Slik legger du gulv- og veggfliser

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
1 dag
Pris
8.000 kroner

Intro

OBS: Denne veiledningen er en del av et større tema.
Se hele temaet her: Nytt bad helt fra bunnen

Før du begynner å lime fast flisene til gulv og vegger, skal du måle opp rommet og planlegge flisleggingen, slik at du ikke ender opp med smale avskjæringer langs veggene.

Lag en prøveopplegging, og vær spesielt oppmerksom på gulv­slukets (og andre hindringers) plassering i forhold til mønsteret.

Her legger vi små mosaikkfliser på gulvet i dusjavdelingen, med en liten oppkant mot det øvrige gulvet, for å unngå at det renner ut vann på gulvet i resten av badet.

På resten av gulvet og på veggene i dusjen legger vi store fliser. De er blitt veldig populære, særlig fordi teknologien har gjort produksjo­nen vesentlig enklere og dermed billigere. I dag fås fliser helt opptil 1 x 3 meter til en overkommelig pris. Men husk at det er umulig å lage fall mot et sluk hvis flisene er for store i forhold til rommets størrelse.

Veiledning

01
Vi begynner med de små flisene 6 Trinn

Mosaikkflisene, som skal ligge på gulvet i dusjnisjen, er montert på store ark. Det gjør dem mye enklere å legge enn om de var løse.

Vi begynner selvsagt med en prøveopplegging, og her skal det spesielt tas hensyn til gulvsluket. Oppleggingen begynner derfor her. I vårt tilfelle må det skjæres ut en rekke stumper med små fliser for at det skal gå pent opp.

Sørg hele tiden for at fugene flukter i alle retninger hver gang du legger ned et nytt ark i flislimet.

1

Sett på slukristen når flisene er lagt opp løst rundt sluket. Denne risten kan roteres 360° og tiltes cirka 10° i forhold til under­delen. Dermed kan du alltid få den til å ligge plant og i nivå med flisene.

2

Hvis prøveoppleggingen er nøyaktig, kan flisene allerede nå tilskjæres til å passe rundt sluket. Flisene tilpasses best og mest nøyaktig med en våtskjærer med en diamantskive.

3

Rør opp limet med en blandevisp til det er jevnt og homogent. La det stå i 5 minutter og rør deretter igjen. Ikke lag for mye lim om gangen - da risikerer du at det begynner å tørke før du får brukt det.

4

Legg på lim i et avgrenset område om gangen. Fordel limet med den glatte siden av stålbrettet.

5

Trekk tannsparkelen gjennom limet med en vinkel på cirka 60 grader - da blir massen helt jevnt fordelt når flisene trykkes fast i limet.

6

Legg flisene. Mosaikkflisene på 5 x 5 cm er montert på matter, som gjør utleggingen vesentlig raskere. Trykk dem godt fast i limet, og sørg for at fugene flukter med naboflisenes.

02
Slukristen settes på plass i gulvet 3 Trinn

1

De tilskårede mosaikkene limes på plass rundt slukristen én etter én. Sørg for at de ligger plant og at fugene flukter.

2

Det legges plastbrikker i limet, slik at slukristen ender i nivå med mosaikken.

3

Slukristen legges forsiktig ned på plass - flensen er smurt med litt oppvaskmiddel for at den skal gli lettere.

03
De store flisene krever presisjon 13 Trinn

Så er det tid for de store flisene - de er 45 x 90 cm og er et eksempel på en stigende trend, der det settes store (også enda større) fliser på gulv og vegger.

Vi har lagt fliser på gulvet først, nettopp på grunn av de store flisene; da kan de stables fra gulvet og opp.

Setter du mindre fliser på veggene, begynner du med andre rekke fra gulvet, støttet på en list. Etterpå retter du opp den nederste rekken fliser i forhold til gulvet før den limes opp. Dette er vanskelig med de store flisene.

1

De store flisene smøres med et tynt lag lim på baksiden for å sikre 100 % vedheft.

2

Smør på ett felt om gangen, og legg deretter lim på det neste stykket. Fliskryss hjelper deg å holde perfekt fugeavstand.

3

Så til veggene: Oppsettingen av fliser i dusjavdelingen begynner med oppstreking på veggen der glassveggen skal være.

4

Den første flisen plasseres mot oppstrekingen. Den kiles opp, slik at den er fullstendig vannrett og med en avstand tilsvarende en fugebredde ned mot gulvet.

5

Det er lim på både veggen og flisen. Det tynne laget lim på baksiden av flisen sikrer en perfekt vedheft. Er det for store fordypninger under flisene, lyder de hult når du banker på dem.

6

Flisen bankes forsiktig på plass i limet med en trekloss og en gummihammer. Flisen er så stor og tung, at det er vanskelig å presse den på plass med hendene.

7

Vi måler opp til dusjarmaturets plassering. Avstanden fra flisen under (husk å legge til en fugebredde) og avstanden fra veggen (minus en fugebredde) skal brukes.

