Intro
Veiledning
01
Gulvet forberedes
3
Trinn
Støpte gulv har alltid små ujevnheter i overflaten, og uansett om du arbeider på et nytt eller gammelt gulv, begynner du med å slipe det med en grov slipestein eller et slipebrett med diamanter.
Ofte må du deretter prime gulvet for å sikre en optimal vedheft, og ettersom primeren skal ha noen timer til å tørke, skal du enten ta det før frokost lørdag eller prime dagen i forkant.
Deretter skal du ha regnet og målt ut hvordan flisene kommer til å ligge penest. Ofte forsøker man å legge dem slik at det kuttes like mye av flisene i begge sider av rommet i begge retninger, men her er det så tett på å gå opp, at vi begynner med en rekke hele fliser.
Betonggulvet renses, slipes og primes. Her kan vi klare oss med å rette opp overflaten med en slipestein, før vi primer. Maling og større ujevnheter kan du fjerne med en diamantslipeskive på en vinkelsliper - eller leie en betonghøvel.
Deretter streker vi opp på gulvet - i første omgang for å ha noe å prøvelegge flisene ut fra. Du kan klare det med en lang rettholt og en stor vinkel, men krysslinjelaseren gjør det mye enklere å trekke to linjer i en rett vinkel å måle ut fra.
02
Limet røres opp
2
Trinn
Flislimet rører du opp i et spann med en blandevisp på en kraftig bormaskin. På pakningen står det hvor mye vann du bør bruke, det bruker du i første blanding. Limet skal være enkelt å trekke ut, men ikke så tynt at det flyter ut.
Når du legger de første flisene, løfter du opp en flis og ser om limet er i kontakt med hele flisen. Har mindre enn 80 prosent av flisen kontakt med limet, er det litt for tykt, og du blander inn litt vann.
Rør ikke opp for mye lim på en gang. Selv om limet har godt av å stå litt etter opprøring, er det dumt å blande så mye at du ikke rekker å bruke det.
En passende porsjon flislim røres opp. Det kan blandes for hånd, men blir best når det røres opp med en blandevisp.
TIPS: Hell det oppmålte vannet i spannet først, da er det enklere å få alt pulveret i spannet rørt opp fra starten.
03
Flisene legges ut
7
Trinn
Å legge fliser er en jobb som krever tålmodighet og presisjon. Det er viktig å få startet helt riktig, små feil vil enkelt bre seg til de neste rekkene. Det lønner seg jevnlig å kaste et kritisk blikk på jobben, og ligger en flis skjevt, må du rette den opp eller legge den om. Dagen etter er det stort sett umulig. Og har du først fått øye på en skjevhet, ser du den garantert hver gang du går inn i rommet.
Vi streker opp til annenhver rekke her, og legger først flisene ved streken, deretter flisene i området mellom den nye rekken og den foregående leggingen.
Det sliter hardt på blyanten, så kjøp en hard blyant beregnet for betong.
Flisene skjæres til litt i forkant, slik at du bare unntaksvis må skjære til en flis et sted der du har lagt ut limet. Vi bruker en fliskutter, der du risser flisen i overflaten og deretter knekker den, slik du kjenner det fra for eksempel glasskjæring.
Du fordeler limet på et avmålt område med tannsparkelen. Vi har streket opp til en rekke hele fliser og holder limet 5 mm innenfor streken. Til slutt trekkes sparkelen gjennom limet med kontakt til gulvet og fylte tenner.
Hold flisen inn mot streken, og vipp den lett ned - ved å slippe den rett over limet unngår du å få hendene smurt inn med lim. Sett alle ti fingerspisser på flisen, og trykk den jevnt ned slik at den fanger limet overalt og ligger pent.
Ved den tilstøtende veggen begynner vi med to rekker. Den ytterste rekken er nemlig kuttet slik at det nesten er umulig å få flislimet plassert til bare den. Ettersom streken er trukket i ytterkant av flisene i annen rekke, legger vi dem først.
Nå legger vi to rekker om gangen. Vi streker opp til ytterkant av ytterste rekke, fordeler lim til to rekker over et passende stykke, og legger først ytterste etter streken, deretter innerste rekke, som rettes inn på øyemål.
Jevnlig sikrer du at flisene flukter i overflaten. Et langt vater eller en helt rett list holdes ned på flisene, og der en flis ligger for høyt, trykkes den ned. Dette er ikke lynlim, og du har rimelig tid til å rette opp, gjerne ved hjelp av en gummihammer.
04
Flisene fuges
7
Trinn
Søndag morgen er flislimet herdet, og det er tid for å fylle opp fugene med fugemasse, slik at gulvet blir ferdig.
I forhold til lørdagens utfordring er dette et hyggelig og overskuelig prosjekt, der kunsten er å lære seg hvor lenge mørtelen skal stå urørt før du vasker av overskytende mørtel, samt hvor fuktig og hvor tungt du må jobbe, og når du kan tørke det siste sløret av gulvet.
Du har heller ikke bruk for særlig mye utstyr denne dagen, men desto viktigere er det grunn til å investere i de få verktøyene du har bruk for: et godt filsebrett med gummi, et filsebrett med svamp og et rullespann å rense det på.
Fordel noen skjefuller mørtel på et overkommelig område. Vi jobber fra hjørnet og utover, og akkurat som da vi la flisene, holder vi oss til to rekker som vi kan nå inn over. Fugemassen har fått samme konsistens som limet: bløt uten å flyte ut.
Fyll opp fugene ved å trekke fugemassen diagonalt over dem med filsebrettet med gummi. Du kunne brukt en gummisparkel, men med brettet kan du bedre presse mørtel tett ned i fugen.
TIPS: Mot veggen kan du bruke ei fugeskje.
Når fugene er helt fylt, skraper du etter med filsebrettet en siste gang med et fast trykk, slik at du fjerner det meste av fugemasse fra flisene og huler fugene litt, slik at du ikke skal vaske av for mye fugemasse i neste runde.
Den overskytende massen fjernes med filsebrettet med svamp. Fugemassen skal i forkant ha hatt tid til å tørke og bli godt fast i en halv times tid. Brettet skal bare være akkurat så fuktig at et ganske tynt lag av massen bløtes opp.
Brettet skylles og trykkes passe tørt med korte mellomrom etter hvert eller annethvert strøk. Det går mye raskere med et spesielt rense spann med to ruller, enn hvis du prøver å klare deg med et vanlig spann.
Skift vannet ofte, slik at du jobber med en ren svamp hele tiden. Nå er du ferdig - nesten. Når fugene har fått noen timer å herde på, synes et tynt kalkslør på flisene. Det polerer du av med en tørr klut eller svamp, mens fugene glattes.
Materialer
- Betongprimer
- Multiflislim
- Fugemasse, grå, 2-20 mm (kjøp primer, lim og fugemasse av samme merke, da vet du at de fungerer godt sammen)
- Fliser (her 32,7 x 32,7 cm)
Spesialverktøy
- Fliskutter
- Vinkelsliper med skjæreskive
- Grov slipestein eller diamantstein
- Tannsparkel 6 mm. Tannstørrelsen Tannsparkel 6 mm. Tannstørrelsen avhenger av flisene
- Gummihammer
- Filsebrett med gummi
- Filsebrett med svamp
- Rensespann med ruller
Tidsforbruk
Ferdig på ei helg
Pris
Cirka 350 kroner per kvadratmeter her - det avhenger av prisen på flisene