Gjør badet tett bak flisene

Fliser er fantastiske i baderom. Men fliser og fuger er ikke vann- og damptette, derfor kreves det et tett lag på baksiden. Her viser vi hvordan du legger en tett smøremembran bak flisene på badet.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
2 uker
Pris
100 kr/m2

Våtromsmembranen er ferdig, og dekkes nå av fliser. De er dekorative, lette å tørke og de beskytter den tette membranen.

Intro

En flisbekledning er ikke vanntett. Den er bare vannavvisende. Den er enkel å tørke av, lett å rengjøre og solid. Men umulig å gjøre garantert tett.

Derfor skal du bygge opp et vanntett lag bak flisene i de delene av badet der det er risiko for at vann kan trenge inn og skade konstruksjonen bak flisene.

I de aller fleste tilfeller skapes dette vanntette laget ved å rulle en tykk masse, en såkalt flytende våtromsmem-bran, ut på gulv og vegger, omtrent som en tykk maling. Når massen tørker, danner den en tett og seig hinne. Ved hjørner og rør, der bevegelser kan få den til å sprekke, forsterkes den med f.eks. filt.

Som du ser på disse sidene, er jobben med å lage en membran og beskytte den med fliser krevende, men i bunn og grunn enkel. Heldigvis, for det er den eneste måten du selv kan sikre en lett konstruksjon mot vannskader på.

Kort om våtrom

Hva er våtrom?
Våtrom er grovt sagt rom med gulvsluk. Altså alle bad, samt en del kjøkken og vaskerom.

Hva er en smørbar våtromsmembran?
Smøremembran er et vanntett lag som hindrer vann og damp i å komme ut i gulv og vegger. Det påføres som en tykk maling, og danner en tett hinne. Det finnes også andre membraner, på f.eks. plater og rull.

Skal hele våtrommet sikres med membran?
I små rom skal hele rommet (ikke taket) sikres. I større rom skal du sikre i og rundt våtsonen og på gulvet. På yttervegger i bad brukes smøremembran som dampsperre.

Skal alle våtrom ha membran?
Våtromsmembran skal brukes der vann og vanndamp kan skade den bakenforliggende konstruksjonen. Men det er ofte en fordel å sikre også der det ikke er et krav.

Kan en smøremembran stå alene eller bli malt?
Nei, en smøremembran må beskyttes av for eksempel fliser.

Våtromssikring høres vanskeligere ut enn det er. Badet har ikke bare blitt flott, det er også sikret på beste vis.

Veiledning

01
Før membranen 3 Trinn

På sammenhengende flater rulles eller strykes smøremembran på i flere lag, til tykkelsen er som foreskrevet.

Membranen skal armeres der det kan bli sprekker: der vegger og gulv møtes, og der de brytes av rør og andre ting. Det gjøres med nett eller filt, som fås ferdig tilpasset til de fleste hindringer.

1

Begynn med å smøre primer på vegger og gulv. Primeren kjøpes sammen med resten, og den tynnes med vann som beskrevet på etiketten. Vannmengden avhenger av underlagets sugeevne.

2

Vi primer hele gulvet. Fordi det er et støpt gulv mot bakken, kan vi i prinsippet la være å legge membran, men mot vegger, sluk og rør skal vi sikre med membran og nett. Vi velger å gi hele gulvet membran.

3

Du gjør klokt i å fylle sprekker i hjørner med akrylfugemasse. Legg en stripe fugemasse over sprekken. Glatt fugen med en finger (bruk hanske) eller en gummisparkel.

02
Rundt rør 4 Trinn

1

Nå kan vi sikre rørene som bryter veggen. Avløpsrøret stikker ut av veggen, føringene for varmt og kaldt vann slutter i flenser. Vi smører godt med membran på flensene og veggen rundt rørene.

2

En tett skjøt rundt røret sikres med en rørmansjett. Denne typen skjøter var tidligere vanskelige å gjøre tette, men mansjetten har et gummifelt med hull i midten, som du strekker stramt over røret.

