Intro
Veiledning
01
Legg en plan og strek opp dusjen
2
Trinn
Vi tegner opp dusjen på gulvet. Du har stort sett fritt spillerom, men veggene skal være lange nok til at den andre siden av veggen skal være utenfor den våtromsikrede og fliskledde våtsonen.
02
Veggene lages av skumplater
8
Trinn
Vi bygger dusjen av våtrom-splater, som består av såkalt ekstrudert polystyren. På overflaten har de et armeringsnett som er dekket av et tynt lag seig sementpuss.
De veier ingenting, men har nok styrke til å danne veggene og benken i dusjen. Svakheten er at skruer ikke griper særlig godt fatt i dem, derfor limes de opp. Det gir til gjengjeld stor frihet når du danner og setter sammen det jevne materialet.
Platene skjæres til med en håndsag, med en kniv, eller stikksag. Det er opp til deg, men du skal vite at det tynne pusslaget gjør at verktøyet ikke kan brukes til tre senere. Vi skjærer først til platen i høyden.
Platen skal tilpasses i siden mot veggen. Vi kiler den opp, slik at den frie kanten står loddrett. Deretter overføres profilen fra veggen til platen med en blyant støttet på en kloss. Så skjærer vi langs streken.
Vi trykker en tykk stripe lim på veggen, taket og gulvet, der platen skal stå. Limet griper i de fleste materialer, og skjøten blir nesten sterkere enn platen.
Første plate (A1) trykkes på plass og får en ny stripe lim der neste plate skal være. Limet er så sterkt at det holder å bruke bare det, selv om du setter sammen flere plater.
Den neste platen (A2) føyes til og trykkes godt inntil naboplaten (A1) og ned mot gulvet. Du skal ikke lage den for trang i høyden. Da får du ikke plass til den mot taket.
Fugene tettes med lim, etter at vi har satt platene nøye på plass i alle retninger og fiksert dem med kiler.
En tredje plate (B) føyes til, så den danner en rett vinkel mot de første platene. Til venstre for den er inngangen. Mens limet herder, støttes skjøten med lange skruer som settes på med brede skiver.
03
Dusjen pusses på yttersiden
3
Trinn
Våtromsplatene er glimrende å pusse. Men du bør både grunne og stryke et lag flislim på armerings nettet og det tynne laget mørtel på sidene. De ubeskyttede kantene bør alltid forsterkes før de får et pusslag over seg.
Pusslaget skal ikke utligne store ujevnheter. Vi bruker derfor en finkornet kunst-stofforsterket mørtel, som kan trekkes på platene i bare 1-3 mm tynne lag.
Skumplatene klargjøres for puss i flere omganger. Først grunner vi dem med en forankringsgrunning. Deretter overtrekkes de med et lag flislim. På endekantene legger vi på et armeringsnett.
Neste dag trekkes riktig pussmørtel på veggene med et stålbrett.
TIPS: Tøm anbefalt mengde vann i spannet, og dryss i pulveret mens du rører med blandevisp på en bormaskin.
04
Gulvf iser føres opp på veggen
3
Trinn
På yttersiden av dusjnisjen lager vi en overgang av sokkelfliser mellom gulvflisene og de pussede flatene. Sokkelflisene imiterer teak, akkurat som gulvflisene.
Vi vil videreføre dette på innsiden av dusjen, men her dropper vi sokkelflisene og bruker de samme flisene som på gulvet. Dels er det ikke bruk for den runde overkanten på sokkelflisene, og dels vil vi ha en høyere sokkel ved det lavtliggende gulvsluket.
Vi streker opp til overkant på sokkelen. Streken tilsvarer overkanten til de sokkelflisene vi avslutter med på yttersiden av dusjen.
De lange gulvflisene skjæres til, slik at de passer med oppstrekingene. Vær nøye med oppmålingen, gulvet har kraftig fall mot avløpet inne i dusjen.
05
Flisene limes på innsiden
6
Trinn
På innsiden av dusjen har vi kommet til de hvite flisene. Med mål på 33 x 45 cm, skal vi bare bruke to i bredden på de smale veggene, mens bak-veggen krever tre. På de smale veggene legger vi en fuge i senterlinjen, og på bakveggen en flis i midten.
Flisene er helt nøyaktig like store, og en fuge på bare 3 mm er nok. Men da må tilskjæringen være perfekt.
