Sett opp drivhuset på 20 minutter

Stenger du hytta eller kolonihagehuset for vinteren, kan du nå pakke vekk drivhuset samtidig. Og er du nybegynner, kan du vurdere dette alternativet før du lager et tungt og dyrt glasshus.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
4 dager
Pris
2.000 kroner

Intro

Det praktiske ved dette drivhuset er at det kan monteres og tas fra hverandre på få minutter. Og du kan derfor lagre det for eksempel i redskapsskjulet eller garasjen om vinteren, og sette det opp igjen om våren, kanskje et helt annet sted i hagen eller på terrassen. Og har du et kolonihagehus eller ei hytte som ikke brukes om vinteren, er det naturlig å pakke sammen drivhuset når sesongen er slutt.

REDAKSJONEN ANBEFALER: Alt om drivhus

Drivhuset måler bare 120 x 120 cm, men ikke desto mindre er det plass til tre plantesekker i det. For de fleste famlier skulle det være nok til å dekke behovet for friske tomater og agurker i sommerperioden. Og det er overkommelig for den som bare vil prøve hvordan det er å ha drivhus før det investeres mange tusen kroner i et profesjonelt drivhus med automatiske vinduer, dryppvanningsanlegg og varme.

Fordi vi har erstattet glasset med en sterk plastfolie, veier ikke drivhuset så mye, og er lett å transportere når det er slått sammen. Og det er ingen risiko for glasskår i gresset hvis barna skulle finne på å spille fotball i hagen.

Veiledning

01
Grunnmoduler 5 Trinn

1

Her er alle delene til en grunnmodul. Det skal lages tre like rammer - to siderammer og en til endegavlen som etterpå bygges ut med en gavltrekant.

2

Spenn sammen bunnstykker (A) og sidestykker (E) med ei tvinge over sammenføyningen som vist, og skru sammen med 5,0 x 90 mm skruer. Det er en god idé å bore opp slik at treet ikke sprekker.

3

Fell sammen de to sprossene (F og G) midt på. Sag noen snitt halvt ned i treet, og stem ut treet med et stemjern.

4

Føy sammen sprossene (F og G) med lim og 4,0 x 30 mm skruer som skrus skrått ned i sammenføyningen. Da får de litt mer tre å holde fast i, og sammenføyningen blir sterkere.

5

Skru fast midtsprossene (F) på bunnen og toppen (A) med to spikerbeslag som skrues på med 4,0 x 20 mm skruer. Tverrsprossene (G) skrus fast utenfra gjennom sidene (E).

02
Gavler og dørparti 6 Trinn

1

Legg en grunnmodul opp mot ei plate, og tegn gavltrekanten med en helning på 30°. Tegn snittene av på listene (M), og sag dem til med et 30° snitt nederst og et 60° snitt øverst.

2

Lim og skru sammen de to listene (M) med en 5,0 x 60 mm skrue øverst og en 5,0 x 90 mm skrue nederst.

3

Skru fast gavltrekanten (M) oppå ramma (A) med 5,0 x 90 mm skruer. Hold sammenføyningen på plass med ei tvinge når du skrur.

4

Bruk den ferdige endegavlen som mal for den siste gavlen med døra i. Legg på listene (A og E), og skru dem sammen. Merk opp hvor listene til dør åpningen (H) skal sages til mot M.

5

Sag til alle listene, og skru sammen ramma. Merk opp til dørsprossa (N), sag den til, og skru den fast til sidene av gavltrekanten (M).

6

Beregn ½ cm luft rundt døra, og legg ut delene i døråpningen. Mål hvor midtsprossa (K) skal plasseres slik at den er i flukt med sprossene (L), og skru sammen døra.

03
Takmoduler 3 Trinn

1

Takrammene monterer du nå av listene (B), (P) og (O) med 5,0 x 90 mm skruer og spikerbeslag til midtsprossene. Bor opp slik at treet ikke sprekker.

2

Still inn sirkelsaga til 60°, og sag til overkanten (B) av takramma. Synes du det er lettere, kan du sage til bordet før du monterer ramma.

3

Gjør en prøvemontering ved å spenne sammen delene med tvinger for å sjekke at alle delene passer sammen. Skru på ei anslagslist (R) på innsiden av døråpningen på motsatt side av hegslene.

04
Plastfolie 5 Trinn

1

Gi rammene grunningsolje, og mal dem to ganger med heldekkende trebeskyttelse før plastfolien monteres. Bruk en malerrull og en pensel der det er nødvendig.

2

Stram folien godt ut, og hold den på plass med limklemmer. Fest den til ramma med heftestifter som plasseres der dekningslistene (Q) kommer til å dekke dem.

3

Skjær til dekningslistene (Q) slik at de passer hele veien rundt, og fest dem med 1,2 x 25 mm galvaniserte spiker.

4

Avslutt med å stifte dekklister (Q) over hver av midtsprossene. Alle listene skal naturligvis også være malt på alle sider før de monteres.

5

Skjær til slutt av folien med en hobby kniv langs listene. Pass på at du ikke skjærer dypt ned i treramma slik at vann kan trenge inn og ødelegge treet.