3

Mansjetten trykkes godt ned i membranen med en tørr pensel. På de to flensene klipper vi til biter av filt selv, med hull i midten, slik at de dekker kanten på flensene og rekker 4-5 cm ut på veggen.

4

Etterpå dekker vi over med et tett lag membran. Massen trykkes godt ned gjennom filten, slik at den sitter fast og lukkes til en sterk, vanntett hinne.

03
Kantskjøter 3 Trinn

1

Nå armerer vi skjøter mellom to vegger og mellom vegg og gulv. De skal sikres med en 10 cm bred lengde armeringsf ilt. Igjen starter vi med å smøre et rikelig lag med membran på hele området.

2

Vi trykker fast lengden helt inn i hjørnet. Med en tørr pensel kan du presse filten helt inn i hjørnet og trykke ut luftblærer og bretter.

3

Til slutt strykes godt med membran ned i filten. Jobb det godt inn, slik at det blir helt tett og binder filten til underlaget.

04
Hjørneskjøter 4 Trinn

1

I hjørnene bruker vi et ferdig innerhjørne. Her prøvde man tidligere å få tre lengder til å møtes, men det ble ikke like sikkert og jevnt. Igjen presses filten ned i rikelig med membran med en tørr pensel.

2

Lengdene med filt fra sidene legges litt inn over hjørnenettet, og presses ned i den våte membranen. Bind gjerne de to lagene sammen med mer av den flytende membranen.

3

Stryk over alt med membran. Det er viktig at det ikke blir hull eller blærer. Når alle skjøter er armert, rulles veggene med membran.

4

Våtromsmembranen rulles på veggen i flere lag, til den har tykkelsen som kreves. I veiledningen ser du hvor stort område en liter dekker.

05
Gulvet tettes 4 Trinn

1

På gulvet skal vi nå sikre inn mot avløpet. Her bruker vi et helt klebende tetningsark på 40 x 40 cm. I midten klipper vi et rundt hull, som er litt større enn avløpet.

2

Tetningsarket klebes fast. Sentrer arket over hullet, og trekk først av den ene delen av beskyttelsesfolien, deretter den andre. Pass på, for arket kleber ekstremt godt. Trykk arket godt fast.

3

Stryk rikelig med membran over arket. Vær ekstra nøye med å tette langs kanten ved betongen. Her stryker du på så mye membran at kantene jevnes ut.

4

Vi ruller ut membran over hele gulvet. Start i den enden som er lengst fra døren. Etter et par timer kan du gjenta behandlingen. Flere tynne lag øker sjansen for å få membranen like tykk overalt.

06
Fliser på veggen 9 Trinn

Et døgns tid etter at vi har strøket på siste lag våtromsmembran, er det tid for annet trinn i våtromssikringen: fliser og mørtelfuger.

De beskytter membranen, de avviser vannet, og de er lette å tørke av og holde rene. Det er med andre ord gode grunner til å anbefale fliser, mens malt strie ikke er godkjent i våtsoner.

1

Først plasserer vi en vannrett list, som flisene på veggen kan hvile på mens limet herder. Vi løfter opp listen på støtteklosser, slik at den er 20 cm over det laveste stedet på gulvet ute ved veggen.

2

Vi trykker fast en lengde bred maskeringsteip oppå den vannrette listen, slik at teipen går 1 cm opp på veggen. Teipen fjernes når vi har lagt lim på veggen. Da får vi en stripe på 1 cm uten lim over listen.

3

Vi trekker lim på veggen med et stålbrett, cirka 50 cm opp på veggen. Limet er rørt opp etter anvisningene. Teipen gjør at vi slipper å bekymre oss for å kline lim på listen.

4

Trekk en tannsparkel gjennom limet. Når den holdes i en fast vinkel med tennene på veggen, sikrer den et jevnt lag. Sjekk tykkelsen med en flis: Trykk den inn, løft den av, da skal 80 prosent være limt fast.

5

De første flisene settes på listen og trykkes fast. Flisene sitter i nett med tre på hver og 3 mm brede fuger. Vi sikrer samme fuge mellom arkene med 3 mm fliskryss.

