Fornye badet på lavbudsjett

Det trenger ikke å ende med dyre lån og høye utgifter når du vil pusse opp badet. For noen få tusenlapper kan du forvandle et gammelt bad til et lekkert og tidsriktig rom. Se hvor mye du kan gjøre i tre steg à 3500 kr.

Før
Mørkt, slitt og rotete. Det 40 år gamle badet fungerte i praksis, men du ble nesten deprimert av å gå inn i det.

Etter
Lyst, moderne - og lekkert. Glasskjermen endrer rommet mindre enn de to første trinnene i renoveringen, men den gir desto mer glede i hverdagen.

Intro

Et nytt bad er vanligvis en stor investering. Du svir fort av hundretusen kroner hvis du setter bort jobben med å gjøre et 40 år gammelt bad noenlunde lekkert. Men det er ingen grunn til å stirre seg blind på en uoverskuelig regning på badet, mens du fornyer det ene rommet etter det andre i resten av huset.

For du trenger ikke nødvendigvis å begynne helt fra bunnen. Hvis du ser på det gamle badet ditt med et kreativt blikk, kan de mørke veggflisene kanskje bli flotte igjen, bare du maler taket hvitt – og så kan du med skap og utstyr for få tusenlapper friske opp rommet betydelig.

Det gjorde vi på dette badet. Resultatet ble flott. Men så la vi 3500 kroner til på budsjettet – og fikk nye fliser på gulvet og et sparetoalett. Med ytterligere 3500 kroner var rommet som nytt. For drøyt 10.000 kroner totalt.

Lys, plass og stilskifte

Ny maling lyser effektivt opp, og når vi tilføyer hvite skap kommer de gamle blå flisene til sin rett på en ny måte.

Det gamle badet er veldig mørkt, og i første omgang vil vi friske det opp, og gjøre rommet lysere.

Den radikale løsningen vil være å skifte de mørkeblå flisene på veggene, men vi lar dem være, og maler i stedet taket og veggene over dem hvite, og får innenfor budsjettet på 3500 kroner plass til en ny håndvask og hvite skap, og vi erstatter det gamle plasttilbehøret med moderne utstyr i rustfritt stål. I tillegg setter vi opp en baldakin foran rørene i taket og kaster ut dusjforhenget.

Vel å merke kreves en iherdig leting etter gode tilbud for å få pengene til å rekke så langt. I tillegg krever forvandlingen en god del arbeid.

Velg prisen selv

Du når langt med småpenger. For bare 3500 kroner maler vi veggene og taket og skifter håndvask, skap, speil og annet utstyr.

Vi legger på 3500 kroner til, og kan legge nye fliser på gulvet og skifte toalettet - og ytterligere 3500 kroner gir en glasskjerm på badekaret og et lekkert nytt dusjarmatur.

3500 kroner

Hvitt tak og nytt utstyr

Størst forandring opplever vi med de første 3500 kronene, som gir lys og luft.

7000 kroner

Sparetoalett og nye gulvfliser

Neste fase forbedrer de tunge emnene: nye fliser på gulvet og nytt toalett som sparer vann.

10500 kroner

Dusjvegg av glass og flott dusjarmatur

Litt luksus oppnår vi med ytterligere 3500 kroner: Vi bevarer badekaret, men får samtidig en dusj.

Veiledning

01
Vegg og tak sparkles - 100 kroner 3 Trinn

Før i tiden pusset man ofte vegger og tak med mørtel. Det ga en sterk, men litt grov overflate, som kan få rommet til å virke litt gammeldags i dag.

Ved å sparkle veggene med sparkelmasse for våtrom, skaper vi helt glatte overflater med et mer moderne uttrykk.

I forkant fjerner vi de mer konkrete tegnene på årenes gang ved å fylle eventuelle hull med litt mørtel.

1

Før vi går i gang med å male, dekker vi av flisene med avdeknings plast, som settes opp med maskeringsteip langs kanten hele veien rundt. Gulvet beskyttes med papir, gulvpapp - eller malerfilt, som raskt suger til seg malingsflekker.

2

Sparkelmassen trekkes på vegger og tak i et jevnt lag med en bred sparkel, etter at hullene er lappet. Jo mer skrått du holder sparkelen, dess tykkere lag sparkel masse etterlater du på veggen.

