Bytt toalettet og spar penger

Er toalettet ditt ødelagt eller bare en gammel, vannslukende modell, koster det fort mange penger på vannregningen. Heldigvis er det enkelt å bytte det ut med en ny, vannsparende modell.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
2 timer
Pris
1.000 kroner

Intro

12.600 kroner spylt ned i toalettet

Du kan selvsagt utsette oppgaven med å fikse det rennende toalettet - til uthuset er bygget ferdig og stua er malt, men les dette først: En familie i Oslo undret seg over at vannforbruket deres var steget voldsomt i løpet av et par år. Faktisk var det årlige forbruket kommet helt opp på 743 m - (743.000 liter!) vann. Det var først da familien fikk stikkordet “et rennende toalett”, at de skjønte årsaken. For familien hadde nylig valgt å skifte ut et gammelt toalett, som “visst nok rant litt ...” I dag har familiens vannforbruk funnet et mer naturlig og stabilt leie på omkring 156 m i året. Med andre ord kostet det familien cirka 600 m i året, à ca. 21 kroner per m (pris for vann og avløp, ink. moms), og en ekstra vann- og avløpsregning på cirka 12.600 kroner.

Så mye kan du spare

Toalettspyling utgjør cirka 27 prosent av en normal husstands vannforbruk - derfor er det verd å overveie om du kan begrense vannforbruket til nettopp dette formålet.

  • Skifter du fra et gammelt toalett, som skyller med 8-9 liter, til et nyere, som kan klare seg med 2-4 liter per skyll, kan du spare ca. 500 kroner per år - det er nesten halvparten av et nytt toalett.
  • Et toalett som renner bare litt, kan fort koste deg flere tusen hvert år - for de tusenlappene kan du kjøpe deg et flott toalett.

Et eksempel
Familien Hansen, som består av to voksne og tre barn, har nylig kjøpt hus i Oslo, der vann- og avløpsprisen til sammen er ca. 21 kroner per kubikkmeter. Det månedlige vannforbruket lå på 12 m3 inklusive to eldre toaletter. De to toalettene ble skiftet ut til lavtskyllingstoaletter - og forbruket er minket til 8 m vann per måned.

Regnestykket ser slik ut:

2 stykk Ifö Sign-toaletter til 2750 kroner stykket:

5500 kroner

Besparelse: 12 m3 - 8 m3 = 4 m3 /mnd. x 12 = 48 m3 x 21 kroner:

1008 kroner.

Hvis vi forutsetter at toalettene varer i 20 år, tjener familien Hansen nesten 15 000 kroner på å bytte toalettene, med dagens priser.

Hva kan du gjøre selv?

  • Sjekk vannmåleren din jevnlig. Gjerne minst én gang i måneden.
  • Steng alle vannkraner i huset, steng for oppvask- og vaskemaskinen. Hvis vannmåleren fortsatt teller, er det noe galt et sted. Kanskje et rennende toalett.
  • Reparer det rennende toalettet så raskt som mulig.

Renner toalettet?
Du kan teste om toalettet er utett ved å sette et stykke toalettpapir rundt skålens kant øverst, der vannet renner ut. Hvis papiret blir vått, selv om det er lenge siden toalettet har vært brukt, er toalettet utett.

Visste du ...
At det gjennomsnittlige vannforbruket per person i Norge er cirka 195 liter vann per døgn?

Visste du ...
At det kommunale vannledningsnettet utgjør totalt i underkant av 41.400 kilometer?
Dette tilsvarer omtrent jordens omkrets ved ekvator.

REDAKSJONEN ANBEFALER: 3 grunner til å velge vegghengt toalett

Veiledning

01
Fjern det gamle 7 Trinn

Forutsetningen for å skifte toalettet er at du kan stenge vannet til sisternen med en stoppekran som sitter like ved siden av. Kan du ikke gjøre det, skal du ha fatt i en rørlegger til jobben.

Mange eldre toaletter er montert i en støpejernsmuffe, som sitter fast i gulvet. Og ofte vil toalettet være satt så godt fast at du må starte med å slå i stykker røret til toalettet med en hammer.

