Gjestetoalett på under 2 m²

Du trenger ikke mye plass for å lage et av husets viktigste rom: gjestetoalettet. Vegghengt toalett, innebygget sisterne og håndvask på en veggbenk sparer plass og gjør rommet særdeles rengjøringsvennlig. Lag det selv på en ukes tid.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
1 uke
Pris
15.000 kroner.

Intro

Vi har alle sett (og kanskje drømt om) de store, luksuriøse baderommene, som minner mer om en velværeavdeling på et finere hotell, enn et sted du gjør ditt fornødne i en vanlig bolig. Men mindre løsninger kan også hjelpe deg å gjøre den samme jobben.

I denne veiledningen viser vi hvordan vi innreder et lite gjestetoalett på bare to kvadratmeter.

Vi monterer en skjult sisterne med et vegghengt toalett, som gjør at rommet også blir rengjøringsvennlig.

Veiledning

01
Sikring mot vannskade 3 Trinn

På dette gjestetoalettet er det verken dusj eller et gulvsluk, og heller ingen våtromssikring. Likevel skal den innebygde sisternen hindres fra å kunne skape vannskade. Det kan løses ved at sisternen enten plasseres i en vanntett kassett, eller ved at innbyggingen lages vanntett med en sprekk nederst mot gulvet som varsler lekkasje. I nye bygg er det et krav om at vannet stenges automatisk ved en lekkasje i andre rom enn våtrom. Det ordnes med en automatisk lekkasjestopper.

1

En automatisk lekkasjestopper stenger vannet ved en lekkasje. Den består av en sensor (1), en elektrisk stoppekran (2) og en strømtilførsel/kontrollboks (3).

2

En sprekk nederst mot gulvet i innbyggingskassen til sisternen, varsler en eventuell lekkasje ved at det renner ut vann fra sprekken.

3

En innbyggingssisterne med lekkasjeboks hindrer vann i å renne ut i innbyggingskassen. En dreneringsslange fører ut lekkasjevann og varsler om lekkasje.

02
Bygg skjelettet til vaskebenken 5 Trinn

I det lille rommet er det ikke plass til skap og en stor håndvask. I stedet bygger vi en vegg til vegg-vaskebenk av stålprofiler - samme type som brukes til å bygge lettvegger med. Profilene kles med fiberforsterkede sementbaserte plater, såkalt Aquapanel. Platene er 100 prosent vannbestandige, og verken smuldrer eller sveller.

Begynn med å måle og tegne opp på veggene hvor stålprofilene skal være. De fleste vegger er litt skjeve, så mål fra vegg til vegg - både foran og bak.

1

Skjær ut de nederste profildelene (U-profiler) med en vinkelsliper etter oppmålingene dine. Lag dem et par mm for korte, og fjern deretter gradene (de rå og ujevne kantene).

2

Lim tetningsbånd på de profilene som berører gulv og vegger. Båndet hindrer at vibrasjoner og lydbølger forplanter seg fra metallkonstruksjonen til huset og omvendt.

3

Fest to U-profiler til gulvet. Den ene langs veggen, den andre ved benkens forkant. Profilene festes med skruer eller spikerplugger, som her. Forboringen gjøres gjennom profilen og ned i gulvet.

4

Fortsett med de loddrette C-profilene. De skjæres til, stikkes ned i U-profilene på gulvet og festes til veggplatene med skruer og plugger som passer til veggmaterialet.

5

Monter U-profiler på veggene, og sørg for at de er vannrette før det presses C-profiler på høykant inn i sporet. Skru de forskjellige profilene sammen, eller sett dem sammen med en fiksertang til stålprofiler.

03
Kle benken med plater 7 Trinn

Flisene på benken til vasken skal ha et solid underlag, som ikke kan svikte. Derfor bruker vi fiberforsterkede sementbaserte plater, som kan skjæres til med en hobbykniv (rette snitt) og en stikksag med karbidblad (runde snitt).

Platene vi bruker veier 11-12 kg hver, og monteres til stålprofilene med spesialskruer, som kan gå gjennom platen og stålprofilen uten forboring.