3

Når sparkelmassen er tørr, slipes overf aten glatt. Bruk en slipekloss eller en plate med håndtak. Er det høyt under taket, har du stor glede av en slipekloss med kuleleie, som settes på et skaft.

02
Filt på vegg og tak - 200 kroner 1 Trinn

Du kan male direkte på sparkelmassen, men ved å gi vegger og tak en omgang glassfilt gir vi overflaten litt struktur og forsterker den mot støt og sprekker.

Limet rulles ut på underlaget, og den grovt tilskjærte filten strykes fast i limet. Den oppsatte filten skjæres straks til i hjørnene, og skjøtene tettes med akrylfuge. Der to lengder møtes, skjæres de gjennom i overlappen, overskytende strimler fjernes, og du har en flott skjøt.

1

Filten settes på tak og vegger i våtromslim. Når limet er rullet på, strykes filten på med en myk sparkel eller børste. Lengdene settes med 5-10 cm overlapp, slik at du kan skjære gjennom begge og få helt usynlige skjøter.

03
Vegg og tak males - 500 kroner 2 Trinn

Et bad er ofte helt uten vinduer eller har kun små og mattede vinduer. Det gjør det ekstra viktig at rommet får lyse flater, slik at det sparsomme lyset reflekteres og utnyttes best mulig.

Da vi har bevart de fargede flisene, har vi valgt å male taket og veggene over flisene helt hvite. Velg en maling som har minst glans 10, slik at den er til å tørke av, og er motstandsdyktig for vann.

1

Vi starter med å lukke filten med grunning, som er billigere enn maling og fyller filten raskere og bedre. Først tar du hjørner og kanter med pensel, deretter følger du opp med rullen.

2

Deretter maler vi to ganger, slik at flatene står helt rene og hvite. Også her tar vi kantene med pensel hver gang - og går ikke lenger inn enn at vi kan følge etter med rullen mens penselstrøket fortsatt er vått, slik at overgangen lukkes.

04
Radiatoren males - 250 kroner 2 Trinn

Du kan gjerne male rør og radiator med en pensel, men det er enklere og raskere å sprøyte på malingen, og spraymaling gir et penere resultat.

Til gjengjeld krever spraymalingen en grundig avdekning.

Spraymalingen inneholder løsemidler, slik at du skal beskytte luftveiene med en vernemaske og forsikre deg om at du har god utlufting mens du maler.

1

Vi dekker av bak radiatoren og rørene med papir. I motsetning til den tynne plasten er papiret stivt, slik at det ikke blafrer, og det holder bedre på overskytende maling, slik at den ikke renner ned på gulvet. Overflatene slipes jevne og matte.

2

Radiatoren får først et lag grunningsspray. Når grunningen er tørr, sprøyter vi med sluttmalingen i lange, rolige bevegelser. Mal i tynne lag med tørketid mellom, da unngår du at fargen renner. Start med kanter og hjørner.

05
Nytt utstyr og speil - 650 kroner 4 Trinn

Speilet og alle de små tingene virker gamle. Det gamle runde speilet, med beslag av plast, tar vi ned og erstatter med et enklere og større speil som får rommet til å virke større. Også de nye holderne i rustfritt stål til toalettpapir og håndklær bidrar til å løfte rommet ut fra fortiden til et mer moderne utseende.

1

De nye holderne skrus på veggene. Hvis det er mulig bruker vi de gamle hullene. Nye hull bores med et murbor med skjær, som skjærer seg inn i flisen uten å

2

De gamle hullne fyller vi opp der de ikke passer til det nye utstyret. Best er en hard reparasjonsmasse som kjemisk metall eller glassfibersparkel.

TIPS: Til hvite fliser er gelcoatfiller opplagt.

3

Det nye speilet henger i et beslag som settes på baksiden av speilet og etterpå hektes på en krok satt i veggen. Beslaget kleber selv på en ren og tørr flate.

TIPS: Fest beslagene slik at hullene passer med en fuge mellom flisene.

4

Speilet henges opp på krokene. Beslaget er innrettet slik at det justeres til siden, til det henger midt over vasken.

