Intro
Veiledning
01
Underlag
4
Trinn
Underlaget er det viktigste når det handler om innkjørsler. Den konstante inn- og utkjøringen skaper sideveis trykk mot belegningen. Det kan få hele belegningen til å bevege seg, hvis ikke underlaget og kantsikringen er i orden.
Du må fjerne det øverste jordlaget, for å lage plass til en god bunn til belegningen. Hvis tomten skrår, kan du lage en kantsikring av fundamentblokker og deretter legge ut grus til bunnsikring, bærelag og avretting/settelag, før du til slutt legger steinene. Det er viktig at det er fall på belegningen (ca 2,0 cm per meter), så regnvann ledes vekk.
Fjern det øverste jordlaget for å lage plass til et bunnsikringslag på 15 cm, et bærelag på 12 cm og et settelag på 3 cm.
Begynn med et lag bunnsikring på 1530 cm, og vibrer det. Påfør deretter et bærelag på 10-15 cm, og vibrer også det. Avslutt med et settelag på 2-4 cm.
Her bruker vi fundamentblokker for å skille mellom nivåforskjeller på belegningen. Blokkene plasseres oppå bunnsikingen, før bærelaget og settelaget legges ut.
02
Belegning
6
Trinn
Betongstein er det vanligste valget når det gjelder belegning i innkjørsler.
Betongstein kan kjøpes i mange forskjellige fargenyanser og størrelser. Det kan kanskje være fristende å bruke så store steiner som mulig, for å få færre fuger å rense. Men ulempen med store steiner er at de er tunge og vanskelige å håndtere - særlig når de bør være minst 6 cm tykke for å kunne brukes som kjørebelegning.
Derfor er det smart å bruke en mindre størrelse. Det gjør det også lettere å lage pene overganger mellom nivåene.
Det er smart å sjekke hvilket underlag du har i bakken. Hvis underlaget er solid og godt drenert, slik at regnvann forsvinner raskt, er det ofte nok å grave av cirka 35 cm.
Hvis underlaget består av leire, moldjord og for eksempel er sumpete og drenerer dårlig, kan det være nødvendig å grave vekk enda mer masse.
Steinene i en innkjørsel skal være tykkere enn til en terrasse, slik at de ikke knekker når du kjører på dem. Vi anbefaler at du bruker steiner som er minimum 6 cm tykke.
Grav hullene til stolpeskoene som skal brukes til stolpene til carporten. Sett dem i fuktig beton. Her skrus stolpeskoene fast til en bjelke. Da vil de ikke flytte seg når de støpes fast.
Start den nye belegningen der den møter den gamle. Da blir det bare tilskjæringer og skjevheter i sidene av belegningen.
Lag de hele flatene først og tilpassingene til slutt. Da har du kontroll på retningen, og alle tilpassingene gjøres samtidig. Det er mest effektivt.
03
Stolper og sperrer
4
Trinn
Carportens oppbygging er enkel. Stolpene monteres i de faststøpte stolpeskoene. Når de er kappet i riktig høyde, monteres toppsvill og sperrer.
Vannet på takflaten ledes bakover ved å lage de bakerste stolpene kortere enn de fremste. Dermed blir toppsvillen skrå, og det blir fall på taket.
Hvor stort fall det skal være på takflaten, avhenger av taktypen - følg alltid leverandørens anvisninger.
De bakerste stolpene (A) skal være lavere enn de fremste for å lage fall på taket. Trekk en snor fra den fremste til den bakerste svillen (B), som her faller cirka 2,5 cm per meter. Fallet varierer alt etter taktype - følg alltid leverandørens veiledning. Lag hakk i de loddrette stolpene (A). Da får toppsvillen noe å ligge på.
Monter den fremste, midterste og bakerste sperren (E) først, slik at konstruksjonen er låst. Deretter kan du legge resten av sperrene. Senteravstanden er 60 cm.
04
Kledning og tak
5
Trinn
Denne carporten er åpen og uisolert. Det er derfor ingen spesielle krav til vindsperre eller kledning.
Kledningen monteres på et treskjelett, som skrus fast til carportens stolper og toppsvill. Hvis stolpene er plassert nøyaktig, kan all kledning kappes til i én omgang.
Hvis du skrur på kledningen, som vi gjør her, så anbefaler vi at du bruker 4,5 x 50 mm skruer. Forbor før du skrur fast bordene i endene. Ellers risikerer du at bordene spekker.
Underlaget til kledningen lages av trelekter (C). Trekk lektene cirka 3 cm tilbake fra forkanten av stolpene (A). Da vil alle ender på kledningen skjules.
Hold en avstand på 25 mm fra ende og underkant av kledningsbordet (G) når du skrur. Kontroller fortløpende at bordene i de forskjellige feltene flukter.
De øverste kledningsbordene tilpasses tett opp mot toppsvillen (B). På sidene må det øverste bordet skråskjæres på grunn av fallet på taket.
Takplatene avsluttes plant med enden på sperren (E). Det gir mulighet til å montere kantbord (H) og dekkbord (J) senere.
Materialer
Trekonstruksjon:
- 98 x 98 mm trykkimpregnert til stolper (A)
- 48 x 148 mm konstruksjonsvirke til toppsviller (B)
- 36 x 73 mm lekter til underlag (C) og skråstivere (D)
- 48 x 223 mm konstruksjonsvirke til taksperrer (E)
- 48 x 98 mm konstruksjonsvirke til mellomstykker i taket (F)
- 19 x 123 mm bord til kledning (G)
- 22 x 123 mm trykkimpregnerte bord til kantbord (H)
- 19 x 98 mm trykkimpregnerte bord til dekkbord (J)
- Avstandsklosser (K)
Dessuten:
- Takplater (her termoplater)
- 4,5 x 50, 4,5 x 70, 4,5 x 90, 4,5 x 100, 4,5 x 120 mm skruer
- Tørrbetong
- Vinkelbeslag (80 x 80 mm)
- Beslagskruer
- Franske treskruer til stolpesko
- Stolpesko med beslag
- Trebeskyttelse
Tidsforbruk
Cirka 14 dager.
Pris
Cirka 80.000 kroner.
Vanskelighetsgrad
Oppskriften er nøyaktighet og enkle materialer. Med en god plan kan de fleste med litt byggeerfaring gjøre det samme.