Når du skal sikre badet, er det viktig å vite at flisene i rommet ikke er tette. De er vannavstøtende og lette å tørke av, men det er alt. Det er derfor man lager en våtromsmembran på badet.

Den består oftest av en flytende masse som er lik en tykk maling som rulles over gulvet eller veggene i flere omganger. Når membranen tørker, danner den en vanntett, seig flate som med hjelp av filt eller nett sikrer rommet mot vannskader.

Skal jeg sikre HELE badet med våtromsmembran?

Har du et lite bad, skal hele badet sikres. Større bad, sikres i såkalte våtsoner. I Norge er det den såkalte “Våtromsnormen” som er den gjeldende standarden for hvordan et bad eller våtrom skal sikres. Den forteller i hvilken avstand fra dusjen du skal sikre, hvor du skal sikre rundt håndvasken, også videre. Normen er dessverre ikke gratis tilgjengelig, men vi forteller deg om viktigste kravene.

Skjøter med armering

Når du skal lage en våtromsmembran på baderommet, er det viktig at alle skjøter i rommet blir godt armert. Det samme gjelder rundt rør.

Først smører du et tykt lag flytende membran med en pensel på skjøtene. Armeringen trykkes deretter fast i den våte membranen på skjøtene. Med en tørr pensel, presses kanter og luftbobler vekk, slik at overflaten på armeringen blir helt jevn og glatt. Vær nøye, særlig rundt rørene, for der er det viktig at armeringen sitter ordentlig.

Frem med malerrullen

Når skjøtene er godt sikret, er det på tide å dekke de store områdene med den flytende våtromsmembranen. Her er det fram med den store malerrullen. Mal på minst to lag våtromsmembran. Du skal regne med et par timers tørketid mellom hvert lag. Membranen skal være minst 1 mm tykk på det tynneste. Om du er i tvil, kan du male et lag til.

Ved å laste ned PDF-en kan du få en trinn for trinn-guide til hvordan du etablerer en våtromsmembran på badet.

Redaksjonen anbefaler: Unngå å treffe vannrøret i veggen

Du har truffet et vannrør. Vannet fosser ut, og du risikerer både vannskader og dyre regninger fra rørleggeren som må fikse skaden.

Derfor kan det lønne seg å være på den sikre siden, FØR du borer i veggen. Vi har hørt mange historier om de som bare skulle henge opp et nytt skap under vasken, henge opp en hylle i dusjen eller å sette opp et nytt kjøkkenskap. Og så skjedde det. Selv om de var sikre på at det var akkurat der vannrøret ikke var.

Derfor anbefaler vi at du bruker en veggskanner før du borer i veggen. Veggskanneren finner metallet i vannrøret, slik at du kan se nøyaktig hvor det er.

AKKURAT NÅ: Du får 2 nummer av Gjør Det Selv og en 6i1 multidetektor med veggskanner for kun 89 kroner. Du sparer 465 kroner!

Ja, takk: Vis meg det gode tilbudet NÅ!

Her ser du en video av 6i1 multidetektorens seks forskjellige funksjoner: