Svarte fliser på store flater

Gulvet trenger virkelig en oppgradering. Bideet skal fjernes, slik at det blir mer gulvplass. I tillegg skal det legges nye, store fliser. <b>De har en blank overflate, som gir mange reflekser fra lyset</b> og gjør rommet mer levende.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
4 dager.
Pris
300 kroner per m².

Intro

Store fliser er ikke bare flotte å se på, de er også praktiske. Velger du å bruke store fliser, får du samtidig færre fuger, som kan bli stygge og kjedelige å se på. Rengjøringen er også betydelig enklere når du har store fliser. I denne gjør det selv-veiledningen viser vi deg:

 • hvordan du legger den første og avgjørende flisen.
 • hvordan du skjærer ut til rør og fallstamme.
 • hvordan du setter fliser på veggene.
 • hvordan du sikrer fall i dusjen.
 • hvordan du legger fugemasse mellom flisene.

Veiledning

01
Store fliser på gulvet 8 Trinn

Flisene skal legges på det eksisterende gulvet, etter at det er blitt renset med grunnrens og behørig våtromssikret.

Før du begynner, skal du lage en prøveopplegging, slik at du får startet riktig – midt på gulvet. Du skal lage en prøveopplegging både i bredden og lengden av rommet for å se hvordan det går opp i sidene. Det er viktig at det ikke er små stumper langs veggen. Større stykker gir et penere resultat. Det er også lettere å skjære til større stykker, fordi du kan bruke en fliskutter. Mindre avskjæringer krever en vinkelsliper.

1

Lag en prøveopplegging. Legg ut en rekke fliser ved siden av hverandre i hele rommets bredde. Legg fuge kryss mellom. Flisene legges slik at du skal skjære av like mye på de ytterste flisene i begge ender.

2

Hvis flisene skal gå over en kant (som her), må du ta høyde for det. Når flisene ligger riktig i den ene retningen, legges et par fliser ut i den andre enden av gulvet, langs en rettholt, så lengderetningen er på plass.

3

Finn den første flisens plassering midt på gulvet, og tegn den opp. Det gjør du etter også å ha laget en prøveopplegging av en rekke fliser i gulvets lengderetning.

4

Spenn ut en murersnor, slik at du har en rettesnor å legge den første flisrekken etter. Bind for eksempel fast snoren til to steiner.

5

Bland flislim, og smør det på gulvet der den første flisen skal plasseres. Flislimet blandes til en jevn masse etter anvisningene på emballasjen. Limet trekkes på gulvet med en tannsparkel.

6

Den første flisen legges på. Trykk den på plass i flislimet, og sjekk at den holder kanten mot murersnoren. Det er viktig at den første flisen ligger helt perfekt, ettersom den blir utgangspunkt for de øvrige flisene.

7

Legg alle de øvrige hele flisene. Smør på flislim og legg flisene på plass med avstandskryss mellom. Sjekk med rettholten at flisene ligger snorrett. Etterpå skjæres de mindre stykkene langs sidene til.

8

Det lages en fliskant hele veien rundt på veggene. De store flisene skjæres til slik at de måler 12 x 30 cm. Smør flislim på baksiden av flisene, og trykk dem godt fast på veggen. Sørg for at fugelinjene er helt rette.

02
Slik skjærer du til rundt rør og avløp 3 Trinn

Rundt hjørner og rør skal flisene skjæres til med en vinkelsliper med diamantskive.

1

Sett teip på flisen, så du kan streke opp på den. Her skal det måles opp til et hull midt i flisen til toalettavløpet. Strek først opp bredden på hullet, og regn ut hvor på flisen hullet skal plasseres. Tegn opp hullet.

2

Skjær etter strekene på flisen med vinkelsliperen. Når du skal skjære et hull, skal du først lage diagonale snitt, som på en kake. Etterpå skjærer du forsiktig rundt langs sirkelen.

3

Flisen er skåret til med et hakk til et vannrør og hull til toalettavløpet, og er klar til å bli limt fast.

03
Veggen i dusjnisjen 5 Trinn

Som alltid når du skal sette opp fliser, gjelder det å få en god start. I en dusjnisje gjøres det ved å sette opp trelister i bunnen, som den første rekken fliser kan settes opp etter. Når de sitter som de skal, helt rett, går det raskt å sette opp flisene i rekke etter rekke, fordi de bare settes oppå hverandre med avstandskryss mellom.

Også her er det en god idé å lage en prøveoppsetting, så du forsikrer deg om at flisene blir pent fordelt, og at du ikke får bittesmå stykker ute i sidene.