8

Vi overfører målene til en plate som har samme mål som en flis. På den måten kan det lages en test og spares en kostbar flis hvis vi måler feil. Platen er nå en mal, og hullene tegnes over på flisen.

9

Nå kan flisen settes opp. Hullene som ble tegnet opp ved hjelp av malen er boret ut med et diamantkoppbor.

10

Vi setter en hel flis midt på endeveggen. Dermed kan vi skjære til flisene likt på begge sider og få et harmonisk uttrykk.

11

Flisene skal gå helt opp til taket, så den øverste flisen blir skåret til. Den blir smal, men det virker naturlig opp mot taket.

12

Hullet i flisen til utsugingsviften har vi laget med et 100 mm koppbor.

13

Vi setter opp de siste flisene og husker å lage plass til en fuge i hjørnene.

04
Sokkel og fuger 6 Trinn

1

Strek opp til flissokkelen. Langs baderomsgulvet skal det være en flissokkel på 10 cm. En lang rettholt hjelper til med oppstrekingen.

2

Flisen mot glassveggen skal kappes med et stykke som tilsvarer glassets, monteringsskinnens og fugebreddens tykkelse, slik at fugene til gulvet og sokkelen flukter.

3

Nå skal det fuges mellom flisene. Fugemassen blandes opp. Vi har valgt en grå fuge. Husk at fargede fuger som hvit og svart alltid er mer sårbare enn grå.

4

Fugemassen påføres med et gummibrett i diagonal retning i forhold til fugene.

5

Fugemassen presses godt ned i fugene. Fugene skal fylles helt opp med fugemasse, slik at det ikke oppstår hull.

6

Fugene kan komprimeres ytterligere med en tilskåret spiss fra en fugepatron. Da blir fugene helt sikkert faste.

05
Fug flisene på gulvet 4 Trinn

Vi avslutter med flisene på gulvet. De skal fuges på samme måte som vi gjorde med veggene.

Sørg for at fugemassen fylles ned i alle fuger, også i mosaikken, som i sakens natur har mange flere fuger enn de store flisene.

Rundt sluket fuger vi med en våtromssilikon for å sikre en tett og fleksibel overgang.

Husk å fjerne fugesløret til slutt med vann tilsatt litt eddik (cirka en kopp til et spann vann). Ellers får fugene dine et slørete utseende.

1

Mens fugemassen på veggene setter seg, fuges gulvet. Sørg for å presse fugemassen godt ned i alle mosaikkens mellomrom, og dra alltid fugebrettet diagonalt på flisene, slik at fugene ikke blir “hule”.

2

Rundt slukristen, som er dekket med gaffateip, renses fugemassen vekk. Her skal det nemlig være en fleksibel silikonfuge.

3

Når fugemassen har satt seg, etter en halv til en hel time, vaskes overskytende fugemasse vekk med fugesvampen. Det lønner seg å investere i et spann med ruller.

4

Dusjrommet i badet er nå fuget og vasket med fugesvamp, og den fine symmetrien viser seg tydelig. Med den fuktige svampen tørkes flisene rene for overskytende fugemasse. Rens jevnlig i vann, og rull svampen på rullene slik at den ikke er våt, men bare fuktig.

Materialer

 • Multilim
 • Multifugemasse
 • Rørmansjetter
 • Gulvsluk 110 mm
 • Fliser

Spesialverktøy

 • Fugesett med spann
 • Tannsparkel
 • Vannsag

Tidsforbruk

En dags tid i dette tilfellet.

Pris

Cirka 8000 kroner.

Vanskelighetsgrad

Dette er egentlig ikke vanskelig, men det er viktig å være nøye.

Video

TEKNIKK: Fliser på utvendige hjørner

Skjær kanten skrå, slik at flisene kan møtes i en fuge.

TEKNIKK: Fliser rundt rør

Med et koppbor og en fliskutter kan du skjære helt nøyaktig

TEKNIKK: Kutt fliser

Med en fliskutter er det både raskt og enkelt

TEKNIKK: Fuging av fliser

Jobb diagonalt på flisene, da blir fugene fylt pent opp

TIPS: Riktig fugemasse til flisene

TIPS: Skrått snitt på fugespissen

TIPS: Beskytt baderomsflisene

Tips & Triks

Planlegg flismønsteret

Begynn med midten av rommet: Her skal du enten ha en fuge eller midten av en flis. Legg flisene løst ut med riktig fugeavstand (det er lettest med fliskryss). Går det ikke opp med hele fliser, så er det bedre å ha for eksempel en halv flis i hver side enn en smal avskjæring i den ene siden av rommet. Gå etter symmetri. Er rommet veldig skjevt, skjærer du til de ytterste flisene til og sørger for at fugene alltid flukter med hverandre.

Hvis du begynner med hele fliser, ender du ofte med en smal stripe langs veggen.

Hvis det går opp, er det penest med et helt antall fliser.

Kan det ikke gå opp, er det penere å skape symmetri ved å dele flisene.

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

  Akkurat nå leser andre ...

  Mer fra kategorien Bad