Slik monterer du et dusjhjørne

Det finnes mange flotte dusjhjørner i glass som ferdige sett. Men kvaliteten er ikke alltid på topp når det gjelder monteringsveiledningen. Det gjør vi noe med her.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
1 dag
Pris
3700 kroner

Intro

Et dusjhjørne i glass er både praktisk og lekkert – og det holder bedre kontroll på sprutende vann enn et dusjforheng. For en rimelig penge kan du skifte ut dusjforhenget, og kjøpe et dusjhjørne i glass, som samtidig gir bade t et mer eksklusivt utseende. De fås som sett, som egentlig bare er å sette sammen. Men monteringsveiledningen er ikke alltid lett å skjønne.

REDAKSJONEN ANBEFALER: Alt om dusjkabinetter

I veiledningen til dette dusjhjørnet er det ingen tekst i det hele tatt, kun en masse tegninger med mål og anvisninger. Det kan ta motivasjonen fra enhver. Derfor gir vi deg et par gode råd til hvordan du kan sette opp et “ferdig” dusjhjørne på en enda bedre måte enn det veiledningen viser. Du skal blant annet være oppmerksom på hvilken veggtype dusjhjørnet skal festes til. Dette hjørnet har bare murplugger med i settet, men i badet det skal settes opp, er det våtroms gips på veggene. Da fungerer murplugger dårlig. Vi bytter ut pluggenemed gipsankere, som gir en mye sterkere innfesting til veggen.

Dette dusjhjørnet består av en dør og en side, der begge er montert på en aluminiumsprofil, som dyttes inn i en annen profil når den festes til veggen. På forkanten av døren og siden monteres en magnetlist, som kan holde døren lukket.

Veiledning

01
Klargjøring 3 Trinn

1

Rengjør veggen. Det er viktig å fjerne alle såpe- og fettrester fra flisene på vegg og gulv. Ellers hefter ikke fugemassen ordentlig. Lag en konsentrert blanding av vann og grunnrens, og gni flisene godt med en skuresvamp. Vask etter med vann.

2

Lag en prøveoppstilling. Legg brikker på gulvet, og sett opp vegg og dør i hjørnet. Rett dem inn, slik at de står i lodd og overkantene flukter. Rett dem også inn etter flismønsteret. Dette står ikke i veiledningen, men resultatet blir penere.

3

U-profilene skyves inn i hverandre til prøveoppstillingen. Glassdøren og -veggen skal festes med en U-formet aluminiumsprofil til veggen. Glassene er montert på en annen profil, som skyves inn i profilen på veggen.

02
Montering til vegg 4 Trinn

Glassiden og -døren skal monteres til veggen ved å dytte U-profilen, som glassene har i den ene siden, inn i en U-profil som festes til veggen.

Når du skal bore ut til U-profilen på veggen, er det viktig at du vet hva veggene er laget av. Her er det våtromsgips under flisene, men pluggene som følger med settet er beregnet til murverk. Og murplugger egner seg ikke til gipsplater. Derfor bruker vi i stedet gipsankere for å feste U-profilene, slik at glassveggen og døren blir sittende skikkelig fast.

1

Sett teip på veggen når døren og sideveggen er i lodd. Plasser teipen tett mot U-profilen øverst og nederst, ut for de forborede hullene i profilen. Ta ned sideveggen og døren og fjern profilene.

2

Bor hull i veggen til U-profilene ut for merkene i teipen. Hvis du borer gjennom teipen, holder den på boret så det ikke sklir. Her bores videre gjennom to lag gipsplater. I mur og betong skal du bruke en slagbormaskin.

3

Bank et gipsanker i veggen. Først legges de to mothakene ned med en tang. Skruen skrus deretter så mye ut, at du kan få tak med tangen. Klem tangen til du merker at “beina” er spredd på baksiden.

4

Skru skruene helt ut av gipsankerne, slik at du kan plassere U-profilene. Hold dem mot veggen, og skru dem fast med skruene i plateankerne.

03
Montering av glass 4 Trinn

Når du skal montere glassiden og -døren til U-profilene på veggen, skal du sørge for å løfte glasset fra gulvet, slik at det ikke går i stykker. Og selvfølgelig også slik at døren fritt kan åpnes og lukkes.

Bruk små plastbrikker til å sette glasset på, mens du retter døren og siden opp i lodd. Når de sitter riktig, kan du feste dem midlertidig til U-profilene med et par skrutvinger øverst. Glassiden og døren skrus fast med skruer gjennom de to profilene - en på glasset og en på veggen - som er dyttet inn i hverandre.

1

Skjær til brikker av plast, og plasser dem i bunnen av profilene, slik at du lager en midlertidig oppklossing av siden og døren. Det er nødvendig å løfte glasset fra gulvet, fordi det ikke tåler å stå rett på fiisene, og slik at døren kan åpnes.

2

Monter siden og døren i veggprofilene igjen. Rett dem inn i lodd, slik at magnetlistene på forkanten av siden og døren møtes nøyaktig. Hold dem fast med en skrutvinge på hver vegg når delene står nøyaktig slik som de skal.

3

Bor hull i aluminiumsprofilene til de selvskjærende låseskruene som fester siden og døren til veggen. Smør litt fett eller olje på de selvskjærende skruene, da er de enklere å skru inn. Monter dem i hullene. Skruehodene skjules av dekkpropper.

Bor gjennom begge aluminiumsprofilene når de er dyttet inn i hverandre.

4

Monter en stang øverst, mellom glassveggen og den motstående veggen. Denne stangforbindelsen stabiliserer glassiden. Stangen monteres i en flisfuge på veggen.

04
Fuging 2 Trinn

1

Nå skal det fuges rundt kantene. Legg teip på begge sider av sprekken, og påfør den grå fugemassen. Bruk en god fugepistol og fugepatron. Da er det enklest å styre fugemassen. Opp langs sidene av aluminiumslistene brukes en klar silikon.

2

Glatt fugen med en finger. Bruk plasthansker, og press fugemassen godt inn. Du skal fuge på begge sider av glassveggen. Pass på ikke å dytte til den. Den grå fugen passer godt til dette gulvet. Glatt til de loddrette fugene på samme vis.

Materialer

• Sidedel og dusjdør, inkludert skruer og annet småtteri.

Dessuten:
• Grunnrens
• Brikker av plast eller hardt tre
• Evt. gipsankere til gipsvegger
• Klar silikonfugemasse
• Grå Sikaflex 11 FC fugemasse
• Maskeringsteip

Tidsforbruk

Cirka én dag

Pris

Settet koster ca 3500 kroner. Forbedringene koster ca 200 kroner ekstra.

Vanskelighetsgrad

Det ser enklere ut enn det er i virkeligheten. Men med rådene fra oss, er du forberedt når du møter utfordringer på de stedene det kan gå galt.

Tips & Triks

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

    Akkurat nå leser andre ...