Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Slik får du en helt tett våtromsmembran

Lagre artikkel Du må være logget inn for å lagre artikler

Det er viktig at våtromssikringen blir laget helt riktig. Både fordi den skal leve opp til lover og regler, og – ikke minst – fordi det er den som sikrer tettheten på badet ditt. Heldigvis er det ganske enkelt arbeid. Her kan du se hvordan det gjøres.

Intro

Når du skal sikre badet, er det viktig å vite at flisene i rommet ikke er tette. De er vannavstøtende og lette å tørke av, men det er alt. Det er derfor man lager en våtromsmembran på badet.

Den består oftest av en flytende masse som er lik en tykk maling som rulles over gulvet eller veggene i flere omganger. Når membranen tørker, danner den en vanntett, seig flate som med hjelp av filt eller nett sikrer rommet mot vannskader.

Skal jeg sikre HELE badet med våtromsmembran?

Har du et lite bad, skal hele badet sikres. Større bad, sikres i såkalte våtsoner. I Norge er det den såkalte “Våtromsnormen” som er den gjeldende standarden for hvordan et bad eller våtrom skal sikres. Den forteller i hvilken avstand fra dusjen du skal sikre, hvor du skal sikre rundt håndvasken, også videre. Normen er dessverre ikke gratis tilgjengelig, men vi forteller deg om viktigste kravene.

LES OGSÅ: Våtromsmaling: Her skal du bruke våtromsmaling

Skjøter med armering

Når du skal lage en våtromsmembran på baderommet, er det viktig at alle skjøter i rommet blir godt armert. Det samme gjelder rundt rør.

Først smører du et tykt lag flytende membran med en pensel på skjøtene. Armeringen trykkes deretter fast i den våte membranen på skjøtene. Med en tørr pensel, presses kanter og luftbobler vekk, slik at overflaten på armeringen blir helt jevn og glatt. Vær nøye, særlig rundt rørene, for der er det viktig at armeringen sitter ordentlig.

Frem med malerrullen

Når skjøtene er godt sikret, er det på tide å dekke de store områdene med den flytende våtromsmembranen. Her er det fram med den store malerrullen. Mal på minst to lag våtromsmembran. Du skal regne med et par timers tørketid mellom hvert lag. Membranen skal være minst 1 mm tykk på det tynneste. Om du er i tvil, kan du male et lag til.

Hva og hvor om våtromsmembran

  • Hva er våtrom? Våtrom er grovt sagt rom med gulvsluk. Altså alle baderom og noen få kjøkken.

  • Hva er en våtromsmembran? Våtromsmembranen er et lag som hindrer vann i å sive ut i gulv og vegger. Ordet brukes om et lag som påføres som tykk maling eller pasta og danner ei seig hinne.

  • Skal alle våtrom ha membran? Ja. Flytende våtromsmembran er det mest vanlig på sement- og gipsbaserte plater som senere skal flislegges. Men tettekra-vene kan møtes på andre måter, med malingssystemer og med spesialplater.

  • Kan våtromsmembranen stå alene? Nei. Er membran et krav, skal den beskyttes mot støt, slag og slitasje av fliser - eller av annen godkjent overflate.

  • Skal hele våtrommet sikres? Membran og fliser kreves bare på de mest belastede overflatene, våtsonen, i visse konstruksjoner. På resten av veggene, i såkalt tørr sonen, kreves det vannavisende overflate.

  • Hvor finner jeg våtromsmaterialer? Våtromsmembran og andre materialer føres av byggevarehus og flisforretninger. De kjøpes i «systemer» som er godkjent og gir garanti bare når de brukes ifølge arbeidsbeskrivelsen.

Veiledning

Slik gjør du det tett

Låst innhold

Logg inn eller kjøp tilgang tilgang til å lese dette avsnittet

Det er naturlig å sikre dette badet med våtromsmembran og fliser. Faktisk er det den eneste muligheten hvis vi vil stå for arbeidet selv. Veggene er nemlig laget av våtromsgips på et lett bindingsverk, og i de mest utsatte områdene av rommet - våtsonen - er vinyl montert av autoriserte spesialister det eneste alternativet til en våtromsmembran bak fliser.

Her velger vi å gi alle veggene en tett membran. Det er enklere - da kan vi uten problemer endre på innredningen senere, og det skjer ingen ulykker hvis barnebarna lager oversvømmelse.

Framgangsmåten følger anvisningen fra produsenten, Lip, slavisk. Det er forutsetningen for at garantien skal gjelde.

1

Først skal alle skjøtene armeres. Det gjør vi med strimler av sterk filt som ikke vil revne hvis bygningsdelene beveger seg litt innbyrdes. Med pensel stryker vi på et rikelig lag membran. Vi bruker VS 30 fra Lip - på begge sider i skjøtene.

2

Armeringsduk trykkes fast i den våte membranen over skjøten. Duken er også fra Lip og kjøpes sammen med den flytende membranen. Materialene er bare godkjent som en samlet løsning.

3

I hjørnet nederst må du trylle med strimlene av armeringsduk der de møtes. Her klipper vi dem spisse slik at de når sammen, men ikke tar for mye plass. Arbeidet med lim og fliser blir lettere hvis underlaget er jevnt.

4

Med en tørr pensel trykkes bretter og luftblærer vekk slik at armerings-duken ligger glatt. Deretter stryker du minst et lag flytende membran ned i duken utenfra.

5

Også rundt rør og lignende forsterkes membranen med armeringsduk. Sikringen ved sprekker skjer på samme måte med armeringsduk og flytende membran. Den sikreste løsningen er spesielle muffer til gjennomføringene.

6

Har du ikke rørmuffer i riktige mål, kan du selv skjære til duken for å sikre alle overganger og rørgjennom-føringer. Igjen smører du rikelig med VS 30 på området, trykker duken godt fast over skjøten, og stryker over med mer membran.

7

Med malerrull påføres to lag flytende membran på veggene og gulvet. Du må regne med et par timers tørketid mellom hvert strøk. Følg bruksanvisningen nøye. Lag heller membransjiktet for tykt enn for tynt.

Tegning

Video

TEKNIKK: Påføring av våtromsmembran

Velg et system, der komponentene fungerer sammen

TEKNIKK: Våtromsmembran ved rør

Med spesialkrager blir det helt tett

TEKNIKK: Fliser på vegg og gulv

Del opp flatene i felt. Da har du kontroll på linjene.

Tips & Triks

Magasinartikkel

Last ned magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

Opprett Profil

purchase.course_name_message

Opprett Profil
Du må taste inn fornavnet ditt
Tast inn etternavnet ditt
Ugyldig e-postadresse
Passordet må være minst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Logg inn
Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis
Tilbake