Fornye dusjhjørnet

Dusjhjørnet var helt nedslitt. Gulvet hadde feil fall, og flisfugene sugde til seg fukt. Dusjveggen var sprukket. Gulv og vegger var fulle av kalk og jordslag – uansett hvor ofte de ble rengjort. Se her hvor flott badet blir med nytt gulv, nye fliser og en dusjvegg av glass.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
4 dager
Pris
6000 kroner

Intro

Vi kjenner det igjen alle sammen: Alt fungerer jo, så hvorfor gjøre noe med det? Men plutselig en dag blir det bare for mye. Slik var det med dette dusjhjørnet. Det lå igjen vannpytter på badegulvet fordi fallet på gulvet var feil, det var sprukne fliser, jordslåtte fuger og mengder av kalkavleiringer – til slutt ble det nok!

Dusjhjørnet skulle igjen gjøres om til å bli lekkert og innbydende. Derfor måtte vi lage riktig fall på gulvet, sette opp nye fliser og montere en ny dusjvegg av laminert glass. Den gamle dusjveggen besto av en metallramme med mange kanter som samlet vann og møkk. Med en ny dusjvegg av ett stort stykke glass, blir det på langt nær så mange flater og kanter å holde rene.

En dusjvegg av laminert glass kan bestilles hos en glassmester. Så lenge den er laminert, blir det ikke splinter om glasset knuses: glasset holdes sammen av lamineringen. Veggen monteres ved hjelp av en spesialtilpasset dobbeltsidig teip. Glassveggen og de nye flisene får det ferdigrenoverte badet til å se nytt ut.

LES OGSÅ: Alt om dusjkabinetter

Veiledning

01
Forberedelser 8 Trinn

Du må gjøre en del forberedelser før du for alvor kan komme igang med renoveringen av badet ditt.

Den gamle glassveggen og armaturet må fjernes. Veggen må sjekkes for plugger fra gamle skruer, som kan komme til å stikke ut. Gamle silikonfuger må fjernes, og flisene må gjøres grundig rene ettersom nye fliser skal settes utenpå med en våtromsmembran mellom. For at våtromsmembranen skal kunne påføres en glatt flate, må fuger og ujevnheter på flisveggen fylles ut med et lag multilim. Her blir gulvet også rettet opp med et lag sparkelmasse, og det blir laget et riktig fall mot sluket.

1

Fjern den gamle dusjveggen. Ta også ned den gamle stangen til dusjforhenget. Løsne alle synlige skruer i veggen, og brekk veggen ned. Fjern alle skinner og beslag.

2

Skrap bort silikonfugemassen. Fjern alle rester. Bruk et skarpt stemjern eller en skarp hobbykniv.

3

Demonter blandebatteriet. Hvis det sitter ei stoppekran (Ballofix) i nærheten av blandebatteriet, går det greit å demontere dette selv.

4

Sjekk veggen for plugger. Alle plugger som stikker ut, må skjæres av med et stemjern eller bankes inn. Veggen skal være helt glatt.

5

Skrubb alle flater med en konsentrert blanding av grunnrens. Alle rester av fett, kalk og såpe må fjernes helt. Skrubb etter med rent vann.

6

Gulvet rettes opp med selvnivellerende sparkelmasse. Først smøres gulvet med primer, slik at sparkelmassen hefter bedre. Bland massen til en litt fast konsistens, slik at du greier å lage fall mot sluket.

7

Fuger og ujevnheter i veggen fylles opp med multilim, slik at veggen blir jevn. Dra limet på med en stålsparkel. Før sparkelen diagonalt over flisene, da kommer limet ned i fugene.

8

Slip veggen med en betongstein når limet er tørket. Dette fjerner eventuelle topper og urenheter. Ikke press altfor hardt, da risikerer du bare at limet forsvinner fra veggen igjen.

02
Våtromsmembran 7 Trinn

Nå skal du igang med å legge en våtromsmembran i dusjhjørnet.

Dette badet er så gammelt at det ikke finnes membran bak de gamle flisene. Det ordner vi nå. Membranen legges bak de nye flisene, som settes utenpå de gamle. Løsningen er god så lenge gulv og vegger er av uorganisk materiale (for eksempel betong og stein), og det ikke har vært konstatert fuktskader.

Våtromsmembranen hindrer at veggen suger til seg fukt. Den er flytende, og rulles på i flere runder. I hjørner og over skjøter sørger vi for ekstra forsterkninger med armeringsbånd.

1

Smør veggen med akrylprimer. Den sikrer et godt feste for våtromsmembranen.

2

Press armeringsbånd ned i den flytende membranen i hjørnet. Bruk fingrene, og vær nøye med å presse helt inn i hjørnet. Det skal stikke ut like mye på begge veggene. Press bort luftlommer med en tørr pensel.

