Fliser på fliser – sparer deg besværet

Skal du ha nye fliser på badet? Du trenger heldigvis ikke å begynne et kjempeprosjekt med nedriving, oppussing av vegger osv. Sett bare de nye flisene oppå de gamle. Men først må du sikre deg denne ene tingen!

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
2 dager
Pris
120 kr/m2

Intro

Fliser på fliser – du kan klare det på en helg!

Tanken på å fjerne flisene med hammer og meisel, fikse de etterfølgende skadene på veggene og deretter legge nye fliser, tar motet fra de fleste. Flisene får derfor lov til å bli sittende i årevis. Også lang tid etter at flisene har blitt håpløst umoderne.

Hvis du kan nikke gjenkjennende til dette, vil du elske metoden vi benytter i denne veiledningen. Du trenger nemlig ikke å fjerne de gamle flisene for å kunne sette opp de nye; du fester bare de nye flisene oppå de gamle. Du slipper det besværlige slitet, men får likevel flotte, nye fliser på badet ditt.

Les også: Slik får du flisene til å sitte perfekt

Først må du sikre deg denne ene tingen

Det eneste kravet for at metoden med fliser på fliser også virker hjemme på badet ditt, er at de gamle flisene sitter ordentlig fast.

Det kan du kontrollere ved å banke lett på dem, for eksempel med et hammerskaft. Lyder det hult, sitter flisen løst. Da må den bort før du kan sette på en ny flis. Men er du heldig, gjelder det bare noen få fliser. De fjerner du, deretter fyller du opp hullet med gipspuss og lar de andre flisene sitte.

Hvis de gamle flisene ikke rekker helt opp til taket, kan du legge de nye helt opp likevel. Du setter bare en stripe med billige fliser under, og de nye utenpå.

Dermed er du klar til å fornye rommet med mer moderne fliser, som kan skjule de gamle, triste flisene.

Veiledning

01
Slik gjør du hvisflisene ikke går til taket 2 Trinn

På mange bad slutter flisene 30-50 cm fra taket. På det siste området er det bare en pusset vegg, tapet eller noe annet. Men hvis dine nye fliser, som skal sitte utenpå de gamle, skal nå helt opp til taket, må du utligne nivåforskjellen. Det gjør du enklest ved å kjøpe noen billige fliser i samme tykkelse som de gamle, og lime dem opp på det aktuelle området. På den måten blir underlaget for de nye flisene det samme hele veien opp. Det krever selvsagt litt ekstra arbeid, men det er mye enklere enn å rive de gamle flisene av veggen. Og stort sett alle som selger fliser har noen billige fliser på lager. Kanskje har de kjøpt inn et restlager som de vil bli kvitt til en forhandlingsbar pris.

1

Fjern eventuell løs puss. Her er det satt strukturtapet på veggen. Den må fjernes før vi setter på flisene.

2

Lim deretter opp de billige flisene. Sørg for at de sitter på samme nivå som de gamle flisene. Sjekk med et vater eller lignende.

02
Hvis det er løse fliser innimellom 3 Trinn

Fliser som har en hul lyd når du banker på dem, sitter ikke riktig fast. De kan du ikke bruke som underlag til de nye flisene dine. Hvis det er mange, kanskje over halvparten, må du bite i det sure eplet og rive ned alle flisene. Dette er riktignok en kjedelig jobb, men setter du de nye flisene oppå de gamle løse, risikerer du at alt faller ned igjen. Og det er kjipt. Men enkle fliser kan du fint fjerne med hammer og om nødvendig en meisel. Hullet etter flisen sparkler du med gipssparkel.

1

Fjern løse fliser. En meisel er til god hjelp hvis deler av flisene du fjerner sitter veldig godt fast.

2

Fyll hullet med gipssparkel. Det er lett å jobbe med og tørker raskt. Du limer opp fliser etter ca. tre timer.

3

Dra ut massen jevnt med de andre flisene. Bruk en stor sparkel, en rettholt eller et lignende brett.

03
Gjør klar veggen 4 Trinn

1

Finn ujevnhetene på veggen. Sett et vater eller en høvlet list på veggen, og merk av hvor toppene er.

2

Slip ned toppene. Bruk helst en diamantslipeskive. Se etter den i lavprisbyggmarkedet ditt.

3

Sjekk flisinndelingen med en målelist (se boksen nedenfor). Fra benken og til taket her går det nesten opp med hele fliser både oppe og nede.

4

Sjekk flere steder. Fra benken og ned skal det også gå opp. Her må vi kutte den nederste rekken. Må flisene tilpasses, skal du unngå å lage mindre enn halve fliser. Småbiter er ikke pene.