Flisene skjæres til helt nøyaktig i sidene, slik at den smale fugen på 3 mm blir helt jevn. Vi tar hele tiden utgangspunkt i senterlinjen på veggen, og skjærer bare fliser til en rekke om gangen.
Flislimet røres opp og trekkes på veggen. For å kunne justere de store flisene på plass, og få kontakt på hele baksiden, bruker vi en 10 mm tannsparkel. Dette krever at limet har ganske fast konsistens.
Flisene trykkes på plass i limet. Vi er nøye med plasseringen - spesielt ved den neste veggen, der den tilskårne kanten skal danne en jevn fuge mot naboveggen.
Nederst støttes flisene på den foregående rekken fliser. Her vil det si den sokkelen vi lagde av gulvflisene. Vi sikrer avstanden med en 3 mm flissnor mellom rekkene.
Ved rørgjennomføringer borer vi hull i flisen med et 30 mm diamantbesatt koppbor. Boret kan være vanskelig å styre. Teknikken er å begynne med boret litt skjevt. Det gir en kant å støtte mot.
06
En enkel benk i dusjen
3
Trinn
Vi har laget dusjen litt bredere enn vi egentlig vil ha selve dusjplassen. Dette gir oss nemlig muligheten til å sette opp en enkel, smal benk inne i dusjen.
Du kan få egne beslag til formålet, men her skjærer vi tre strimler av platen og limer dem fast på innsiden av dusjveggene som støtte. Dagen etter sitter de så godt at de holder benken.
07
En dusj med utsikt
7
Trinn
Da vi på foregående side begynte å sette opp fliser, hoppet vi faktisk litt fremover i historien. Underveis i arbeidet satte våtromsplatenes muligheter nemlig fart på fantasien. Derfor skar vi to hull i platene. I stedet for å sette opp lys inne i dusjen, ville vi la lyset komme inn gjennom to glassruter. Dermed kan vi også skue ut i hagen mens vi dusjer.
Med stikksagen skjærer vi hull der rutene skal sitte. Hullet skjæres 2 cm mindre i begge retninger enn de glassene vi vil sette inn.
Kanten får en fals. Ved å vinkle stikksagen, skjærer vi en 5 cm dyp fals i vindushullet fra innsiden. Deretter skjærer vi et litt større hull utenfor, men kun så langt inn at du får en fals.
Ruten festes med mørtel på begge sider. På yttersiden lager vi en smal, enkel 45 graders kant i mørtel. På innsiden legger vi så lite at det er plass til fliser som vil flukte med yttersidens skrå kant.
Flisbitene på innsiden skjæres til og limes opp med den aller største forsiktighet og tålmodighet.
Vinkler og mål overføres nøyaktig til de små flisbitene, som samtidig skal skjæres med et skrått snitt i kanten inn mot dusjen for å kunne ligge så tett at fugen også her blir 3 mm bred.
Alle fuger fylles opp med fugemasse, to dager etter at de ble limt opp. Massen trykkes ned i fugene ved å trekke et gummibrett fra et fugesett diagonalt over fugene. Gjenta til fugene er fylt opp.
Materialer
60 mm våtromsplater:
• Sidestykke (A1 og A2)
• Høyre frontstykke (B)
• Venstre frontstykke (C)
• Benk (D)
• Hylle (E)
For øvrig:
• Lim til platene
• Fugemasse
• Forankringsgrunning
• Fleksibelt flislim
• Armeringsnett på rull
• Pussmørtel
• Veggmaling til våtrom
• Fliser med teakutseende, 12,6 x 80 x 0,9 cm
• Sokkelflis med teakutseende, 8 x 40,3 x 0,9 cm
• Veggfliser 33 x 45 cm
• Fugemørtel
• Silikonfugemasse
• 2 ruter i herdet glass
• Dusjarmatur
Spesialverktøy
• Stor våtskjærer
• Blandevisp til bormaskin
• Tannsparkler
• Fugesett (spann med valse, fugebrett og svamp på brett)
Tidsforbruk
4-6 arbeidsdager, fordelt over 1-2 uker pga. av tørketider.
Pris
Cirka 7000 kroner
Vanskelighetsgrad
Ikke et typisk nybegynnerprosjekt. Men materialene er enkle å jobbe med, og er du nøye med alle detaljer, kan de fleste få et flott resultat.