3

Gi nå hjørnet enda et lag flytende membran som avslutning. Smør på rikelig, slik at båndet blir helt dekket. Pass på å fjerne alle luftblærer under båndet.

4

Skjøtene mellom vegg og gulv forsterkes også med armering. Klipp båndene spisse i hjørnet, slik at det ikke blir for mange lag. Du kan også bruke ferdige hjørneforsterkninger. De fås til både inn- og utovervendte hjørner.

5

Sett rørmansjetter på rørstussene til blandebatteriet. Ha på rikelig med membran rundt stussene. Hvis du ikke kan få tak i ferdige rørmansjetter, klipper du til et par armeringsbånd.

6

Ha på to lag av den flytende membranen med malerull. Membranen skal være rundt 1 mm tykk. Tørketiden mellom lagene er et par timer.

7

Legg også armeringsbånd mellom gulvet og kanten, både på innsiden og yttersiden. Deretter rulles membran ut på gulvet også.

03
Flisene 8 Trinn

Når du skal sette opp fliser i et dusjhjørne, bør du legge gulvflisene før veggflisene. Her har vi valgt fliser på 10 x 10 cm, som er samlet i “ark” på ni, for å lette monteringen.

Her er det en kant rundt dusjen, så det blir penest å la andre flisrekke på veggen starte rett overfor kanten. Derfor settes de på en lekt, og vi arbeider oss oppover veggen. Den nederste flisrekken kuttes og limes som den siste.

Helt til slutt monteres en ny dusjvegg av laminert glass. Den består av to deler glass, som er limt sammen med plastfilm imellom. Hvis uhellet er ute og glasset sprekker, vil det holdes av filmen.

1

Påfør flislim med en tannsparkel på gulvet i dusjhjørnet. Legg flisene slik at de "går opp" med sluket.

2

Sett en lekt på veggen som den andre flisrekken kan “stilles” på. Her er den plassert slik at den flukter med toppen av kanten rundt dusjhjørnet. Dermed vil du få en pen, jevn kant nederst.

Lekten plasseres slik at den flukter med kanten. Den andre flisrekken vil dermed sitte rett over kanten.

3

Sett opp fliser på veggen. Dekk til gulvet før du begynner. Dra multilim på veggene med et stålbrett til en rad om gangen. Dra en tannsparkel gjennom limet. Hold den i en vinkel på rundt 45 grader i forhold til veggen.

4

Press flisene fast i limet med et lett trykk. Bruk en en fugesnor mellom flisene, slik at fugebredden blir den samme. Trykk flisene fast med et stort gummibrett når du er ferdig med en rad.

5

Sjekk med jevne mellomrom om flisrekkene sitter på linje, både vannrett og loddrett. Gjør de ikke det, må de ”dyttes” på plass.

6

Til slutt setter du opp den nederste flisrekken. Når du er kommet til taket med veggflisene, kan du fjerne lekten på gulvet. Kutt til én og én flis, ha lim på baksiden av flisen, trykk den fast og juster med en teipbit.

7

Dagen etter kan du fuge mellom flisene. Bland opp fugemørtel, og press mørtelen inn i fugene med diagonale bevegelser. Fyll dem helt opp. Etter en halvtimes tørketid, poleres “sløret” av flisene med en tørr bomullsklut.

8

Monter glassveggen når fugene er helt tørre. Glassveggen har en spesiell dobbeltsidig teip på kantene som den festes til gulv og vegger med. Etterpå fuger du begge sider mot vegger og gulv med silikonfugemasse.

Materialer

Materialer fra Lip:

  • Multilim
  • 220 Gulvsparkelmasse og Primer 54
  • Akrylprimer (til veggene)
  • VS 30 vanntetningsmembran
  • Armeringsbånd
  • Evt. rørmansjetter
  • Evt. hjørnearmering

Materialer fra glassmester:

  • 10 mm laminert glass (skjermvegg)
  • Dobbeltsidig spesialteip
  • Silikonfugemasse
  • Stangbeslag

Dessuten:

  • Grunnrens
  • Fugesnor
  • Trelister og avstandsbrikker
  • Fliser (her 10 x 10 cm)
  • Fugemørtel
  • Nytt blandebatteri/dusjbatteri
  • Ny rist til sluk
  • Klar impregnering

Tidsforbruk

3-4 dager, pluss tørketider.

Pris

Våtromsmembran og fliser koster fra cirka 150 kroner per kvadratmeter. Dusjveggen i laminert glass koster cirka 5500 kroner. Med mønstret film, koster dusjveggen cirka 6000 kroner.

Vanskelighetsgrad

Det krever litt presisjon å oppnå et pent reultat, men har du prøvd det før, er det ikke vanskelig.

Tips & Triks

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Dusjkabinett