Intro
Hva og hvor om våtromsmembran
Hva er våtrom? Våtrom er grovt sagt rom med gulvsluk. Altså alle baderom og noen få kjøkken.
Hva er en våtromsmembran? Våtromsmembranen er et lag som hindrer vann i å sive ut i gulv og vegger. Ordet brukes om et lag som påføres som tykk maling eller pasta og danner ei seig hinne.
Skal alle våtrom ha membran? Ja. Flytende våtromsmembran er det mest vanlig på sement- og gipsbaserte plater som senere skal flislegges. Men tettekra-vene kan møtes på andre måter, med malingssystemer og med spesialplater.
Kan våtromsmembranen stå alene? Nei. Er membran et krav, skal den beskyttes mot støt, slag og slitasje av fliser - eller av annen godkjent overflate.
Skal hele våtrommet sikres? Membran og fliser kreves bare på de mest belastede overflatene, våtsonen, i visse konstruksjoner. På resten av veggene, i såkalt tørr sonen, kreves det vannavisende overflate.
Hvor finner jeg våtromsmaterialer? Våtromsmembran og andre materialer føres av byggevarehus og flisforretninger. De kjøpes i «systemer» som er godkjent og gir garanti bare når de brukes ifølge arbeidsbeskrivelsen.
Veiledning
01
Slik gjør du det tett
7
Trinn
Det er naturlig å sikre dette badet med våtromsmembran og fliser. Faktisk er det den eneste muligheten hvis vi vil stå for arbeidet selv. Veggene er nemlig laget av våtromsgips på et lett bindingsverk, og i de mest utsatte områdene av rommet - våtsonen - er vinyl montert av autoriserte spesialister det eneste alternativet til en våtromsmembran bak fliser.
Her velger vi å gi alle veggene en tett membran. Det er enklere - da kan vi uten problemer endre på innredningen senere, og det skjer ingen ulykker hvis barnebarna lager oversvømmelse.
Framgangsmåten følger anvisningen fra produsenten, Lip, slavisk. Det er forutsetningen for at garantien skal gjelde.
Først skal alle skjøtene armeres. Det gjør vi med strimler av sterk filt som ikke vil revne hvis bygningsdelene beveger seg litt innbyrdes. Med pensel stryker vi på et rikelig lag membran. Vi bruker VS 30 fra Lip - på begge sider i skjøtene.
Armeringsduk trykkes fast i den våte membranen over skjøten. Duken er også fra Lip og kjøpes sammen med den flytende membranen. Materialene er bare godkjent som en samlet løsning.
I hjørnet nederst må du trylle med strimlene av armeringsduk der de møtes. Her klipper vi dem spisse slik at de når sammen, men ikke tar for mye plass. Arbeidet med lim og fliser blir lettere hvis underlaget er jevnt.
Med en tørr pensel trykkes bretter og luftblærer vekk slik at armerings-duken ligger glatt. Deretter stryker du minst et lag flytende membran ned i duken utenfra.
Også rundt rør og lignende forsterkes membranen med armeringsduk. Sikringen ved sprekker skjer på samme måte med armeringsduk og flytende membran. Den sikreste løsningen er spesielle muffer til gjennomføringene.
Har du ikke rørmuffer i riktige mål, kan du selv skjære til duken for å sikre alle overganger og rørgjennom-føringer. Igjen smører du rikelig med VS 30 på området, trykker duken godt fast over skjøten, og stryker over med mer membran.