Monteringslim: Paneler og lister kan med fordel limes opp med monteringslim

Monteringslim er knallsterkt. Se hvordan du henger opp tunge ting.

Monteringslim har en rekke egenskaper, som gjør det til et særdeles allsidig superlim. Med unntak av enkelte plast- og gummityper, binder limet godt på nesten alle overflater.

I motsetning til vanlig lim, mister monteringslimet heller ikke grepet hvis det er et lite mellomrom mellom flatene som skal limes sammen. I stedet danner limet en sterk fuge, som kan klebe til tross for små avstander. Det er samtidig elastisk og bevarer grepet selv om det utsettes for små bevegelser.

Det mest imponerende er likevel den ekstreme bæreevnen. For eksempel kan Maxi Bond Xtreme fra Bostik bære hele 295 tonn per kvadratmeter. Det er dog verdt å huske på at opphenget aldri er sterkere enn underlaget opphenget limes fast til.

Her er monteringslim smart

Monteringslim kan binde på de fleste overflater, hvis de bare er grundig rengjort. Derfor er det nesten også bare fantasien som setter grenser for hvor limet kan brukes. Det egner seg særlig til opphenging på badet, der du da unngår å ødelegge fliser og våtromsmembran.

Velg riktig monteringslim

Utvalget av monteringslim er stort, og en del av typene har spesielle spisskompetanser. Generelt kan monteringslim tåle større bevegelser enn andre limtyper, men noen er ekstra elastiske. Andre er spesielt gode til metall mot metall, mens andre igjen tåler høye temperaturer eller herder raskt. Opplysninger om spesielle egenskaper og bæreevne finner du på patronen.

Vanskelig å få ned igjen

Når monteringslimet først er tørt, er det vanskelig å få ned det opphengte emnet igjen – i hvert fall hvis du vil unngå å ødelegge veggen, emnet eller begge deler. Jo sterkere lim, desto vanskeligere er det. Derfor kan det være smart å velge et monteringslim som ikke er særlig mye sterkere enn det som limet skal bære.

I noen tilfeller kan emnet skjæres ned igjen med en tynn ståltråd eller en fiskesene med en skrutrekker eller lignende montert som håndtak i hver ende. Men ofte er den eneste muligheten å bryte ned det som er limt fast.

Vil du lese mer om lim? Her finner du veiledning og hjelp til hvilket lim du skal bruke, og hvordan du skal bruke det.

Lim så det holder med monteringslim

For at limet skal kunne hefte skikkelig, er det viktig at begge flatene renses godt for støv og fettstoffer. Ellers vil monteringslimet binde til skitten uten å få ordentlig vedheft.

Det er viktig å huske at selv det sterkeste limet aldri er sterkere enn det som skal limes sammen. Er emnet som skal henges opp for tungt, kan du fort komme til å dra pussen av murverket eller kartonglaget ned fra gipsveggen.