TIPS: Underkanten av speilet kan presses litt fram fra veggen med et par filtputer, slik at det kommer til å henge loddrett.

06
Ny vask med skap - 1200 kroner 2 Trinn

Den fritthengende vasken, båret av to kraftige vinkler oser av fortid. En ny vask med tilhørende skap under kan med litt leting finnes for cirka 500 kroner, og vi fant et blandebatteri til snaue 400 kroner. Sammen gir de badet et helt nytt utseende. Skapet under vasken skjuler avløpet og gir litt ekstra og tiltrengt plass til oppbevaring.

1

Skapet henger vi opp på veggen ved hjelp av de medfølgende beslagene. For voksne er det best at vasken henger 85-90 cm over gulvet. Vi legger en stripe hvit sanitærsilikon på kanten av skapet før vi legger vasken ned på plass.

2

Blandebatteri, slanger og avløp monteres. De fleste batterier leveres i dag med fleksible rør, som er enkle å skru på de gamle stussene uten spesialverktøy.

TIPS: Sjekk på forhånd om vannlåsen og de gamle avløpsrørene passer med det nye.

07
Nytt lukket skap - 400 kroner 3 Trinn

Det skal oppbevares mange ting på badet. Håndklær, ekstra ruller av papir og alle våre hygieneprodukter tar plass. Selv om vi har fått et skap under vasken, er det bruk for mer plass til såpe, shampoo, tannkrem og sminkesaker, for nevne noe, enn den gamle åpne furuhyllen rommet. Det ordnes med et unektelig noe mer elegant skap, med topphengslet dør, hvitt som skapet under vasken.

1

Beslagene til skapet skrus opp på veggen. Uansett om du bruker de gamle hullene eller må bore nye, setter du en frisk plugg i hullet, slik at skruen får godt tak.

VIKTIG! Du bør velge et skap beregnet til våtrom, som kan tåle det fuktige miljøet.

2

Hengslenes to deler skrus fast i skapet og på døren. Døren henges på plass og justeres, slik at den henger rett og lukker tett. Velg et grep som passer til grepene på skapet under vasken. Det skaper en helhet.

3

Et helt nytt rom har vi skapt med enkle og billige midler – og en hel del arbeid. Men straks får vi lyst på mer, som du ser på de neste sidene.

08
Nye fliser på gulvet - 1500 kroner 5 Trinn

Nytt gulv og toalett

Neste steg på badet vårt består av et roligere gulv og et penere toalett, som sparer vann.

Det gamle toalettet og det spraglete gulvet svir i øynene nå som vi har lysnet og modernisert rommet med lyst tak, hvite skap og nytt utstyr.

Men nå koster det litt mer. For å legge hvite fliser oppå de gamle mosaikkflisene og skifte til et nytt og vannsparende toalett, skal vi finne fram ytterligere 3500 kroner, slik at samlet pris blir 7000 kroner.

Vi er altså fortsatt milevis fra et helt renovert bad prismessig. Resultatet blir likevel tett på. Det nye gulvet gir rommet ro og lys, og toalettet med skjult vannlås er ikke bare penere,

det bruker også mye mindre vann.

Vi er så heldige at de gamle mosaikkflisene sitter godt fast på gulvet. Det betyr at vi kan lime et nytt lag fliser, som passer bedre til smaken vår, oppå de gamle. Det krever grundig rengjøring og gjerne litt sliping, men er meget enkelt. Hadde de sittet løst, måtte vi banke dem av - og ofte gjenoppbygge våtromssikringen.

1

De gamle flisene renses grundig for kalk og såperester. Er flisene glasserte, er det en god idé å slipe overflaten matt, f.eks. med en eksentersliper og grovt slipepapir.

2

Ved å ofre tid på oppmåling, prøveopplegging og oppmerking sikrer vi at vi får et mønster med like store fliser ved motstående vegger. Vi koster et tynt lag flislim på gulvet og lar det tørke et døgn for å sikre god vedheft.

3

Vi legger de første flisene midt på gulvet, der vi har merket opp til det, og arbeider oss ut mot sidene. Flislimet trekkes på med tannsparkel. Flisene justeres slik at fugene er like brede, og trykkes godt fast.