Velg profiler, plater og skruer fra samme leverandør, slik at du er sikker på at tingene fungerer sammen.

1

Selve benkeplaten måles opp og skjæres til. Rette snitt kan du lage med en hobbykniv - da brekker du bare platen etterpå, som en vanlig gipsplate.

2

Skru fast bordplaten med spesialskruer. Det finnes skruer som kan skjære seg vei gjennom sementplater og stålprofiler. Med dem slipper du å forbore og sparer tid - og for øvrig også penger til nye bor.

3

Hull til vanntilførsel og avløp sages ut med en stikksag. Merk opp, bor et hull og sag ut med stikksagen. Bruk et sagblad som er beregnet til å sage i de harde platene, for eksempel Bosch Fiber Plaster-blad.

4

Monter en plate på undersiden. Den bidrar til å stabilisere benken. Jobben gjøres på samme måte som med platen på oversiden - men husk å sage hullet til vann og avløp først.

5

Legg skjøtelim på plateforkanten. Limet hører til platene, og skal påføres mellom alle plateskjøter for å tette sammenføyningene.

6

Forkanten monteres. En platestrimmel limes og skrus fast til forkanten, og overskytende lim skrapes av med en sparkel. Dermed gjenstår det bare å montere den platen som skal danne bakveggen under benken til vasken.

7

Bakveggen monteres etter at det er boret hull til vann og avløp. Bruk en hullsag med tenner som er beregnet til sementplater. Platen skrus fast til stålprofilene på samme måte som de andre platene.

04
Monter den skjulte sisternen 7 Trinn

Sisternen til det vegghengte toalettet sitter i en ramme, som skal bygges inn i en kasse. Utenpå kassen skal det være samme type plater som er brukt til benken, på et skjelett av stålprofiler.

Skal rommet våtromssikres, er det viktig å huske at våtromsmembranen skal fortsette inn bak veggen som skjuler sisternen, slik at installasjonen er innenfor våtromssikringen. Se egen ramme tidligere i denne artikkelen for å se hvordan du kan begrense en vannskade fra sisterne i et tørt rom.

1

Rammen løftes på plass. Innbyggingsenheten kommer montert, så sisternen er allerede på plass. Her finner vi riktig høyde, plassering og innfesting av rammen, før de tekniske installasjonene lages.

2

Høyden justeres. Føttene justeres i høyden og spennes godt fast. Det er også nå sittehøyden på toalettet justeres. Finn først ut hvilken høyde du foretrekker. Det vanlige er rundt 42 cm fra ferdig gulv.

3

Rammen justeres slik at den er vannrett og loddrett i alle retninger. Det er viktig for å hindre at toalettet står og renner.

4

Innfestingen til veggen markeres. Enheten leveres normalt med egne bolter, som brukes til å feste rammen til både veggen og gulvet. Det er viktig å følge produsentens anvisninger.

5

Frontplaten lages og prøvemonteres. Til kassen bruker vi de samme stålprofilene som til benken til vasken. Her lager vi kassen slik at toppen skal kunne løftes av ved eventuelle reparasjoner.

6

Skru på frontplaten etter at alle installasjoner på innsiden av kassen er på plass - både vanntilførselen og lekkasjesikringen. Alle hull som må lages i platen, tegnes opp og bores/sages fra baksiden.

7

Alle plater grunnes. Etter 12 timer er skjøte limet herdet, og overskytende lim kan slipes av. Deretter grunnes alle plater, slik at de er klare til fliser eller puss og maling. Bruk en langhåret rull til grunningen.

05
Legg store fliser på gulvet 5 Trinn

Før du begynner å legge fliser på gulvet, er det smart å lage en prøveopplegging, slik at du kan se hvordan flisene går opp. Det ser for eksempel ikke pent ut med en hel flis i den ene siden og en smal strimmel i den andre.

Legger du dessuten flisene i forband (med forskjøvede fuger) som her, krever det også litt ekstra planlegging. Men ta deg tid til det, for du har igjen for det når rommet er helt ferdig.

