Slik våtromssikrer du badet

Det kan ikke understrekes nok, at våtromssikringen er avgjørende viktig. Uten den risikerer du at det siver ut vann i husets bærende konstruksjoner, og at du får muggvekst og råte bak flisene dine. Forsikringsselskapet kan også avvise å hjelpe deg, hvis du ikke har våtromssikret badet etter gjeldende krav.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
En halv dag
Pris
2.500 kroner for 8 m²

Intro

OBS: Denne veiledningen er en del av et større tema.
Se hele temaet her: Nytt bad helt fra bunnen

Her bruker vi Lip 2K våtromssytem. Uansett hva du velger, så sørg for å bruke produkter fra samme serie og fra samme produsent. Da vet du at produktene fungerer godt sammen.

Vi begynner (etter en nøye rengjøring) med primeren, som skal sikre en god vedheft til den etterkommende vanntettingspastaen.

Veiledning

01
Våtromssikring 12 Trinn

1

Start med å prime vegger og gulv. Bruk pensel eller rull - sugende underlag, som dette gulvet, behandles med primer fortynnet med vann i forholdet 1:10, ikke sugende underlag med ufortynnet primer.

2

Hell alt pulveret fra posen opp i spannet med binderen. Rør opp blandingen med en blandevisp på bormaskinen. Dermed har du en såkalt vanntettingspasta.

3

Start med å pensle overgangen mellom gulvet og veggen med tettepastaen, og sørg for å komme deg helt ut i hjørnene.

4

Trykk armeringsfilt på plass med hånden eller forsiktig med murerskjeen, slik at den kommer helt inn i kanten.

5

Oppå armeringsfilten pensles det på vanntettingspasta til filten er mettet helt. Bruk penselen til å trykke pastaen og filten godt sammen, særlig i kantene.

6

I hjørnene klippes armeringsfilten cirka 10-15 cm i midten som vist. De to flikene kan deretter foldes i hjørnet uten at de buler eller krøller.

7

Smør rundt rørgjennomføringer med vanntettingspastaen. Sørg for å smøre på rikelig, også mellom rørene.

8

Trekk en rørmansjett over rørene, og trykk den inn i den våte pastaen. Strekk rør­mansjetten fri for krøller og folder, og trykk den inn i den våte vanntettingspastaen.

9

Med penselen smøres pastaen utenpå mansjettene til filten er helt mettet.

10

Så er det tid for veggene, og her påføres pastaen med en tannsparkel i en vinkel på 45°, til den er fordelt jevnt på flaten. Spo­rene fra tannsparkelen skal være gjennom­gående, jevne og uten klumper.

11

Tannsparkelen snus, og med den glatte si­den trekkes sporene flate og jevne. Pastaen skal ligge helt jevnt og flatt i en tykkelse på minimum 1 mm.

12

Gulvet kommer etter veggene, og prosedyren gjentas med tannsparkelens tannside og deretter flate side. Legg også merke til mansjetten rundt gulvsluket.

Materialer

  • Lip 2K-våtromssystem, forbruk cirka 1,3 kg per m² ved 1 mm tykkelse
  • Lip-rørmansjetter, 40-56 mm
  • Slukmansjett

Spesialverktøy

  • Tannsparkel
  • Bormaskin med blandevisp

Tidsforbruk

En halv dag (8 m²).

Pris

Cirka 2500 kroner for 8 m², inkludert slukmansjett.

Vanskelighetsgrad

Oppgaven er ikke vanskelig, men du MÅ være nøye, slik at det overalt blir et lag på minst 1 mm, også i hjørner. Både av hensyn til tetthet og forsikring ved eventuell skade.

Video

TEKNIKK: Påføring av våtromsmembran

Velg et system, der komponentene fungerer sammen

TEKNIKK: Våtromsmembran ved rør

Med spesialkrager blir det helt tett

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Bad