4

Langs vegger, rundt rør, og som her ved dørkarmen, skjærer vi til flisene med flisskjærer eller vinkelsliper.

TIPS: Vent med å legge flislim på gulvet, eller på flisens bakside, til du har prøvd om de tilskjærte flisstykkene passer.

5

Fugene fylles når flislimet har herdet et døgn. Etter en time fjernes den overskytende mørtelen med en fuktig svamp, og neste dag polerer vi av det grå sløret med tørre kluter.

09
Nytt toalett - 2000 kroner 5 Trinn

Det gamle toalettet bruker mye vann ved hver eneste skylling, og har et gammeldags design med synlig vannlås. Det byttes ut med en vannsparende modell med lukket vannlås. Det er mer tidsriktig, og enklere å holde rent.

Toalettet fant vi på tilbud, dermed ble det råd til et smart soft-close toalettsete som ekstra luksus innenfor budsjettet.

1

Vi skifter til en ny mansjett i avløpet, selv om den gamle virket grei nok. Det er vanskelig å komme til avløpet når toalettet er på plass, og en frisk gummipakning sikrer at skjøten blir tett og holder de kjedelige luktene fra kloakken ute.

2

Toalettet settes på sin nye plass, og skruehullene markeres. En vanlig blyant eller tusj kan ikke nå ned i hullene, i stedet markerer vi der skruene skal sitte med en dråpe maling på en tynn pensel. Hold penselen helt loddrett, og stikk den ned.

3

Toalettet fjernes, og de fire hullene bores. Murboret skal passe til pluggene skruene skal sitte i, og kunne bore gjennom flisene uten slag. Toalettet settes på plass og rettes opp med små plastklosser. Skruene spennes i med en skrutrekker eller skralle.

4

Det nye soft-close setet plasseres på toalettskålen. Vi sikrer at det sitter helt rett, og spenner det til på undersiden. Så kan vi koble til vann, og toalettet er klart.

TIPS: Ofte kan den gamle slangen brukes, men ha en ny pakning i reserve.

5

7000 kroner

Etter

Nå er rommet som om det var bygget i dag med moderne utstyr, rene linjer og lavt vannforbruk. Går du videre, er det ren luksus.

10
Stort hode og tut - 1800 kroner 2 Trinn

Litt luksus til badet

Der er mye kos med et badekar, men til daglig er dusjen praktisk. Med en glasskjerm får vi begge muligheter på et enkelt og elegant vis.

De første to etappene har løftet det gamle badet ut av fortiden, og det fremstår nå som et moderne og tidsriktig bad - og vi kunne egentlig sagt oss fornøyd allerede.

De neste 3500 kronene, som bringer prisen opp til drøyt 10.000 kroner, gjør badet i tillegg litt eksklusivt.

Vi har bevart badekaret. Det er deilig å kunne senke seg ned i det varme vannet på en kald dag. Men til daglig nøyer vi oss med dusjen, og forhenget ned i badekaret er ikke særlig elegant. Det er derimot den nye løsningen: en skjerm av herdet glass, som slipper lyset inn. Den er enkel å holde ren og skal ikke trekkes for og fra.

Og så rekker budsjettet til et smart blande batteri og en lekker dusjstang.

Når blandebatteriet skal ha både tut til badekaret og uttak til dusj, er utvalget begrenset, og du skal lete etter gode tilbud for å klare å holde deg under de to tusenlappene som budsjettet krever.

Avstanden fra blandebatteriet til taket skal med på handleturen, slik at du kan velge et dusjsystem du kan stå under, og som det er plass til under taket.

1

Du kan skifte blandebatteriet selv hvis det er mulighet for å stenge for vannet. Ta det gamle blandebatteriet med på handleturen; dermed er du sikker på å få et nytt som passer de eksisterende rørene.

2

Beslagene til dusjstangen settes i veggen midt over blandebatteriet, deretter settes dusjstangen i beslagene. Systemet vårt tilkobles blandebatteriet via en slange, som gjør høyden fleksibel.

11
Fast avskjerming - 1700 kroner 5 Trinn

Glassplaten, som skal skjerme for vannet, skal være av herdet glass. Den lages på mål, for herdet glass kan ikke skjæres, og det er gjerne leveringstid på det.