Før du kan montere det nye toalettet, kan det være nødvendig å rense støpe-jernsmuffen og sparkle igjen de gamle skruehullene. De fleste nye toaletter tar mindre plass enn de gamle, og de dekker ikke nødvendigvis alle merker på gulvet.

1

Fjern skruene, og vipp toalettet løs. Vær sikker på at vannet er koblet fra ved å stenge stoppekranen.

2

Fjern rester av porselen, pakkgarn og tetningsmateriale fra muffen. Bruk hammer og meisel, eller eventuelt et gammelt stemjern.

3

Slip vekk de siste restene med en roterende stålbørste i bormaskinen for at det nye toalettet skal slutte helt tett.

Viktig! Bruk støvmaske under dette arbeidet, da avløpet er fylt med bakterier.

4

Slip hullene fra skruene jevne. Monter en slipeskive eller en diamantslipekopp på vinkelsliperen. Slip hullet ned til “friskt” materiale.

Prøvemonter det nye toalettet, og slå en strek langs kanten, slik at du kan se hva det dekker.

5

Fyll ut skruehullene med kjemisk metall. Du kan også bruke sementmørtel (sement/sand 1:3), men da må du regne inn tørketid i planen.

6

Slip ned det kjemiske metallet. Det herder på et kvarter og skal slipes ned i nivå med det øvrige gulvet. Slip også mørtelrester og lignende av gulvet til et par cm innenfor streken.

7

Smør fett på innsiden av muffen, og trykk ned den nye plasttilkoblingen i muffen. Gi muffen en rustbeskyttende maling (f.eks. Hammerite).

02
Monter det nye 5 Trinn

Det nye toalettets plassering er til en viss grad styrt av muffen i gulvet. Men det ser jo penest ut hvis det står rett, så start med å lage en mal av papir, slik at du kan måle ut den eksakte plasseringen.

Du skal bore huller til plugger, slik at du kan skru fast toalettet. Men har du varme i gulvet, skal du enten ha tak i en multi søker, som skanner gulvet for rør eller kabler, eller lime fast toalettet med lim/fugemasse, f.eks. Sikaflex 11 FC.

For å få toalettet til å slutte helt tett og plant til gulvet, monterer du en plastlist som kan kjøpes i byggmarkedet.

Til slutt skal du montere toalettsetet og koble vannet til sisternen.

1

Fest et pappstykke med teip foran muffen. Lag en senterstrek rett ut for muffen til å styre plasseringen av toalettet. Mål ut til veggen ved siden av to steder, slik at toalettet ikke står skjevt.

2

Monter toalettet midlertidig. Smør fett på toalettets utløpsrør, og stikk det ned i muffen. Rett inn toalettet etter senterstreken. Merk av de fire skruehullene på pappen ved hjelp av en blyant gjennom hullene.

3

Bor 10 mm hull i oppmerkingene på pappen. Hullene skal være litt skrå, tilsvarende hullenes helling på toalettet. Fjern pappen, og bank inn plugger.

4

Monter en U-formet plastlist på underkanten. Hold den fast med teipbiter, som fjernes senere, mens du setter toalettet ned på gulvet. Plastlisten sikrer en tett og stabil kontakt med gulvet.

5

Når toalettet er satt på plass, mangler du bare å montere de fire skruene og skjule dem med dekkpropper. Så kan vannet kobles til.

Materialer

• Toalett (Ifö Sign)
• Toalettsete
• Tetningslist i plast
• Evt. kjemisk metall
• Rustbeskyttende maling
• Smørefett
• Teip

Tidsforbruk

Vi skiftet dette toalettet i løpet av et par timer.

Pris

Et nytt toalett kan fås fra ca. 1000 kroner og oppover.

Vanskelighetsgrad

Hvis du kan stenge vannet til toalettet med en egen stoppekran, er det enkelt å bytte ut toalettet.

Video

Skift toalett

Med avstandsbrikker er det enkelt å få det i vater

Bruk fiskeline til det fastlimte toalettet

Tips & Triks

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

    Akkurat nå leser andre ...