6

Den neste rekken fliser trykkes fast i nytt lim. Der de nederste støttes mot listen, og derfor ikke glir ned ved deres egen vekt, må de neste hvile på flisene under dem. Vi setter dem først litt for høyt ...

7

... og legger en fuge snor inn under arket. Den er 3 mm tykk, og når vi nå presser flisene ned, til de står på snoren, får vi helt riktig fugetykkelse. Flisene er på linje, og de glir ikke ned.

8

Flisene trykkes jevnlig mot veggen med et gummibrett. Da sitter de bedre fast - og de presses i nivå med hverandre. Sjekk også linjene jevnlig med et vater.

9

De nederste flisene settes opp når limet under de første er fast. Du flerner tre-listen, trekker lim på det nederste av veggen og holder de nye oppe med teip - fugen rettes igjen inn med fugesnoren.

07
Fliser på gulvet 3 Trinn

1

Gulvflisene limes opp omtrent som på veggen, men du slipper problemet med at flisene glir ned. I stedet for å bruke snor, kan du derfor spare tid ved å bruke fliskryss til å sikre fugebredden.

2

Rammen til gulvavløpet limes fast samtidig med flisene. Påfør et rikelig lag med lim, og trykk rammen ned i nivå med flisene.

3

Så limes flisene fast rundt rammen. Det gjelder å unngå veldig smale flisbiter, og vi har planlagt mønsteret etter det fra starten. Det blir penest hvis du kan oppnå en form for symmetri.

08
Mørtelfugene 4 Trinn

1

Trekk ut fugemørtel over flisene med fugebrettet. Hold det på skrå, og trekk det diagonalt i alle retninger til du har fylt fugene helt opp. Igjen er det viktig at mørtelen blandes etter posens anvisninger.

2

Overskytende mørtel fjernes etter en halv times tid med skumgummibrettet. Beveg det på skrå av fugene, og trekk det ganske lett, så du ikke tømmer fugene. Er mørtelen for bløt, lar du den herde litt til.

3

Dypp brettet ofte i spannet med vann, og press det tre ganger hardt over valsen. Skift vannet jevnlig. Et flisfugesett er til stor hjelp, fordi det gjør det lettere å få svampen akkurat fuktig nok.

4

Det siste sløret av mørtel poleres vekk når fuge mørtelen har tørket helt. Bruk en tør bomullsklut. Beveg den på langs av fugene, så de glattes og lukkes samtidig som flisene poleres rene og fine.

Materialer

Til smøremembranen:

• Primer
• 10 cm bred armeringsfilt
• Rørmansjetter
• Hjørnearmeringer
• Tetningsark à 40 x 40 cm
• Flytende våtromsmembran

Til flislaget:

• Multilim til fliser
• Fugemørtel
• Klinkerolje
• Akrylfugemasse
• Fliser

Dessuten:

• 3 mm fliskryss
• 3 mm fugesnor
• Støttelist (21 x 92 mm høvlet bord)
• Bred maskeringsteip

Spesialverktøy

• Bred, glatt sparkel eller stålbrett
• 3 mm tannsparkel
• Fugesett til fliser

Tidsforbruk

Smøremembran koster cirka 100 kr per kvadratmeter. Prisen på flisene avhenger helt av flistypen.

Pris

1-2 uker

Vanskelighetsgrad

Sett deg inn i reglene og følg dem nøye, da går det bra.

Tegning

Her skal du tette ekstra godt

Hele våtrommet bygges etter egne anvisninger, slik at det tåler fukt. I de mest utsatte områdene, den såkalte våtsonen, vil det ofte være vått. Her er kravene ekstra strenge for å holde vannet unna.

Slik bygges membranen opp

Våtromssikringen bygges etter et fast mønster. Våtromsmembranen smøres på, og danner en seig, tett hinne. Der underlaget kan sprekke, f.eks. ved hjørner og rør, armeres den med filt. Flisene danner veggkledningen og beskytter membranen.

Tips & Triks

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

Akkurat nå leser andre ...

Mer fra kategorien Baderomsfliser