Nytt bad på 3 budsjetter

Det kan være hodrystende, himmelfallende dyrt å pusse opp et bad. Men du kan faktisk komme overraskende langt for ganske få midler – og likevel skape et imponerende flott rom. Her renoverer vi det same badet med tre forskjellige budsjett.

Det er dyrt å bygge bad. Faktisk så dyrt at badet som oftest er det aller dyreste rommet i boligen din. Slik er det også når du skal pusse opp og fornye et gammelt, slitt bad.

Prisen er avhengig av to faktorer: Hvor mye av jobben kan du gjøre selv, og hvor fint skal det være? Hvis svaret på første spørsmål er “Jeg kan klare alt jeg har lov å gjøre”, så har du allerede redusert prisen med mange, mange tusenlapper.

Tre forskjellige priser

Hvis det bare handler om å gjøre et slitt bad rimelig pent og greit å oppholde seg i, kanskje som en midlertidig løsning i et par år, så trenger du faktisk ikke å løpe til banken for å ta opp nye lån. Litt enkel oppussing av veggene, et nytt toalett og en ny vask kan endre mye av rommets utseende. Supplerer du med nytt armature og et pent speil på veggen, har du kommet langt for under 6000 kroner.

Hvis du har tid og litt mer penger, kan du gjøre en del mer. For eksempel kan du installere et vegghengt toalett og kle veggene med nye fliser. I vårt eksempel bygger vi også en dusjnisje. Alt sammen for en materialpris på under 20.000 kroner.

Til slutt har vi den dyre løsningen, der du går ”all in”. Her blir veggen skrellet ren, til fordel for nye, moderne fliser. Også gulvet får nye fliser, og i dusjnisjen kommer det et nytt gulvsluk og en eksklusiv glassvegg. Det kommer dagslys inn gjennom et takvindu, og det hele toppes med et lekkert speilmiljø rundt vasken – som også skiftes ut og bygges inn i et skap.

Det høres dyrt ut, men igjen: kan du gjøre det meste selv, så skal du faktisk kunne klare jobben for rundt 70.000 kroner – og det er langt unna håndverkerpriser.

Hvor mye vil du gi for et nytt bad? Uansett om du har 6000 kroner eller 70.000 kroner å pusse opp med, kan du - med de riktige ideene - få et flott rom. I artikkelen finner du inspirasjon og gode tips til nytt bad.

”Nytt” bad for 6000 kroner

Pengene er få, men med de riktige ideene kan du forvandle det gamle badet til et helt fint rom. Har du for eksempel nylig flyttet inn i et eldre hus, er det mange ting du skal bruke penger på, og badet har kanskje ikke førsteprioritet. Men det skal naturligvis være så bra at du ikke blir i dårlig humør av å se på det.

Det er masser av små grep du kan benytte deg av. Grep som vil skape en stor visuell forskjell for noen få tusenlapper.

Så langt kom vi: Forandringen er tydelig, til tross for det begrensede budsjettet. De gamle veggflisene er erstattet med en solid puss og våtromsmaling, og den nye, stilrene vasken skaper også en stor forskjell. Toalettet er nytt. Kanskje ikke så annerledes enn det gamle, men det sparer vann og penger.

Toalett

Det gamle toalettet skal byttes ut med en ny, penere og vannbesparende modell. Det er en ganske enkel operasjon, som er gjort i løpet av et par timer.

Vi velger ikke den aller billigste modellen til 799 kroner. Det er så vannfor-brukende og ikke-rengjøringsvennlig, at vi like gjerne kunne beholdt det gamle. Men vi fant et toalett på tilbud til 1299 kroner, Med det kan vi få en penere, rengjøringsvennlig utgave med dobbeltskyll, slik at vi kan velge mellom lite og stort skyll. Vi får altså nytt design og sparer vann hver eneste dag.

PRIS: 1299 KRONER

Fjern det gamle toalettet. Det skal bare skrus løs og løftes opp fra avløpet.

Tett igjen avløpet midlertidig med kluter og en pose eller lignende.