Platen holdes av spesielle skinner, som vi nederst kleber på badekaret og øverst skrur fast i taket. For å få plass til skinnene, bestilles platen 15 mm lavere enn det er mellom badekaret og taket.

1

Målet til glassplaten tas i god tid, det er lang leveringstid. Høyden skal være 15 mm mindre enn avstanden fra badekaret til taket, slik at det er plass til skinnene. Vi bestiller glassplaten i knapt halvparten av karets lengde, slik at den

2

Den ene skinnen limes på karets kant med monteringslim. Listen holdes på plass med strimler av teip cirka et døgn, til monteringslimet er herdet.

VIKTIG! Monteringslimet skal være sterkt og egnet for harde overflater.

3

Listen øverst skrur vi fast i taket loddrett over den første listen. Det gjelder å treffe riktig, for glassplaten er helt stiv og kan ikke tvinges på plass. Har du ikke et langt vater eller et laservater, kan du måle opp med en loddsnor.

4

Glassplaten settes inn i skinnene når skinnen på karet sitter ordentlig fast - gi den minst et døgn. Glasset skal stå på et par plastbrikker, og vi dytter det ikke lenger inn enn at det fortsatt er noen millimeter luft inn mot veggen.

5

Glasset holdes akkurat midt i skinnene og fuges på begge sider med klar silikon, både på karet og under taket. Også fugen mellom glassets bakkant og veggen lukkes med silikon. Fugene glattes med en fugepinne/-kloss.

Materialer

3500 kroner

Dette har vi brukt til veg og tak sparkles
• Tørmørtel (til større reparasjoner)
• Lettsparkel til våtrom
• Slipepapir korn 120

Dette har vi brukt til filt på vegg og tak
• Våtromslim
• Glassfilt
• Akrylfugemasse

Dette har vi brukt til vegg og tak males
• Grunning
• Hvit veggmaling, glans 10
• Akrylfugemasse

Dette har vi brukt til radiatoren males
• Spraymaling, grunning
• Spraymaling, hvit ral 90
• Avdekningspapir
• Maskeringsteip

Dette har vi brukt til nytt utstyr og speil
• Firkantet speil, 60 x 80 cm
• Håndkleholder
• Holder til toalettpapir
• 3 knagger
• Skruer og plugger til mur

Dette har vi brukt til ny vask med skap
• Vask med skap
• Nytt blandebatteri
• Nytt avløp - hvis nødvendig

Dette har vi brukt til nytt lukket skap
• Hvitt skap, 40 x 60 x 30 cm, m. topphengslet dør
• Skruer og evt. beslag til oppheng

7000 kroner

Dette har vi brukt til nye fliser på gulvet
• Fliser
• Flislim
• Fugemasse
• Silikon
• Flisrens

Dette har vi brukt til nytt toalett
• Toalett, Ifö Cera - på tilbud
• Toalettsete med soft-close
• Slange for tilkobling til vann
• Mansjett for tilkobling til avløp
• Silikonfugemasse

10500 kroner

Dette har vi brukt til stort hode og tut
• Blandebatteri med tut og dusjuttak
• Dusjsystem med fast dusjstang og hånddusj

Dette har vi brukt til fast avskjerming
• 6 mm hærdet glasrude
• 6 mm herdet glassplate
• 2 monteringsskinner
• Hvid monteringslim monteringslim
• Klar silikonefugemasse silikonfugemasse

Video

TEKNIKK: Helsparkling

Oppgaven krever flere sparkler og en porsjon tålmodighet

Video

TEKNIKK: Oppsetting av veggfilt

Med en smart teknikk blir skjøtene usynlige

Video

TEKNIKK: Maling av radiator

Med tynne strøk får du en jevn overflate

Video

TEKNIKK: Fliser på vegg og gulv

Del opp flatene i felt. Da har du kontroll på linjene.

Video

TEKNIKK: Fuging av fliser

Jobb diagonalt på flisene, da blir fugene fylt pent opp.

Video

TEKNIKK: Skift toalett

Med avstandsbrikker er det enkelt å få det i vater

Video

Tips & Triks

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

Akkurat nå leser andre ...

Mer fra kategorien Bad