04
Sett opp flisene 8 Trinn

Nå er du klar dutil å sette opp de nye flisene oppå de gamle. Start ved benken eller gulvet, men hopp over den nederste flisrekken i første omgang. Sett i stedet en rett list i vater der den andre fliserekkens underkant skal være. På den måten sikrer du deg et helt likt utgangspunkt. Starter du direkte fra benken eller gulvet, overfører du underlagets eventuelle skjevheter til flisrekkene. Rett heller opp med den nederste flisrekken.

Vi har valgt fliser i nett. Det sitter ni fliser på hvert nett, som kan limes opp samtidig. Men metoden er den samme om flisene settes opp en og en.

1

Kloss opp en jevn høvlet list. Den skal sitte i vater, og overkanten skal være i andre flisrekkes underkant. Det vil si høyden på nederste flis pluss to fugebredder (under og over nederste flis).

2

Påfør flislimet på veggen med et stålbrett. Flislimet er blandet etter instruksjonen på posen. Ha cirka én centimeters avstand til listen.

3

Dra en tannsparkel gjennom limet. Når du deretter trykker flisene på plass, vil limet bli jevnt fordelt på baksiden av flisene.

4

Første rekke settes direkte på listen. De neste rekkene trykkes fast og settes på overkanten av flissnoren, slik at det blir plass til fugemasse.

VIKTIG! Du må ikke klemme fast flissnoren, du skal bare sette flisene inntil snoren.

5

Press flisene godt fast til veggen. Bruk et gummibrett så du presser på en stor flate samtidig. Ellers risikerer du at flisene blir trykket skjevt på.

6

Sjekk med jevne mellomrom at flisene ligger likt, både loddrett og vannrett. Er de skjeve, må du justere litt på flisene slik at rekkene blir rette.

7

Sett til slutt opp nederste flisrekke. Påfør flislim på én flis om gangen, og trykk den fast. Hold flisene på plass med små teipbiter til limet er tørt.

8

Sett opp flisene langs benken. Ha lim på veggen og hold flisene på plass med teip. Her har du nemlig ikke en list i underkant til å holde flisene på plass. La limet tørke til neste dag.

05
Fug flisene 4 Trinn

Fugen mellom flisene er nesten like viktig som selve flisene. Velger du en lys fuge, får du et helt annet utseende enn hvis fugen er mørk. Spør der du kjøper flisene om hvilken fugefarge de anbefaler, eller prøv deg frem. Bland massen etter anvisning på posen. Rør den grundig med en visp i en drill, og påfør fugemassen som vist under. Husk å fjerne overflødig fugemasse fra flisene med en gang.

1

Sett bølgepapp i den nederste fugen. Fugen skal fylles med silikon senere. For å unngå at den blir fylt med fugemasse, er det lurt å beskytte den med for eksempel bølgepapp.

2

Press fugemassen inn i fugene. Bruk et gummibrett og jobb diagonalt på fugene, slik at alle fuger blir fylt helt opp. La fugemassen tørke et kvarters tid før du fortsetter.

3

Fjern overflødig fugemasse med en flissvamp når det ar gått et kvarters tid. Skyll svampen ofte og press ut det meste av vannet for hver gang.

4

Poler flisene med en tørr bomullsklut etter en halvtimes tørketid. Tørk vannrett og loddrett, så fugene blir glatte.

06
Fug med silikon 3 Trinn

1

Dekk til benk og fliser med teip langs den nederste fugen. Trykk teipen fast med en bred skrutrekker, så det ikke kommer noe silikonfug under teipen.

2

Fyll fugen med silikon. Spissen på patronen skal skjæres av på skrått, så du lett kan fylle i fugemasse, mens du fører patronen langs fugen..

3

Trykk pekefingeren mot fugen og glatt den ut i pen bue. Den overflødige fugemassen havner på teipen.

TIPS: Bruk en engangshanske, så slipper du å få silikon på fingrene.

Materialer

Forberedende arbeid:
• Evt. primer og gipssparkel
• Evt. fliser til utligning
• Avfetting

Fliseoppsetting:
• Fliser
• Flislim
• Fugemasse
• Høvlet list, 21 x 43 cm
• Silikonfugemasse

Spesialverktøy
• Tannsparkel
• Stålbrett
• Fugeverktøy
• Visp til å blande fugemasse

Tidsforbruk

En helg

Pris

Avhenger av pris på fliser, fås fra rundt 120 kr per m²

Tips & Triks

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

Akkurat nå leser andre ...

Mer fra kategorien Baderomsfliser