Bambus-gapahuk med flotte detaljer

Kanskje du allerede hører Stillehavet bruse i ørene når du kikker på bildet. Denne håndbygde gapahuken av bambus, bygget med tradisjonelle teknikker og enkelte moderne detaljer, står dog her i Norden, med utsikt mot kornåkere og bøketrær.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
14 dager
Pris
15.000 kroner

Intro

Gapahuken er bygget med teknikker og bambus importert fra Bali, tilsatt et moderne mønebeslag i stål og et par poser tørrbetong.

I denne artikkelen gir vi deg innsikt i hvordan konstruksjonen er satt sammen, uten noe annet enn lim, spiker og et par enkelte skruer i toppen, der mønebeslaget er spent fast. I tillegg til å være en morsom tolkning av en gapahuk, er byggverket også en studie i hva bambus kan brukes til.

Et ekte gds-materiale

Bambus egner seg godt til gjør det selv-folket. Det er nemlig både sterkt, fleksibelt og enkelt å jobbe med, også alene. Med en god plan, betyr det at du kan bygge enkelt, men likevel holdbart.

Veiledning

01
Slik sammenføyer du bambus 14 Trinn

I denne artikkelen viser vi flere typer sammenføyninger. I de fleste tilfeller hviler en bambusstokk på en annen, ved hjelp av en halvmåneutskjæring. I andre tilfeller er det boret hull i en stokk, som passer til at en annen kan føres inn i den.

1

Den enkleste sammenføyningen lages med en halvmåneformet utskjæring med en hullsag tvers gjennom en bambusstokk. En annen stokk med samme diameter som hullet kan deretter ligge i utskjæringen.

2

Rene flater gir gode sammenføyninger. Den halvmåneformede utboringen skal jevnes med en kniv eller en fil. Det gjør sammenføyningen både penere og tettere.

3

Enkelte steder, som under mønet, består bambussammenføyningene av stokker som er kappet i 45 grader, slik at de møtes i en spiss. Stokker som er skåret spisse i enden, er samtidig lettere å få på plass inn i hull, enn stokker som er kappet vinkelrett.

4

Sammenføyningene overlapper ofte. I mange tilfeller er det flere sammenføyninger tett på hverandre. Hvis de utføres riktig, styrker sammenføyningene hverandre.

5

Sammenføyningene kan låses. Når to bambusemner skal låses sammen, så gjøres det med en tynn bambuspinne på størrelse med en spisepinne. Pinnen smøres inn i trelim og stikkes gjennom begge bambusstokkene i et forboret hull.

6

Betong i bunnen. For at gapahuken skal stå mer solid på underlaget, er det nederste på hver av de fire beina fylt med betong. Det er i tillegg støpt inn et armeringsstål i betongen. Armeringen kan etterpå støpes ned i underlaget der gapahuken skal stå.

Slik bygger du en sterk konstruksjon

Trekanter, trekanter og flere trekanter. Det gjennomgående konstruksjonsprinsippet er eldgammelt og effektivt. Gapahuken er bygget av en rekke større og mindre trekanter, som til sammen er både solide og stabile.

Det smarte med trekanter er nemlig at de, i motsetning til konstruksjoner med flere sider og vinkler, ikke kan endre form uten at minst en av sidene endrer lengde. Det skjer ikke uten videre, fordi bambusstokker verken er enkle å komprimere eller strekke. Faktisk er bambus enormt sterkt - i tillegg til at det er fleksibelt. Gapahuken består grunnleggende av to store trekanter i Ø 11-13 cm bambus. De danner byggets gavlvegger. Gavlene er forbundet av flere vannrette bambusprofiler i form av gulvrammen og topplekten, som ligger under takmønet.

Forbindelsesstykkene er også laget i Ø 11-13 cm. Mellom de to gavlveggene er konstruksjonen inndelt i mindre trekanter, som er laget av Ø 5-7 cm bambus.

Etter at gavlveggene er satt opp, skal de første underinndelingene lages. Baksiden på gapahuken er delt inn i fire mindre trekanter, som kles med splintved - også av bambus.

På innsiden er det tydelig hvordan den lukkede baksiden er delt opp. De loddrette og vannrette stykkene brukes primært til å skyte fast splintvedkledningen til.

Gavlveggen er bunnsolid, fordi den lille trekanten forsterker den store trekantens sider.

Slik bygger du taket

I toppen er gapahuken beskyttet av et mønebeslag i stål, som har flere funksjoner. For det første tetter det taket i toppen av gapahuken. Samtidig sørger beslaget og saltaksløsningen for at regnvannet blir fordelt jevnt over hele taket. I tillegg refererer saltaket til nordiske byggeskikker, som står fint i kontrast til bambuskonstruksjonen.

De store takflatene på gapahuken er laget av 3 cm brede bambuslister, av splittet bambus. Listene er skutt fast på den underliggende bambusen med en stiftepistol.

Det er ikke mange skruer i dette byggverket, men mønebeslaget er skrudd fast til bambusrørene på gavlveggen.

Det er satt fast monteringslister på siden av bambusrørene som deler opp takflaten i trekanter. Takkledningen er skutt fast på listene.

Slik ser sammenføyningene ut

Når vi fjerner bambuskledningen på gapahuken, står vi igjen med en lett konstruksjon, som utmerker seg med fraværet av vinkelbeslag, store skruer og andre fremmedelementer. Prisen for den rene profilen, er mye arbeid med skjulte og snedige sammenføyninger av bambusen.

1

I mønet er bambusrørene kappet skrått, slik at de møtes rent. Mønet holdes fast av to endeplater, skrudd fast i bambusrørene.

2

På forsiden kan veggen løftes, slik at gapahuken åpnes og veggen blir til et halvtak. Det er løst enkelt ved at det er boret hull i de skrå gavlstolpene, slik at det vannrette røret i toppen av den vippbare veggen passer inn i gavlstolpen. Dermed kan det svinges opp.

3

På utvalgte steder er sammenføyningene låst med tynne pinner av bambus. De stikkes gjennom flere bambuselementer, som allerede låser hverandre i de øvrige retningene.

Materialer

Ø 11-13 cm bambus

  • Cirka 12 meter

Ø 5-7 cm bambus

  • Cirka 30-35 meter

3 cm bred bambussplintved

  • Cirka 100 meter

Diverse

  • Tørrbetong
  • Ø 10 mm armeringsjern
  • 2 meter mønebeslag

Spesialverktøy

  • Stiftepistol til å skyte fast kledningen til vegger og tak
  • Trelim
  • Rustfrie skruer, 4 x 40 mm

Tidsforbruk

Omtrent 14 dager.

Pris

Cirka 15.000 kroner.

Vanskelighetsgrad

Det krever innsats å lære å lage lekre sammenføyninger av bambus.

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Gapahuk