Velg riktig toalettsete

Det kan by på problemer å skifte et gammelt toalettsete. For det er flere fasonger og størrelser å velge blant, og det er mange løsdeler å holde styr på under monteringen. Her kan du se hvordan du kommer trygt i mål.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
1 time
Pris
1100 kroner

Intro

Hvilket toalettsete passer til min toalettskål? Det er et utall av forskjellige toalettseter på markedet. Skal du ha et nytt sete som passer perfekt til toalettskåla, så sjekk først mål og fasong før du reiser til byggmarkedet eller rørleggeren og tar ned et sete fra hylla. Det er nemlig seter i bløt og hard plast.

Veiledning

01
Slik skifter du 5 Trinn

Det er seter i bløt og hard plast. Det er seter i ekte og imitert tre. Seter til vanlige og vegghengte toalett. Seter i holdbare materialer og med en gjennomtenkt funksjon. Seter i rene designlinjer og farger, og seter med kunstnerisk utseende i alle prisnivåer. Den nyeste typen kan du til og med smekke med. Det har nemlig innebygde dempere (SoftClose) som bringer setet lydløst ned på plass i slow motion.

1

Mål toalettet Skal setet passe helt nøyaktig til toalettet, må du vite navn og modell. Ellers må du ta mål som vist på bildet.

Finn målene A - B - C, og ta dem med i butikken når du skal velge sete. Hvis skåla har en uvanlig form, for eksempel firkantet, kan det være lurt å klippe ut en papirmal og ta med den også. Husk da også å merke av hullene til skruene på papirmalen.

2

Sett de to rustfrie stålbeslagene på plass i hylsene på setet. Montér deretter de to plasthylsene ovenfra i de to hullene i skåla.

3

Drei stengene med gjenger i beslaget til de passer nøyaktig ned hylsene. Sett på de øverste gummi-mansjettene - de skal ligge mellom beslagene og porselensskåla.

4

Før de to lange stengene ned gjennom styrehylsene. Justér beslaget slik at setet hviler på skåla i gummimansjetten, og ikke så tett inntil cisterna at setet ikke kan stå oppslått.

5

Trykk den underste gummi-mansjetten på stanga, og dytt den helt opp til kummen. Skru fast mutteren, som holder beslaget på stanga.

02
Sjekk monteringen og justér setet 3 Trinn

1

Feil: Vipp setet og lokket opp mot cisterna. Sjekk om de blir stående, og om de sitter likt.

2

Riktig: Lokket skal følge cisterna helt når setet er plassert riktig på skåla.

3

Vipp setet ned på skåla. Demperne på setet skal være nøyaktig over kantene på kummen. Framkanten på setet skal følge toalettskåla.

De to demperne er tverrstilt i forhold til skåla. Setet skal sitte slik at de akkurat møter kanten.

Vanskelighetsgrad

Det er lett hvis skruene i beslagene kan løsnes. Har beslaget rustet fast, må du bruke tang. Vær ikke redd for å ta tak – toalettskåla går ikke så lett i stykker.

Tidsforbruk

1 time.

Pris:

Fra ca. 150 til ca. 1100 kroner.

Video

TEKNIKK: Monter toalettsete

En gjør det selv-oppgave som klares på 10 minutter

Video

TEKNIKK: Skift toalett

Med avstandsbrikker er det enkelt å få det i vater

Video

TIPS: Bruk fiskeline til det fastlimte toalettet

Video

Tips & Triks

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

    Akkurat nå leser andre ...