05
Hengsler og bunn 5 Trinn

1

Spenn fast et bord på siden av ramma til å støtte hengslene opp imot mens de skrus på med 4,0 x 20 mm skruer. På den måten får du plassert hengslene nøyaktig.

2

Spenn sammen gavlrammene med siderammene med ei tvinge, og skru fast hengslene.

3

Hold de to takrammene sammen, og sett på tre hengsler. Her kan du ikke bruke ei tvinge slik at det er en fordel med en medhjelper.

4

Lag en bunn til drivhuset av trykkimpregnerte bord (S og T). Legg ut tre bord (T) på tvers, og skru på det fremste og det bakerste (S) med 4,0 x 40 mm skruer.

5

Fordel avstanden mellom resten av bordene, og skru dem fast.

06
Montering 8 Trinn

1

Det er viktig at bunnen er helt vannrett, så kloss den opp om nødvendig. Bor et hull i hvert hjørne av bunnen slik at det kan bankes gjennom forankringsplugger.

2

Sett ei sideramme og en endegavl som er hengslet sammen på plass på plattforma. Blåser det, må du få en medhjelper til å holde.

3

Fest siden og gavlen til bunnen med vingemuttere og maskinskruer gjennom 3 x 16 cm bladhengsler. Skru hengslene fast til bunnen med 4,0 x 20 mm skruer.

4

Sett den andre halvdelen av drivhuset på plass, og skru sidene fast til bunnen med bladhengsler som før.

5

Montér de to halvdelene med fire låseskruer, og spenn fast med vingemuttere. Skruene slås gjennom hull du har boret i sidestykkene (E).

6

Løft takramma opp på gavlen, og skyv den på plass. Få en medhjelper til å holde mens du finner fram låseskruene.

7

Slå de fire maskinskruene i hull du har boret gjennom takramma (O) og gavlen (M). Taket kan ikke åpnes fordi det vil gå ut over stabiliteten på huset.

8

Spenn fast taket til gavlene med vingemuttere. Legg ei skive mellom treet og mutteren slik at den ikke løsner.

Materialer

21 x 95 mm glattkant:
• 7 rammedeler (A) á 111 cm
• 4 takrammedeler (B) á 117 cm
• 2 dørrammedeler (C) á 42 cm
• 2 gavlrammedeler (D) á 25 cm

21 x 45 mm glattkant:
• 8 rammedeler (E) á 170 cm
• 3 sprosser (F) á 161 cm
• 3 sprosser (G) á 111 cm
• 2 sprosser (H) á 175,4 cm
• 2 dørrammedeler (J) á 174,4 cm
• 1 dørsprosse (K), 42 cm
• 2 sprosser (L) á 25 cm
• 4 rammelister (M) á 70 cm
• 1 sprosse (N), 52 cm
• 4 rammedeler til tak (O) á 75 cm
• 2 sprosser til takrammer (P) á 56 cm

9 x 21 mm list:
• Lister til plastfolien (Q), ca. 60 m

9 x 34 mm list:
• 1 anslagslist til dør (R), 174 cm

21 x 95 mm trykkimpr. bord:
• 14 bunnbord (S) á 139 cm
• 3 bord på tvers (T) á 139 cm

Klar, tykk plastfolie, 137 cm bredde:
• Vinduer til drivhuset (U), i alt 9 m

Dessuten:
• Rustfrie skruer, 4,0 x 20 mm, 4,0 x 30 mm, 4,0 x 40 mm, 5,0 x 60 mm og 5,0 x 90 mm
• 1,2 x 25 mm galvaniserte spiker
• 8 maskinskruer, 5,0 x 80 mm
• 4 maskinskruer til bunn, 5,0 x 30 mm
• 12 skiver til 5 mm maskinskruer
• 12 vingemuttere, 5,0 mm
• 6 bladhengsler til sider, 4 x 30 cm
• 7 bladhengsler til tak og bunn, 3 x 16 cm
• 3 stk. 5 x 5 cm bladhengsler til dør
• 12 spikerbeslag, 4 x 12 cm
• 1 stormkrok, 30 cm lang
• Dørhåndtak vribeslag til dør, heftestifter, trelim, grunningsolje, hvit trebeskyttelse

Tidsforbruk

3-4 dager

Pris

Cirka 2000 kroner

Vanskelighetsgrad

Dette drivhuset er ikke så vanskelig å lage bare du følger tegningene og anvisningene nøyaktig.

Tegning

Så enkelt er det

Drivhuset er meget enkelt fordi det tar utgangspunkt i en grunnmodul. Du skal først lage tre like grunnmoduler og tilpasse en fj erde slik at det kan monteres ei dør i den. Oppå to av modulene settes en gavltrekant, og endelig lager du to takmoduler, ei dør og ei bunnplate. Alt skrus sammen - det kan ikke bli lettere.

Takmodul

Så enkelt er det

Grunnmodul

Endegavl

Dørparti

Oversikt

Her kan du se hvordan hele huset henger sammen. Når alt er montert, har du bare to sider, et tak og en bunn B å holde orden på fra år til år.

Oversikt

Tips & Triks

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

    Akkurat nå leser andre ...