Nytt armatur

Vi bytter armaturet (blandbatteriet) til et mer moderne. Vi velger ikke den aller billigste modellen fra lavprisvarehusene, men går opp en klasse, uten at det blir dyrt. De billigste armaturene har ofte en veldig kort holdbarhet. Derfor velger vi et enkelt armatur fra en anerkjent kvalitetsprodusent.

PRIS: 700 KRONER

Nytt dusjforheng

Det er et billig grep, men dusjforhenget gjør faktisk en stor forskjell rent synsmessig.

PRIS: 100 KRONER

Ny moderne håndvask

Den frittstående vasken blir til en ny vask fra Ikea. Det er en både penere og mer praktisk løsning, som Ikea klarer for under 500 kroner.

PRIS: 495 KRONER

Flisene oversparkles med en sterk puss

Multipussen hefter enkelt på selv de glatteste fliser.

Vi sparkler over de gamle flisene med en sparkelmasse som kan hefte på stort sett alle overflater, også kalt multipuss.

Det er den billigste måten å forvandle de kjedelige og mange steder gjennomhullede flisene til glatte vegger på. Maling hefter generelt dårlig på fliser, og særlig i våtrom vil malingen raskt bli både stygg og kunne skalle av.

Når veggene er pusset, kan du enten la pussen stå som den er, grå og rustikk, eller male over den. Maler du mange strøk med en god og solid våtromsmaling, vil veggene holde seg pene i flere år fremover.

PRIS: 2500 KRONER FOR 25 KVM VEGG

Nytt speil

Det trenger heldigvis ikke å koste all verden å bytte ut et kjedelig, gammelt speil. Du finner mange alternativ til under 500 kroner, og de fleste er vesentlig penere enn det gamle firkantede speilet som var på dette badet. Det følger som regel med beslag, så speilet bare kan skrus opp på veggen med plugger og skruer.

PRIS: 500 KRONER

”Nytt” bad for 20.000 kroner

Badet er gammelt, slitt og umoderne. Nå skal det pusses opp og bli moderne. Du har satt av noen kroner, for å gjøre litt ekstra.

Så langt kom vi: Nye fliser, vegghengt toalett og dusjvegg endrer utseendet på baderommet betydelig. Toalettet og dusjnisjen gjør dessuten badet vesentlig enklere å holde rent: mindre vannsprut på gulvet fra dusjen, og ingen vanskelige tilgjengelige kroker som skal rengjøres utvendig på toalettet. I tillegg er det blitt et mye bedre luftskifte med den nye ventilasjonen.

Vegghengt toalett

På slike toalett er rengjøringen mye enklere.

Særlig når det handler om ren­ gjøring, er et vegghengt toalett en fordel. Det løftes opp fra gulvet, og det eneste som skal rengjøres, er selve kummen. Det krever en liten forsatsvegg, der sisternen og stativet som holder toalettet kan bygges inn. Vi velger en god mellomprismodell som kan holde i mange år, også designmessig.

Det vegghengte toalettet tar ikke større plass enn det stående, så du skal ikke være redd for å miste areal på badet.

PRIS: 5000 KRONER

Ny dusj

Vi velger å bytte ut dusj og blandebatteri, men unngår å velge den aller billigste løsningen, for i lengden er det en dårlig investering. En god og forholdsvis rimelig modell med nytt blandebatteri og dusjgarnityr, funnet på tilbud på nettet, gir dusjen en sårt tiltrengt oppgradering.

PRIS: 2000 KRONER

Dusjnisje

Et dusjforheng fungerer greit, men det er mer praktisk med en dusjnisje med vegger. En slik kan vi heldigvis bygge selv, i tillegg ganske billig. Veggene kan bygges av lette våtromsplater. Det er en enkel måte å lage en vegg på, og platene er spesiallaget for bruk i våtrom. Settes dusjveggen opp innenfor våtromssikringen, trenger heller ikke veggen ytterligere våtromssikring. Vi setter fliser på veggene, som i resten av rommet.

PRIS: 2500 KRONER (MED FLISER)

Lim fast platene. Limet brukes på både gulv, tak og vegger.

Lim på neste plate. Den skal også limes på siden, så platene limes sammen.

Trekk på flislim. Deretter er veggene klare til å bli kledd med fliser.

Nye fliser på veggene

Legg lim på bare et lite område om gangen, så det ikke tørker ut.

