Intro
Veiledning
01
Gulvet legges som puslespill
9
Trinn
Dette er faktisk ikke noe særlig vanskeligere enn å legge et puslespill, der du i tillegg kan tilpasse brikkene selv. Du trenger ikke engang å lime dem fast til å begynne med. Det gjør du først når alle gulvplatene passer sammen. Først da tar du opp alle platene igjen, og limer dem på en etter en med flislim. Husk også å legge litt lim på de kantene som møtes.
Begynn ved avløpet. Den første platen er den som har hull til avløp. Vi bruker et gulvelement med fall.
Legg plater på resten av gulvet. Prøv å la være å måle. Legg i stedet platene der de skal være, og strek opp etter vegger og gulvelement. Det reduserer risikoen for feil.
Skjær til platene. Legg en plate på et par bukker, og skjær med en gammel sag. Sag gjerne av en eller to millimeter for mye, slik at det er plass til litt lim på kanten.
Rett opp kantplatene. Noen ganger møtes ikke gulv og vegger i en skarp vinkel. Da kan det være en fordel å skjære platene litt skrått, slik at du tar av mer på undersiden.
Ta opp alle platene igjen, når prøveleggingen går opp. Har du mange biter, kan det være en fordel å nummerere dem, slik at du får dem riktig på plass igjen.
Så blander du lim. Du skal bruke et fleksibelt flislim, og følge blandingsforholdet på posen. En blandemaskin er en klar fordel, men du kan også blande litt om gangen i et (stort) spann.
Trekk flislim på gulvet, der platen skal ligge. Legg et jevnt lag, og trekk det ut med en 8-10 mm tannsparkel. Legg lim godt ut i hjørnene, og sørg for at hele flaten blir dekket.
Forbered gulvelementet eller platen som skal ligge over sluket. Sett overgangen på undersiden av platen. Skruer følger med, og det er forboret hull, så det kan ikke bli feil.
02
Veggene er bare å kle
5
Trinn
Å kle eksisterende vegger med våtromsplater for å sikre veggene mot fukt er enkelt. Har du prøvd å sette opp gipsplater, er det nesten samme prosedyre. Bortsett fra noen spesielle beslag til skru ene. Stendere og spikerslag kan sitte opptil 60 cm fra hverandre, men tettere avstand gir et mer solid underlag.
Skjær til veggplatene. Mål opp og merk én plate først, og kapp den i riktig lengde med en håndsag.
Skru fast platene. Mens du skrur, kan du støtte platen med én hånd og skru med den andre. Platene er veldig lette.
Spesialskiven skal brukes på alle skruer. Det skal sitte fem per m2, og de kan gjerne sitte mellom to plater, som på bildet, eller bare inne på selve platen.
Ved rørgjennomføringer pensler du litt maling på enden av rør eller mansjett. Deretter presser du platen mot røret og malingen, og får en markering.
03
Dusjveggene veier veldig lite
5
Trinn
Nå gir de lette våtromsplatene virkelig mening. Når de to dusjveggene (fløyene) skal settes opp, er det en fornøyelse at de ikke veier noe særlig mer enn en pose kaffe.
Vi setter opp de to bakveggene i dusjen i en skjev vinkel i forhold til bakveggen. Det ser flott ut, men det gjør også den etterfølgende flisleggingen litt mer komplisert. Hva du velger å gjøre, er opp til deg.
Nå er du klar til selve dusjhjørnet. Bestem deg først for hvor høye veggene skal være. Skal de gå helt opp til taket, flukte med overkanten av døren eller vinduet, eller passe med noe helt annet?
Skjær til platene. Mål inne ved veggen og ute ved avslutningen på veggen, slik at underkanten følger gulvfallet mot sluket.
Legg lim på kantene inn mot veggene og ned mot gulvet. Eventuelt også på andre flater som støter mot veggene.
04
Gulvfliser med flotte fuger
9
Trinn
Nå skal platene kles med fliser. Du bør tilstrebe å lage gjennomgående fuger på gulvet. Det betyr at du i forbindelse med tilskjæringer skal prøve å la fugene fortsette, helst fra vegg til vegg.
Lag en prøveopplegging, i hvert fall på utfordrende steder, og merk opp hvor du skal kutte flisene. Mål gjerne en ekstra gang.
Legg ut en rekke fliser på gulvet. Hold kontroll på dem med en rettholt. Bruk fugesnor eller fliskryss i prøveleggingen, slik at det blir like flott som sluttresultatet.
Rør opp flislimet med en blandemaskin, eller med en visp på en bormaskin, som her. Ikke bland for mye om gangen. Limet skal brukes mens det er friskt.
