Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Dette skal du vite før du pusser opp badet

Skriv ut Lagre artikkel Du må være logget inn for å lagre artikler

Skal du pusse opp badet? Da skal du tenke deg grundig om. For i husets kanskje dyreste rom er det fornuftig å vite akkurat hva du vil før du setter i gang.

Fliser_57-2

Dette skal du vite før du pusser opp badet

Badet er et av husets absolutt dyreste rom å bygge eller pusse opp ... eller det kan det være det. For prisen avhenger helt av valgene du gjør: Vil du ha store, dyre fliser, vegghengt toalett med eksklusivt designet toalettskål og designer-trykknapper? Eller skal du bare ha satt i stand det gamle badet med budsjettvennlige løsninger, som kan holde noen år fremover?

De billige quick fix-løsningene vender vi tilbake til. For de helt store beslutningene skal treffes når du vil totalrenovere badet: Nye fliser på gulv og vegger, nytt (vegghengt) toalett, ny håndvask, armaturer, dusjvegger – og kanskje nytt sluk i gulvet. Alt skal passe sammen, alt skal lages riktig og prisen blir garantert høy. Men du kan selvfølgelig spare mye penger ved å gjøre mye selv.

Dette skal du vurdere:

Fliser

 • Skal det være fliser på hele gulvet? Skal det være fliser på alle veggene, eller eventuelt bare i dusjområdet?
 • Store eller små fliser? Store fliser er populære, men de krever plass og er vanskeligere å sette opp enn mindre fliser.
 • Hvilken farge skal flisene ha? Vil du ha det som er moderne akkurat nå, eller vil du ha et "tidløst design"?
 • Hvilken farge skal fugene ha? En lys fuge kan være flott, men den er også sårbar. En grå fuge vil passe til det meste.

Toalett

 • Vegghengt eller ikke? Et vegghengt toalett er absolutt det mest stilrene og rengjøringsvennlige, men det krever en innbygget sisterne.
 • Skal toalettskålen være standard eller spesialdesignet, for eksempel av Philip Stark? Og skal den være med eller uten skyllekant?
 • Skal toalettet ha ekstra funksjoner som vask og tørking? Eller et kullfilter, som fjerner vond lukt?

Dusjnisje

 • Skal dusjen lages med avskjerming med solide vegger (porebetong) og et dusjforheng, eller skal den ha en glassvegg?
 • Skal det være ett eller kanskje to dusjhoder?
 • Skal det være en hylle til shampoo og andre ting?
 • Skal det være en benk du kan sitte på?
 • Skal sluket sitte midt i gulvet, eller ute langs den ene veggen, slik at det bare skal lages fall på gulvet i én retning?

Håndvask og skap

 • Vil du ha en frittstående håndvask, eller skal den bygges inn i et skap?
 • Skal du ha én eller to håndvasker? Eller én lang håndvask?
 • Skal vaskeskapet passe sammen med andre møbler i rommet?

Lys og stikkontakter

 • Spotlys i taket eller lamper? I dusjområdet skal du vite om lampene er laget for våtrom.
 • Lys ved speilet eller kanskje i selve speilet? Det finnes mange typer lamper til nettopp dette formålet.
 • Du trenger stikkkontakter til hårtørker, barbermaskin og andre maskiner – men kanskje også til en høyttaler eller en håndkletørker?

Husk å følge reglene

Våtromsnormen forteller hvordan et bad skal bygges opp. I normen er det for eksempel krav til våtromssikring, fall på gulv mot sluket og materialvalg. Disse reglene skal du sette deg inn i, både for din egen skyld og for ikke å lage skader på huset. Konsekvensene av slurv kan være store og dyre, for vann som renner inn i husets konstruksjoner kan skape voldsomme skader. Du kan også få problemer med å selge et hus der det er slurvet med et av husets dyreste rom.

Få kontroll på reglene for våtromssikring her

Påføring av våtromsmembran

Kjøp alltid en samlet løsning. Da har du en garanti for at de forskjellige delene fungerer godt sammen. Med en pensel kan du presse armeringsfilten helt inn i hjørner og skjøter, og trykke ut luftblærer og folder. Til de fleste systemer finnes det også spesielle hjørnearmeringer, hvis du vil være på den sikre siden. Siste strøk skal tørke cirka seks timer før du kan fortsette arbeidet.

Våtromsmembran ved rør

Med spesialkrager blir det helt tett.

Du kan gjøre – nesten – alt selv

Det meste av arbeidet med å pusse opp et bad kan du gjøre selv. Bruk en rørlegger til å koble vann og avløp, og bruk en elektriker til å ordne alt det elektriske. Utover det, kan du faktisk gjøre resten selv. Men husk på å dokumentere arbeidet godt underveis, med bilder og beskrivelser. Da er du også på den trygge siden hvis det senere skulle bli en forsikringsskade på badet.

Hvis du vil pusse opp badet billigst mulig

Du kan pusse opp et bad uten å bruke en formue. Du kommer langt med et nytt speil, et nytt toalett (stående på gulvet), ny vask og nytt vaskeskap og kanskje nye armaturer.
Har du noen kroner ekstra å avse, kan du lage et vegghengt toalett, oversparkle kjedelige fliser eller kanskje bare skifte fliser i dusjen.

Vil du totalrenovere, kan du selvsagt også holde prisen nede ved å finne fliser på tilbud og kanskje leve med et pent, moderne toalett som står på gulvet, fremfor en dyrere vegghengt modell.
Du sparer under alle omstendigheter mye penger på å gjøre det meste selv.

Din bestilling
Bestilling
Opprett Profil
Du er i ferd med å kjøpe tilgang til:
Artikkel (abonnement): Dette skal du vite før du pusser opp badet
Total pris: null kroner
Mer for mindre?
Få over 1000 byggeveiledninger og full digital tilgang for kun 29 kroner
  • Tilgang til over 1000 digitale byggeveiledninger
  • Du kan si opp abonnementet når som helst.
  • Etter tilbudet fortsetter du i løpende abonnement til kr 79 pr. måned
Kun kr 29 første måned
Du må taste inn fornavnet ditt
Tast inn etternavnet ditt
Ugyldig e-postadresse
Passordet må være minst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbake
Logg inn
Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis
Tilbake