1

Trekk på flislim med en tannsparkel. Her er det viktig å bruke en tannstørrelse som påfører den tykkelsen med lim som passer til flisene du legger. Spør eventuelt der du kjøper flisene.

2

Bruk fliskryss til fugene. Fliskryss fås i forskjellige tykkelser, slik at du selv kan bestemme fugebredden. Sett kryssene på høykant - da er de enkle å fjerne etter at flislimet er herdet.

3

Bruk en vannsag til å kutte flisene. En vannsag gir et flott snitt, og sagen kan leies hos verktøyutleiere. Du kan også kjøpe en billig modell, og selge den når alle flisene er lagt. Det er noen ganger det billigste.

4

Finjuster med en multikutter. Helt inne i et hjørne kan det være nødvendig å gå over med multikutteren med et spesielt flisblad. Hull til rør borer du enklest med et diamantkoppbor på en vinkelsliper.

5

Vær nøye med tilpassingen i hjørnene. Avstanden ut til veggen skal være jevn hele veien rundt. Eventuelle skjevheter synes først etter at det er fuget, og da er det for sent å rette opp plasseringen.

06
Legg fliser på vaskebenken 7 Trinn

Benkeplaten til vasken består av én stor flis, og på veggen bak vasken sitter det en tilsvarende flis. På forkanten monteres to rekker mosaikkfliser, men du kan fint også bruke enten benkeplateflisen eller gulvflisene også her.

For å beskytte kantene på benken skrus det først på hjørnelister av rustfritt stål. De er laget spesielt til fliser, og stikker litt ut slik at flisene kan avsluttes pent og praktisk mot dem.

1

Skru på hjørnelistene. Listene skrus på de to kantene på benken og på de utvendige hjørnene på veggene, før de kles med fliser. Ikke skru så hardt at listene blir skjeve.

2

Tilpass toppflisen, og legg den løst på. Sjekk at flisen har samme avstand til veggen hele veien rundt, og at den ligger fullstendig vannrett.

3

Tegn opp hull til avløp og vanntilførsel på flisen. Det gjøres mest nøyaktig fra undersiden, gjennom hullene i platene.

4

Skjær ut hullet i flisen med en vinkelsliper. Det kan være smart å skjære gjennom flisen og ned i et underlag av tre, slik at “fyllet” i hullet ikke plutselig faller ned og kanskje får flisen til å sprekke.

5

Fordel flislim på oversiden av vaskebenken, og legg flisen på plass. Trykk den godt fast, og bruk eventuelt en gummihammer til finjustering. Sjekk med et vater at flisen er vannrett i begge retninger.

6

Monter bakplaten. Flisen skjæres til, og det smøres flislim på baksiden før den løftes inn på plass og vippes opp. Trykk flisen godt fast, og sett eventuelt noe i spenn som holder flisen mens limet herder.

7

Kle fronten. Legg flislim på frontplaten, og trykk fast fliser (her mosaikkfliser på nett) i limet. Det er smart å bruke et pussebrett til å trykke med, slik at flisene ender i samme nivå.

07
Fliser og puss på veggene 8 Trinn

Fliser fra gulv til tak er ingen god idé i et lite rom, fordi det vil få rommet til å se enda mindre ut. I stedet setter vi opp fliser og avslutter med en mosaikkbord og en endelist, slik at det kommer til å flukte med spruteplaten bak vasken.

Over flisene pusses veggen glatt og males med en våtromsmaling, som tåler å bli vasket med såpe og vann.

1

Begynn med endelisten, som markerer overgangen mellom flisene og veggen over, som skal pusses. Tegn opp hvor listen skal være, og sett den fast med flislim. Skrap overskytende lim av veggen.

2

Monter veggflisene nedenfra og opp. Igjen er det best å lage en prøvemontering (på gulvet), slik at du unngår smale strimler i en av sidene. Flytt frem og tilbake på flisene, og tegn deretter opp hvor de skal kuttes.

