Slik får du en helt tett våtromsmembran

Når du bygger eller renoverer et bad, er ikke oppsetting av fliser eller valg av armaturer og håndvask det viktigste. Det viktigste er ubetinget den våtromsmembranen som ingen kan se når du er ferdig. Jukser du med den, kan det få både alvorlige og dyre konsekvenser.

Intro

Verken du eller gjestene dine kommer noensinne til å se den. Likevel er våtromsmembranen ubetinget noe av det viktigste du kommer til å smøre på veggene i huset ditt.

Våtromsmembranen er en slags gummihud, som danner en vanntett hinne på badet (eller i andre våtrom). For selv om fliser og fuger kan virke harde og solide, så er de ikke vanntette.

Fuger kan knekke, og står det vann på dem, vil vannet sakte men sikkert trenge gjennom og ned i materialene som er under.

Uansett om det er betong eller tre, så er fuktpåvirkning over lang tid ødeleggende, og derfor vil et renovert bad uten en skikkelig våtromssikring garantert få en avkorting hvis det på grunn av fukt oppstår en forsikringssak. Da risikerer du at du selv blir sittende med en veldig stor regning.

Skal jeg våtromssikre HELE badet med våtromsmembran?

Har du et lite bad, skal hele badet sikres. Større bad, sikres i såkalte våtsoner. I Norge er det den såkalte “Våtromsnormen” som er den gjeldende standarden for hvordan et bad eller våtrom skal sikres. Den forteller i hvilken avstand fra dusjen du skal sikre, hvor du skal våtromssikre rundt håndvasken, også videre. Normen er dessverre ikke gratis tilgjengelig, men vi forteller deg om viktigste kravene.

LES OGSÅ: Våtromsmaling: Her skal du bruke våtromsmaling

Våtromssikring med armering

Når du skal lage en våtromsmembran på baderommet, er det viktig at alle skjøter i rommet blir godt armert. Det samme gjelder rundt rør.

Heldigvis er det ikke vanskelig å lage en våtromssikring; det krever bare at du gjør deg flid, og at du aldri tar noen snarveier. For vann finner frem, også via ganske små sprekker eller utettheter. Og vann kan i stor grad være ødeleggende, hvis det bare får tid nok.

I tillegg til den tykke tettemassen du skal pensle og rulle ut på gulv og vegger, skal du bruke armerte våtromsmansjetter. De fås i mange størrelser, slik at de passer rundt forskjellige rør dimensjoner uten at du skal klippe i dem. På den måten kan du tette helt sikkert rundt forskjellige rør og avløp.

I alle hjørner bruker du armeringsfilt, som legges mellom to lag våtromsmembran. For det skal minst to lag til, og lagene skal legges i angitt tykkelse.

Våtromssikring med malerrullen

Når skjøtene er godt sikret, er det på tide å dekke de store områdene med den flytende våtromsmembranen. Her er det fram med den store malerrullen. Mal på minst to lag våtromsmembran. Du skal regne med et par timers tørketid mellom hvert lag. Membranen skal være minst 1 mm tykk på det tynneste. Om du er i tvil, kan du male et lag til.

Bruk samme merke til alle materialer

Det finnes flere produsenter av flytende våtromsmembran, og med mindre du foretrekker et merke fremfor et annet, gjør det neppe noen stor forskjell hvis du velger et merke i stedet for et annet. Har du mange rør og avløp, bør du dog sjekke at du kan få mansjetter til alt du trenger fra det merket du velger.

Men du skal kun velge én produsent, slik at alle elementer har samme merke. Da garanterer produsenten at alt arbeider optimalt sammen. Blander du merkene, blir det vanskelig å klage på eventuelle problemer - og du kan egentlig ikke vite om tettemassen fra én produsent fungerer godt sammen med armeringsfilten fra en annen produsent. Og det er under ingen omstendigheter på dette området du skal spare penger på byggebudsjettet.

Hva og hvor om våtromsmembran

  • Hva er våtrom? Våtrom er grovt sagt rom med gulvsluk. Altså alle baderom og noen få kjøkken.