1

Sett midlertidig opp lister, som den første rekken fliser settes opp etter. Listene plasseres slik at det er cirka 10 cm til gulvet. Det er viktig at listene sitter fullstendig rett, så sjekk nøye med vateret.

2

Bland flislimet, og smør det på veggen – begynn med den bakerste veggen. Flislimet blandes med en blandevisp på bormaskinen til en jevn masse, som smøres på veggen med en tannsparkel.

3

Sett opp den første rekken fliser på listen. Flisene trykkes på plass i det våte limet. I den ene siden skal flisen skjæres til. Husk at det skal være cirka 5 mm luft mellom flisene og veggen i sidene.

4

Den neste rekken fliser settes opp. Husk avstandskryssene, slik at det hele tiden er samme avstand mellom flisene. Sørg for at du legger på nok flislim, ellers kan du få hulrom under flisene.

5

Den siste flisen settes på plass. Her var det nødvendig å lage hull i to av de midterste flisene til rør. Etter et døgns tid fjernes listene i bunnen. Hullene fylles med våtromssilikon, slik at våtromssikringen holder seg tett.

04
Små fliser på gulvet i dusjnisjen 5 Trinn

Fordi gulvet i dusjnisjen har fall i mer enn én retning mot sluket, er det vanskelig å kle gulvet med store fliser.

I tilfellet vårt har vi et overskudd av de store gulvflisene. Det bruker vi til å lage små fliser på 10 x 10 cm med fliskutteren - en perfekt størrelse å legge på et lite gulv med fall fra flere sider.

Løsningen sparer både tid og penger, fordi du slipper å kjøpe flere forskjellige typer fliser. I tillegg er det en fordel at fargen og materialet går igjen på flere forskjellige flater.

1

Lag en prøveopplegging. Legg ut en lang rekke fliser med avstandskryss mellom i lengderetningen, slik at du kan se hvordan det best går opp ved slukristen. Sørg for at du ikke må skjære til for små stykker.

2

Legg også ut en rekke i gulvets bredde, så du kan se hvordan det går opp i sidene. Det er en god idé å tegne hjelpestreker på gulvet, slik at du får rette linjer å legge flisene etter.

3

Smør flislim på gulvet, og legg de første rekkene fliser. Begynn midt på gulvet, og legg en rekke både på kryss og tvers, slik at gulvet er oppdelt i oversiktlige felter. Flisene plasseres ned i limet med et lett trykk.

4

Legg de øvrige flisene felt for felt. Smør på lim, og trykk flisene på plass. Ved risten og langs sidene må flisene skjæres til. De rette snittene klares med fliskutteren. Hakkene lages med en vinkelsliper.

5

Sett de nederste flisene på veggen. De skjæres til med en vinkelsliper, her i fire avlange stykker. Smør på flislim, og trykk dem fast til veggen. Lag eventuelt en mal av papp å skjære etter hvis gulvet har fall.

05
Slik fuger du mellom flisene 3 Trinn

Her fuges både fliser og overgang mot vegg med samme fugemasse, fordi vegger og gulv er sammenhengende mur og betong, som har satt seg for lengst. Ellers brukes en silikonfugemasse i overgangen.

1

Bland fugemassen, og smør den på med et gummibrett. Fugemassen blandes etter anvisningene til en kremet, fast konsistens. Den dras på diagonalt over fugene. Vær nøye, slik at alle fuger blir fylt helt opp.

2

Vask av den overskytende fugemassen med et svampebrett når fuge massen har tørket litt, cirka en times tid, avhengig av romtemperaturen. Svampebrettet skylles jevnlig i rent vann. Når du har vasket hele gulvet, skal du la det tørke litt, til overflaten er gråaktig.

3

Fjern det grå fugesløret med en tørr bomullsklut. Normalt er det ganske enkelt å fjerne fugesløret, som blir til løst, grått pulver når du tørker over det. Hvis noe sitter ekstra godt fast, kan du eventuelt bruke en skuresvamp.

Materialer

 • Store fliser, 30 x 60 cm
 • Flislim
 • Murersnor
 • Avstandskryss
 • Lister
 • Fugemasse
 • Silikonfugemasse

Tidsforbruk

Cirka 3-4 dager.

Pris

Cirka 300 kroner per m².

Vanskelighetsgrad

Vær nøye med prøveoppleggingen, så du starter riktig. Store fliser er ikke like fleksible å legge som små fliser, særlig ikke på gulv med fall.

Video

Nøyaktige flisfuger

Med fliskryss sikrer du jevne fuger

Kutt fliser

Med en fliskutter er det både raskt og enkelt

Fuging av fliser

Jobb diagonalt på flisene, da blir fugene fylt pent opp

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

  Akkurat nå leser andre ...