3

Mosaikkborden settes opp til slutt. Vær nøye med at fugen mellom mattene ikke blir bredere eller smalere enn de øvrige fugene. Det gir det peneste resultatet.

4

Trykk fast mosaikkene med pussebrettet, og fjern eventuelt overskytende lim. Bruk en trepinne eller en fyrstikk til de smale fugene, og sørg for å få med alt. Fliskryssene fjernes neste dag, når limet er tørt.

5

Neste dag kan du fuge. Flislimet skal være herdet før du fuger, ellers risikerer du å trekke flisene skjeve. Trekk fugesparkelen diagonalt på fugene.

6

Veggene over flisene sparkles. Her bruker vi en sparkelmasse som hører til systemet med veggplatene. Da vet vi at sparkelmassen kan hefte på platene. Sparkelmassen påføres med en tannsparkel.

7

Her armeres sparkelmassen med et glassfibernett. Da unngår du at sparkelmassen sprekker senere. Nettet presses ned i sparkelmassen og glattes med en vanlig stålsparkel uten tenner.

8

Den siste finishen. Dagen etter påføres enda et lag sparkelmasse, som slipes når den er tørr. Før du kan male, skal veggen primes. Da suger ikke veggen så mye maling, og malingen hefter mye bedre.

08
Monter håndvask 5 Trinn

Hvis du noen gang har skiftet vannkran eller en bunnventil i en vask, vet du hvor vanskelig det er å komme til. Derfor lønner det seg å montere det meste før vasken settes på plass.

Bunnventil og blandebatteri er enkelt å skru fast. Det eneste som gjenstår når vasken er på plass, er å koble til vannet og en vannlås til avløpet.

Den lille vasken vi bruker her, skal ikke skrus fast til benken eller veggen - den er beregnet til å stå oppå bordet, holdt fast av en klebende silikonfuge.

1

Bunnventil og avløpsstuss skrus fast før vasken monteres. Det er mye lettere å gjøre det først, slik at du slipper å gjøre det fra undersiden senere.

2

Sett også på blandebatteriet nå. Enhver som har skiftet blandebatteri på en fastsittende vask, vet hvor kronglete det er.

3

Vasken limes fast med sanitærsilikon. Denne vasken er beregnet til å stå på en benk, og skal bare ha en tykk stripe sanitærsilikon i bunnen før du snur den og setter den på plass.

4

Vasken løftes på plass og trykkes ned i silikonen. Først skal du merke opp midten av benken og midten av vasken, slik at den kan settes rett ned på riktig plass.

5

Vann og avløp kobles til. Her må du ned under benken, men fordi alt er forberedt, er det ikke den store jobben. Koble først til vannet, og til slutt vannlås og avløpsrøret.

09
Monter vegghengt toalett 8 Trinn

Når alle flisene er på plass og fuget, og når vasken sitter der den skal og er koblet til, gjenstår det bare å bære inn toalettet og henge det på plass.

Hvis du - som her - monterer en skål uten skyllekant, skal du være nøye med å justere skyllingen. Hvis det er for mye trykk i skyllingen, ender det med en masse vann på gulvet.

1

Med en hobbykniv skjæres tildekkingen som beskytter spylemekanismen av. Skjær den i plan med flisene. Følg deretter anvisningen som er trykket på emballasjen.

2

Monter rammen til trykknappene med skruer langs kantene.

3

Koble til trykknappene. Dette systemet virker pneumatisk, altså ved hjelp av lufttrykk, så det er viktig at den lille luftslangen sitter både riktig og godt fast. Ellers vil ikke toalettet skylle ut. Koble først slangen til sisternedelen, deretter til trykknappenes bakside.

4

Det forkromede panelet monteres. Knappene og rammen rundt dem klikkes på plass. Ikke bruk verktøy - det kan lage riper eller få panelet til å sprekke.

5

Tilpass alle rør i lengden. Merk deg beskyttelsen som sitter på veggen. Den sørger for at toalettskålen ikke kommer til å presse direkte på flisene. Den renskjæres til slutt, når toalettet er på plass.

