Flotte hyller til badet

Det ser bra ut. I tillegg er det rimelig å lage hyller av fliser du har til overs.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
2 timer
Pris
500 kroner

Intro

På et velfungerende bad, skal det også finnes gode muligheter til å kunne sette fra seg såpe, balsam og shampoo. Dette kan du for eksempel få ved å lage hjørnehyller. Har du allerede noen flisrester til overs fra den gangen badet ble pusset opp, er denne løsningen opplagt.

I første omgang er det selvfølgelig penger å spare. I tillegg er det en gevinst i det at du er 100 prosent sikker på at hyllene kommer til å matche baderommet perfekt. Det blir med andre ord veldig flott, og blir seende ut som om det har vært meningen å gjøre det slik fra første stund.

Her viser vi hvordan du griper det an med ganske store fliser (45 x 45 cm). I prinsippet kan du lage løsningen med akkurat den typen – og størrelsen – fliser du har liggende.

LES OGSÅ: Alt om dusjkabinetter

Veiledning

01
Utskjæring av flisene 3 Trinn

Til oppgaven bruker vi to fliser på 45 x 45 cm av samme type som allerede sitter i dusjhjørnet. Det er hardtbrente italienske fliser. De er flotte og enkle, men også harde å skjære i. Det er likevel ikke verre enn de kan skjæres med en liten våtskjærer, eller en vinkelsliper med et bra blad. Selve hyllen, som flisene skal sitte på, lager vi av våtromsplater. Disse platene suger ikke vann. I tillegg er de enkle å arbeide med.

1

Vi begynner med å merke opp på flisen. Vi slår en strek fra hjørne til hjørne på den ene flisen. Dermed får vi fire deler som er 45 cm brede og 23 cm dype - målt vinkelrett på forkanten.

2

De diagonale snittene gjøres med en fliskutter. Har du ikke en fliskutter, kan du også bruke en helt vanlig vinkelsliper med diamantblad.

3

De tre hylleforkantene kan også skjæres med vinkelsliper. Her lager vi dem 30 mm høye (selv om våtroms-platen bare er 20 mm). Det ser penest ut. I tillegg er risikoen for at de knekker mindre.

02
Våtromsplaten skjæres ut 2 Trinn

Som hylle, bruker vi en bit av en 20 mm våtromsplate.

Platene er geniale å bruke i våtrom, fordi de ikke suger til seg noe vann i det hele tatt. I tillegg er platene veldig formstabile, og enkle å bearbeide fordi de er lette å sage i.

1

Så skal platene merkes opp. Vi lager hyllen en fugebredde mindre enn flisen. Som du ser senere, gir dette den peneste kanten.

2

Det er enkelt å sage i en våtromsplate. Du kan derfor fint bruke en gammel, sløv håndsag.

03
Hyllene limes opp i hjørnet 3 Trinn

Før du kan lime opp hyllene, skal du rengjøre veggflisene, slik at all gammel skitt fjernes. Du kan bruke salmiakk på en svamp, og deretter tørke etter med rent vann. Så trykker du ut lim på bakkantene av hyllen, og den presses på plass mot veggen.

1

Vi limer hyllen på veggen. Trykk ut limet på bakkantene av hyllen, og press hyllen inn på plass.

2

Du kan bruke en vanlig sponskrue til å holde hyllen til limet er tørt. Men da må hyllen settes ut for en eksisterende fuge, og du må passe veldig godt på ikke å skru inn i membranen her i dusjen.

3

Kontroller at hyllene har et lite fall den riktige veien - utover. Det skal ikke mer enn én millimeter eller to til, for å få vannet til å renne av.

04
Flisene limes opp 8 Trinn

Når limet er herdet, og våtromsplatene sitter helt fast, er turen kommet til flisene. Vi limer dem fast til hyllene med flislim, og avslutter med å fylle fugene med våtromssilikon.

1

Tøm litt flislim i et spann, og tilsett vann. Det er ikke all verden som skal brukes til tre små hyller. Har du ikke en blandevisp å sette i bormaskinen, kan du fint røre opp limet for hånd.

2

Nå smøres flislimet ut på platene med en tannsparkel.

3

Heretter legges flisen på plass. Trekk den litt frem og tilbake, til den ligger slik den skal.

TIPS: Sjekk at det fortsatt er fall mot forkanten.

4

Trekk flislim på forkanten av den øverste hyllen, og sett på flisstrimmelen. Det er en god idé å feste kanten midlertidig med et par biter gaffateip, til limet er herdet.

5

Fortsett med å sette på de andre forkantene. Det kan bli nødvendig å jobbe litt med dem (vrikke litt frem og tilbake), til de sitter så nøyaktig som du vil ha dem.

6

Nå fylles fugene med silikonfugemasse beregnet til våtrom. Vær oppmerksom på at de vannrette fugene skal være fylt helt opp, slik at det ikke kan legge seg vann i dem.

7

Glatt fugen med en finger eller en fugekloss. Hvis du bruker fingeren, er det en fordel å dyppe den i såpevann, slik at silikonfugen henger minst mulig fast.

8

Hyllene tar form. Det våte flislimet kan bare så vidt holde kantene. De støttes derfor opp midlertidig med to stykker gaffateip.

Materialer

  • En bit 20 mm våtromsplate
  • 1 patron lim til våtromsplater
  • Flislim
  • Silikonfugemasse til våtrom
  • 2 fliser, 45 x 45 cm

Spesialverktøy

  • Fliskutter
  • Diamantblad til vinkelsliperen
  • Tannsparkel
  • Evt. fugekloss

Tidsforbruk

Jobben kan gjøres på én dag.

Pris

Vi har brukt flisrester fra da badet ble bygget. Begynner du fra bunnen, koster dette kanskje en femhundrelapp.

Vanskelighetsgrad

Dette er ganske enkelt.

Tips & Triks

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

Akkurat nå leser andre ...