I stedet for bare å sparkle over de gamle flisene, setter vi nye veggfliser utenpå. Prisen her handler primært om utseende. Vi velger noen litt rimelige fliser, som vi fint kan leve med. Gulvet lar vi være, for skal det skiftes fliser der, må det også lages fall på gulvet og legges nytt avløp - det betyr at vi må ha inn fagfolk, som gjør at budsjettet vårt vil sprekke.

PRIS: 5000 KRONER (200 KRONER PER KVM)

Bedre ventilasjon

Ventilasjonsrøret skal isoleres på det kalde loftet.

Ventilasjonen har frem til nå bestått av å åpne et vindu. Det er ikke optimalt. Badet blir fuktig, sølvkreene har fest i krokene og det kommer sopp i vinduskantene. Vi setter opp et ventila-sjonsrør gjennom loftet, og monterer en vifte. Den har fuktstyring, slik at den starter av seg selv når det er behov for det.

PRIS: 3000 KRONER

Nytt bad for 70.000 KR

Badet er et viktig rom. Du har pengene som kreves for å føre det gamle badet inn i 2000-tallet, så nå skal det helrenoveres.

Så langt kom vi: Badet er totalt forvandlet fra kjedelig og nedslitt, til lekkert og eksklusivt. De store flisene, den nye vasken med skap og speil, og glassveggen til dusjnisjen er alt sammen lekre detaljer. I tillegg kommer alle de lekre detaljene mye mer til sin rett med det markante lysinnfalllet fra takvinduet. Litt dyrt, men absolutt deilig.

Nye fliser på vegger og gulv

Tidens trender peker mot fliser i storformat. Vi finner derfor fliser med betongutseende i formatene 75 x 75 og 75 x 150 cm.

Vi skreller av alle de gamle flisene på vegger og gulv, slik at vi kan sette opp de nye. Underveis må vi ha fatt i en rørlegger som kan hjelpe oss med å endre avløpet, som skal passe til et langt Unidrain-gulvsluk langs hele den ene siden av dusjnisjen. Vi har ikke regnet inn kostnader for etablering av en eventuell ny våtromssikring.

PRIS: 25.000 KRONER FOR 25 KVM (INKLUDERT FLISLIM OG FUGEMASSE)

Styr de store flisene med fliskryss. Vipp flisene på plass som vist på bildet.

Rett flisen på plass. Den skal sitte helt plant. Bruk en gummihammer.

Sett gaffateip over skjøtene, til flislimet har herdet.

Nytt gulvsluk

Vi velger å bytte ut det gamle gulvsluket, med et nytt moderne Unidrain-sluk. Det er ikke gjør det selv-arbeid, men krever hjelp fra rørlegger. I tillegg kommer prisen på gulvsluket (denne modellen kan fås for cirka 3000 kroner).

PRIS: 9000 KRONER

Komplett innredning

Et stilmessig sammenhengende speil, vask og skap gir rommet stil.

Vi oppgraderer ved å bytte ut den frittstående vasken med et lekkert “bademiljø”, som består av et servant-skap og et speil med lys i. Det finnes mange forskjellige tilbud på nettet og i byggvarehusene. Bildet til venstre ett eksempel blant et hav av andre.

PRIS: 8000 KRONER

Takvindu

Vinduet kan fjernstyres og programmeres.

Badet er litt mørkt, og vi vil gjerne ha inn naturlig lys. Helst fra et takvindu. Vi lager derfor en lyssjakt opp gjennem taket, og setter inn et takvindu. Det gir godt med lys, og selv om jobben er utfordrende, er det noe vi kan gjøre selv.

Vi velger en modell med fjernstyring. I tillegg til fjernkontroll, kan vi også programmere vinduet til å åpne seg på bestemte tidspunkter.

Les også: Slik får du overlys

PRIS: 12.000 KRONER

Glassvegg i dusjen

Det eksklusive utseendet skal toppes med en vegg av glass i dusjhjørnet. Kombinasjonen av store fliser, stilrene møbler og det klare glasset er med på å gi badet et eksklusivt utseende.

PRIS: 5000 KRONER

Akkurat nå leser andre ...

Mer fra kategorien Bad