  • Hva er en våtromsmembran? Våtromsmembranen er et lag som hindrer vann i å sive ut i gulv og vegger. Ordet brukes om et lag som påføres som tykk maling eller pasta og danner ei seig hinne.

  • Skal alle våtrom ha membran? Ja. Flytende våtromsmembran er det mest vanlig på sement- og gipsbaserte plater som senere skal flislegges. Men tettekra-vene kan møtes på andre måter, med malingssystemer og med spesialplater.

  • Kan våtromsmembranen stå alene? Nei. Er membran et krav, skal den beskyttes mot støt, slag og slitasje av fliser - eller av annen godkjent overflate.

  • Skal hele våtrommet sikres? Membran og fliser kreves bare på de mest belastede overflatene, våtsonen, i visse konstruksjoner. På resten av veggene, i såkalt tørr sonen, kreves det vannavisende overflate.

  • Hvor finner jeg våtromsmaterialer? Våtromsmembran og andre materialer føres av byggevarehus og flisforretninger. De kjøpes i «systemer» som er godkjent og gir garanti bare når de brukes ifølge arbeidsbeskrivelsen.

Veiledning

01
Slik gjør du det tett 7 Trinn

Det er naturlig å sikre dette badet med våtromsmembran og fliser. Faktisk er det den eneste muligheten hvis vi vil stå for arbeidet selv. Veggene er nemlig laget av våtromsgips på et lett bindingsverk, og i de mest utsatte områdene av rommet - våtsonen - er vinyl montert av autoriserte spesialister det eneste alternativet til en våtromsmembran bak fliser.

Her velger vi å gi alle veggene en tett membran. Det er enklere - da kan vi uten problemer endre på innredningen senere, og det skjer ingen ulykker hvis barnebarna lager oversvømmelse.

Framgangsmåten følger anvisningen fra produsenten, Lip, slavisk. Det er forutsetningen for at garantien skal gjelde.

1

Først skal alle skjøtene armeres. Det gjør vi med strimler av sterk filt som ikke vil revne hvis bygningsdelene beveger seg litt innbyrdes. Med pensel stryker vi på et rikelig lag membran. Vi bruker VS 30 fra Lip - på begge sider i skjøtene.

2

Armeringsduk trykkes fast i den våte membranen over skjøten. Duken er også fra Lip og kjøpes sammen med den flytende membranen. Materialene er bare godkjent som en samlet løsning.

3

I hjørnet nederst må du trylle med strimlene av armeringsduk der de møtes. Her klipper vi dem spisse slik at de når sammen, men ikke tar for mye plass. Arbeidet med lim og fliser blir lettere hvis underlaget er jevnt.

4

Med en tørr pensel trykkes bretter og luftblærer vekk slik at armerings-duken ligger glatt. Deretter stryker du minst et lag flytende membran ned i duken utenfra.

5

Også rundt rør og lignende forsterkes membranen med armeringsduk. Sikringen ved sprekker skjer på samme måte med armeringsduk og flytende membran. Den sikreste løsningen er spesielle muffer til gjennomføringene.

6

Har du ikke rørmuffer i riktige mål, kan du selv skjære til duken for å sikre alle overganger og rørgjennom-føringer. Igjen smører du rikelig med VS 30 på området, trykker duken godt fast over skjøten, og stryker over med mer membran.

7

Med malerrull påføres to lag flytende membran på veggene og gulvet. Du må regne med et par timers tørketid mellom hvert strøk. Følg bruksanvisningen nøye. Lag heller membransjiktet for tykt enn for tynt.

Tegning

Video

TEKNIKK: Påføring av våtromsmembran

Velg et system, der komponentene fungerer sammen

Video

TEKNIKK: Våtromsmembran ved rør

Med spesialkrager blir det helt tett

Video

TEKNIKK: Fliser på vegg og gulv

Del opp flatene i felt. Da har du kontroll på linjene.

Video

Tips & Triks

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

Akkurat nå leser andre ...

Mer fra kategorien Bad