Trekk flislim på gulvet i et jevnt lag med en 8-10 mm tannsparkel. Sporene som sparkelen etterlater seg, sikrer at flislimet fordeler seg jevnt under flisen.
Legg den første rekken fliser. Legg den etter en rettholt (eller et bord eller et vater). Hold fast skinnen med knærne. Lag en strek i begge ender av den, slik at du kan rette inn rekken hvis den sklir.
Vask av flislimet etter hvert som du legger flisene. Gjør det forsiktig, men grundig, slik at flisene holdes rene, men uten at du endrer bredden på fugene.
Overgangen til dusjhjørnet, der det er et kraftig fall på gulvet, krever en gummifuge. Derfor må flisene deles i overgangen.
Så skal det kuttes. Til disse hardtbrente 10 mm tykke flisene, er det nødvendig med en god våtskjærer. Den kan leies i et byggvarehus eller der du kjøper flisene dine.
Mange skjeve vinkler er en utfordring. Her blir veggene i dusjen i skjev vinkel i forhold til bakveggen. I tillegg er det fall fra gulvet i resten av rommet mot dusjhjørnet.
05
Veggfliser med tyngde
9
Trinn
Disse veggflisene har samme størrelse som gulvflisene. Prosedyren er også i prinsippet den samme som med gulvet, bare loddrett. Limet påføres på samme måte, men du kan selvsagt ikke prøvelegge veggen. Tyngdekraften setter en stopper for det. Av samme grunn må du starte med de nederste flisene, og sette fugesnoren under den så flisene ikke sklir ned.
Mål opp til flisene. Det er penest hvis du bare skjærer av et par centimeter på den nederste flisen. Husk å rette den inn etter fallet på gulvet.
Start med nederste rekke. Mål hver enkelt flis på stedet. Skjær den til så den både passer opp mot streken og avsluttes med en jevn fugebredde mot gulvet.
Fortsett oppover. Når den nederste rekken er satt opp, er det bare å stable. Hold fugebredden, og kontroller jevnlig at alt flukter og at flisene ligger jevnt.
Merk opp til rørene når du kommer opp til dem. Hold opp flisen, og merk opp. Bruk tommestokken til å måle hvor langt nede på flisen hullene til rørene skal bores.
Bor hull til rørene. Med et skikkelig koppbor til formålet, er det ingen sak å lage fine, nøyaktige hull i selv harde italienske fliser.
Lim flisen på veggen. Sjekk at hullene sitter der de skal, før du smører lim på veggen. Det tar litt tid å lage pene hull i en ny flis.
Lag smale strimler. Det ser pent ut på forkanten av veggene. Alternativt kan du kjøpe en hjørneprofil i syrefast rustfritt stål.
Så skal flisene fuges. Du skal ikke blande særlig mye fugemørtel om gangen. I disse små fugene er forbruket minimalt. Begynn med veggen, og trekk fugemassen inn i fugen med fugebrettet.
Materialer
• Wedi-gulvelement med innebygget fall og avløp
• Wedi-plater til gulv og dusjvegger, 50 mm
• Wedi-plater til bakvegger i dusjhjørnet, 20 mm
• Fleksibelt flislim, 20 kg
• Fugemasse til gulv, 5 kg
• Fugemasse til vegger, 5 kg
• Silikonfugemasse til gulv
• Silikonfugemasse til vegg
• Fliser (Sandstone 45 x 45 cm lys sand og antrasit)
• Wedi-lim
Spesialverktøy
• Våtskjærer
• Blandemaskin eller visp til bormaskin
• Koppbor til fliser
Tidsforbruk
Begynner du fra bunnen, så regn med et par ukers jobb.
Pris
For dette store dusjhjørnet (nesten 4 m²) havner prisen på cirka 10.000 kroner, inkludert fliser.
Vanskelighetsgrad
Krever litt byggeerfaring. Er de frittstående veggene vinkelrette, er jobben litt enklere enn vi viser her.
Tegning
Smarte plater til våtrom
I denne artikkelen bygger vi med skumplastplater fra Wedi. Uansett hvilken produsent du velger, så har skumplastplatene noen grunnleggende egenskaper. De er stive og kan tåle mye vekt. De isolerer godt, og de er fullstendig vanntette og godkjent til våtrom, selv om de fortsatt skal ha en våtromsmembran for å beskytte sammenføyningene mellom platene.
A: Platens ytterste lag består av sementmørtel, som skaper et knallhardt skall, som lett bærer fliser.
B: Et lag fiberarmering gir skumplastplaten ekstra styrke ved å armere sementmørteloverflaten.
C: Skumplastplatenes kjerne består av såkalt ekstrudert polystyren, som både er vanntett og har en isolasjonsevne som er nesten like høy som mineralull per millimeter.
