med nøye planlegging og disse enkle tipsene, kan du fint legge et gulv med perfekt fall selv.

Video

TEKNIKK: Fliser på vegg og gulv

Del opp flatene i felt. Da har du kontroll på linjene.

TEKNIKK: Kutt fliser

Med en fliskutter er det både raskt og enkelt

TEKNIKK: Rundt hindringer

Lær teknikken for hull, hakk og "halve hull"

TEKNIKK: Fuging av fliser

Jobb diagonalt på flisene, da blir fugene fylt pent opp.

TIPS: Riktig fugemasse til flisene

Tips & Triks

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Baderomsfliser