6

Skru fast toalettskålen. Når rørene er tilpasset i lengden, og toalettet sitter vannrett i alle retninger, spennes det fast. Husk at det er porselen, så ikke spenn for hardt.

7

Fugen rundt toalettskålen er en elastisk sanitærsilikon. Den tetter og sikrer at det ikke samler seg en masse skitt og bakterier i mellomrommet mellom veggen og toalettet.

8

Monter toalettsetet. Det er smart å velge et sete med ”soft close”, som også kan løftes av når du skal vaske. Det koster ikke så mye mer enn et vanlig sete.

10
Slik fuger du med silikonfugemasse 5 Trinn

Sanitærsilikonfugemasse er elastisk og vanntett, men fugemassen er ikke helt enkel å jobbe med. Den klistrer til alt - så ha godt med gamle kluter i nærheten til fingrene, slik at du ikke får silikon overalt. Den uherdede massen er vanskelig å fjerne. Hvis du har fått silikon et sted den ikke skal være, må du vente til massen er tørr. Da kan du skrape den vekk med en hobbykniv.

1

Dette skal du bruke til jobben: Glattevæske, fugebrikker/fugepinne, fugeteip i fugens bredde og en rull maskeringsteip (ikke med på bildet). Velger du fugepinne av tre, skal den stå i såpevann et døgn før bruk.

2

Riktig oppbygging av fugen. En elastisk fuge skal kun feste i to sider - ellers vil den slippe taket i flisene. Det ordner du med fugeteip i bunnen av fugen.

3

Legg fugeteip i bunnen, etter at du har dekket til langs fugen med maskeringsteip. Trykk teipen godt fast i kanten ned mot fugen.

4

Fyll opp fugen med fugepistolen. Trekk i en rolig bevegelse samtidig som du presser nedover, slik at fugen fylles opp. Spray deretter fugen med glattevæske.

5

Trekk av fugen. Mange sverger til en fugepinne av tre, men de fleste gjør det selv-ere får penest resultat ved å bruke en fugebrikke av silikon.

Materialer

  • Innbyggingssisterne (her Grohe Rapid SL, 113 cm høy)
  • Vegghengt toalett
  • Toalettsete med ”soft close”
  • Håndvask
  • Ettgreps blandebatteri
  • Stålprofiler til skillevegg (her U- og C-profiler fra Knauf)
  • Tettebånd til stålprofiler (her fra Knauf)
  • Spikerplugger, 6 x 35 mm
  • 12,5 mm fiberforsterkede sementplater (her Aquapanel Indoor, 90 x 125 cm)
  • Skruer til festing av sementplatene
  • Skjøtelim til sementplatene
  • Primer til sementplatene
  • Flislim
  • Fliskryss
  • Fugemasse
  • Hjørnelister til fliser, rustfrie
  • 60 x 120 cm og 30 x 60 cm fliser og 30 x 30 cm mosaikkflismatter
  • Armeringsnett til vegg
  • Veggsparkelmasse
  • Veggmaling
  • Fugeteip
  • Våtromssilikon

Spesialverktøy

  • Borhammer
  • Sirkelsag med diamantskive
  • Vannsag
  • Multikutter med fliskutteblad
  • Fiksertang til stålprofiler

Tidsforbruk

1 uke (inkludert tørketider).

Pris

Her var prisen cirka 15.000 kroner.

Vanskelighetsgrad

Dette prosjektet er litt utfordrende, men har du lagt fliser før, er det fullt overkommelig.

Video

Påføring av våtromsmembran

Velg et system, der komponentene fungerer sammen

Video

Våtromsmembran ved rør

Med spesialkrager blir det helt tett

Video

Rundt hindringer

Lær teknikken for hull, hakk og "halve hull"

Video

Fuging av fliser

Jobb diagonalt på flisene, da blir fugene fylt pent opp

Video

Silikonfuger

Teip i bunnen sikrer at fugen kan bevege seg

Video

Tips & Triks

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

    Akkurat nå leser andre ...