Monter nytt toalettsete på 10 minutter

Er toalettsetet ødelagt, eller drømmer du om et nytt med myk lukking? Du kan trygt gi deg i kast med oppgaven. Setet er nemlig enkelt å bytte, og det tar ikke særlig lang tid.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
10 minutter
Pris
500 kroner

Intro

Det er ikke vanskelig å bytte ut et toalettsete. Det finnes mange forskjellige produsenter, og noen kan være mer logiske å montere enn andre. Det er forskjellig fra modell til modell hvordan de enkelte delene ser ut. Det kan også være færre eller flere deler, men fremgangsmåten er i utgangspunktet den samme.

Du skal begynne med å demontere det gamle setet. Hvis du ikke har riktig verktøy til oppgaven, så følger det ofte med et smart spenneverktøy til det nye setet. Det kan du ofte bruke til også å demontere det gamle.

Det er for øvrig alltid en god idé å forsikre seg om at det nye setet passer før du fjerner det gamle.

Veiledning

Delene til setet

Delene på bildet under er som regel de som følger med når du kjøper et toalettsete.

Hvis du har et spesielt produkt, der du mangler noen deler, er det også mulig å få kjøpt tilsvarende deler enkeltvis.

Vær oppmerksom på at det kan være flere ledd i monteringen av selve setet, for eksempel hvis det er en utgave med soft close.

  • A: Beslag til setet
  • B: Store plastskiver
  • C: Muffer til skålen
  • D: Spennskiver
  • E: Spenneverktøy

Slik gjør du

Det er ikke vanskelig å skifte ut et toalettsete. Det finnes flere produsenter, men uansett hvilken du bruker, er det likevel en overkommelig oppgave.

Du må først fjerne det gamle setet. Hvis du ikke har riktig verktøy til oppgaven, så følger det ofte med et smart spenneverktøy til det nye setet, som du kanskje også kan bruke på det gamle.

Det er for øvrig alltid en god idé å forsikre seg om at det nye setet passer før du fjerner det gamle. Det er nemlig forskjell på skålene, og det må du ta hensyn til når du kjøper nytt sete.

1

Monter beslagene (A) på toalettsetet. Beslaget kan sitte på to måter. Det gir deg muligheten til å justere setet, slik at det passer til toalettet.

2

Juster beslaget. Hele setet flyttes frem eller tilbake, alt etter hvilken vei beslaget vender. Sørg for at setet flukter med kummen i fronten før du setter det fast.

3

Monter toalettsetet. Når setet er riktig, kan du montere de store plastskivene (B) som skal sitte mellom setet og skålen.

4

Sett fast muffene (C). De trykkes på plass nedenfra, der gjengestangen fra beslaget går gjennom selve skålen. På noen modeller skal det også muffer i ovenfra.

5

Skru tingene sammen. Sett på skivene (D) og spenn de to mutterne fast fra undersiden. Setet skal sitte godt fast, men unngå å overspenne det.

Tidsforbrug

Cirka 10 minutter.

Pris

300-1000 kroner.

vanskelighetsgrad

Dette er et enkelt inngrep. Den største utfordringen handler om å vende beslagene riktig vei.

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

    Akkurat nå leser andre ...