Intro
Veiledning
01
Vi begynner med de små flisene
6
Trinn
Mosaikkflisene, som skal ligge på gulvet i dusjnisjen, er montert på store ark. Det gjør dem mye enklere å legge enn om de var løse.
Vi begynner selvsagt med en prøveopplegging, og her skal det spesielt tas hensyn til gulvsluket. Oppleggingen begynner derfor her. I vårt tilfelle må det skjæres ut en rekke stumper med små fliser for at det skal gå pent opp.
Sørg hele tiden for at fugene flukter i alle retninger hver gang du legger ned et nytt ark i flislimet.
Sett på slukristen når flisene er lagt opp løst rundt sluket. Denne risten kan roteres 360° og tiltes cirka 10° i forhold til underdelen. Dermed kan du alltid få den til å ligge plant og i nivå med flisene.
Hvis prøveoppleggingen er nøyaktig, kan flisene allerede nå tilskjæres til å passe rundt sluket. Flisene tilpasses best og mest nøyaktig med en våtskjærer med en diamantskive.
Rør opp limet med en blandevisp til det er jevnt og homogent. La det stå i 5 minutter og rør deretter igjen. Ikke lag for mye lim om gangen - da risikerer du at det begynner å tørke før du får brukt det.
Trekk tannsparkelen gjennom limet med en vinkel på cirka 60 grader - da blir massen helt jevnt fordelt når flisene trykkes fast i limet.
02
Slukristen settes på plass i gulvet
3
Trinn
De tilskårede mosaikkene limes på plass rundt slukristen én etter én. Sørg for at de ligger plant og at fugene flukter.
03
De store flisene krever presisjon
13
Trinn
Så er det tid for de store flisene - de er 45 x 90 cm og er et eksempel på en stigende trend, der det settes store (også enda større) fliser på gulv og vegger.
Vi har lagt fliser på gulvet først, nettopp på grunn av de store flisene; da kan de stables fra gulvet og opp.
Setter du mindre fliser på veggene, begynner du med andre rekke fra gulvet, støttet på en list. Etterpå retter du opp den nederste rekken fliser i forhold til gulvet før den limes opp. Dette er vanskelig med de store flisene.
Smør på ett felt om gangen, og legg deretter lim på det neste stykket. Fliskryss hjelper deg å holde perfekt fugeavstand.
Så til veggene: Oppsettingen av fliser i dusjavdelingen begynner med oppstreking på veggen der glassveggen skal være.
Den første flisen plasseres mot oppstrekingen. Den kiles opp, slik at den er fullstendig vannrett og med en avstand tilsvarende en fugebredde ned mot gulvet.
Det er lim på både veggen og flisen. Det tynne laget lim på baksiden av flisen sikrer en perfekt vedheft. Er det for store fordypninger under flisene, lyder de hult når du banker på dem.
Flisen bankes forsiktig på plass i limet med en trekloss og en gummihammer. Flisen er så stor og tung, at det er vanskelig å presse den på plass med hendene.
Vi måler opp til dusjarmaturets plassering. Avstanden fra flisen under (husk å legge til en fugebredde) og avstanden fra veggen (minus en fugebredde) skal brukes.
Vi overfører målene til en plate som har samme mål som en flis. På den måten kan det lages en test og spares en kostbar flis hvis vi måler feil. Platen er nå en mal, og hullene tegnes over på flisen.
Nå kan flisen settes opp. Hullene som ble tegnet opp ved hjelp av malen er boret ut med et diamantkoppbor.
Vi setter en hel flis midt på endeveggen. Dermed kan vi skjære til flisene likt på begge sider og få et harmonisk uttrykk.
Flisene skal gå helt opp til taket, så den øverste flisen blir skåret til. Den blir smal, men det virker naturlig opp mot taket.
04
Sokkel og fuger
6
Trinn
Strek opp til flissokkelen. Langs baderomsgulvet skal det være en flissokkel på 10 cm. En lang rettholt hjelper til med oppstrekingen.
Flisen mot glassveggen skal kappes med et stykke som tilsvarer glassets, monteringsskinnens og fugebreddens tykkelse, slik at fugene til gulvet og sokkelen flukter.
Nå skal det fuges mellom flisene. Fugemassen blandes opp. Vi har valgt en grå fuge. Husk at fargede fuger som hvit og svart alltid er mer sårbare enn grå.
Fugemassen presses godt ned i fugene. Fugene skal fylles helt opp med fugemasse, slik at det ikke oppstår hull.
05
Fug flisene på gulvet
4
Trinn
Vi avslutter med flisene på gulvet. De skal fuges på samme måte som vi gjorde med veggene.
Sørg for at fugemassen fylles ned i alle fuger, også i mosaikken, som i sakens natur har mange flere fuger enn de store flisene.
Rundt sluket fuger vi med en våtromssilikon for å sikre en tett og fleksibel overgang.
Husk å fjerne fugesløret til slutt med vann tilsatt litt eddik (cirka en kopp til et spann vann). Ellers får fugene dine et slørete utseende.
Mens fugemassen på veggene setter seg, fuges gulvet. Sørg for å presse fugemassen godt ned i alle mosaikkens mellomrom, og dra alltid fugebrettet diagonalt på flisene, slik at fugene ikke blir “hule”.
Rundt slukristen, som er dekket med gaffateip, renses fugemassen vekk. Her skal det nemlig være en fleksibel silikonfuge.
Når fugemassen har satt seg, etter en halv til en hel time, vaskes overskytende fugemasse vekk med fugesvampen. Det lønner seg å investere i et spann med ruller.
Materialer
- Multilim
- Multifugemasse
- Rørmansjetter
- Gulvsluk 110 mm
- Fliser
Spesialverktøy
- Fugesett med spann
- Tannsparkel
- Vannsag
Tidsforbruk
En dags tid i dette tilfellet.
Pris
Cirka 8000 kroner.
Vanskelighetsgrad
Dette er egentlig ikke vanskelig, men det er viktig å være nøye.
Video
Tips & Triks
Planlegg flismønsteret
Begynn med midten av rommet: Her skal du enten ha en fuge eller midten av en flis. Legg flisene løst ut med riktig fugeavstand (det er lettest med fliskryss). Går det ikke opp med hele fliser, så er det bedre å ha for eksempel en halv flis i hver side enn en smal avskjæring i den ene siden av rommet. Gå etter symmetri. Er rommet veldig skjevt, skjærer du til de ytterste flisene til og sørger for at fugene alltid flukter med hverandre.