Garasjeport i ny innpakning

Er garasjeporten din medtatt, så fortvil ikke. Er ramma til porten solid, er det ofte enkelt å skifte ut bordene uten å ta hele porten fra hverandre.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
1 dag
Pris
2.500 kroner

Intro

I stedet for å ta hele garasjeporten fra hverandre og lage en mengde problemer med å få den satt sammen igjen, tar vi bare noen bord om gangen og erstatter dem med nye. På denne måten har vi alltid full kontroll mens vi arbeider.

Vi har valgt nye bord i weatherboards, en profil som legges med et lite omlegg. Vanligvis er de i furu, men her er det valgt lerk, som holder lenge såfremt tre-
verket blir behandlet riktig.

Lengden på bordene er lette å måle ut fordi de skal ha samme lengde som de gamle. Antallet bord avhenger av hvor mye hvert enkelt bord dekker. Vet vi det, kan vi regne oss fram:

Antall bord:

  • Høyden på porten er 210 cm. Et bord dekker 13,0 cm.
  • Til dette legger du 2 mm til luft.

Dvs. 210 cm : 13,2 cm = 15,9 bord – det avrundes opp til i alt 16 bord.

Det er en god idé å holde 2 mm luft mellom hvert bord slik at de kan "gå".

De gamle bordene hadde begynt å slå sprekker og var helt uttørket. Porten var rett og slett mindre pen.

Veiledning

01
Forberedelsene 6 Trinn

1

Bordene sages til på lengden. Da de skal ha samme lengde som de gamle bordene, er det enkelt. Vi kan gjøre dette noen dager på forhånd slik at treoljen får tid til å tørke.

2

Vi ga lerkebordene en gyllen olje. De blir da både vakrere og lever lenger. Alternativt kan du bruke en olje uten farge. La bordene tørke et par dager. Vær raus med olje til endeveden.

3

En vinkel på hver side av den innvendige ramma sikrer at den forblir i vinkel og ikke flytter seg når vi tar vekk noe av vekta av porten. Vippebeslagene lar vi sitte på.

4

For at ramma ikke skal slå seg, tar vi bare av bordene en halv meter om gangen før vi setter på nye. Da vippebeslagene sitter på, må vi være forsiktige når vi tar vekta av ramma. De øverste bordene lar vi sitte lengst mulig.

5

Det første bordet settes på slik at det sitter rett på ramma. Er underlaget skjevt, må du sage det til slik at det flukter med underlaget.

6

Så streker vi opp for plasseringen av bordene på ramma. Selv om bordene er litt skjeve eller ulike, kommer de til å sitte pent og rett når vi følger strekene.

02
Ny bordkledning 5 Trinn

1

På det nederste bordet er det viktig at det er dryppnese, det vil si en kant som regnvannet kan dryppe ned fra.

2

Monteringen av de neste bordene kan begynne. Vi bruker 4,5 x 60 mm A4-rustfrie skruer, 2 stykker i hver del av ramma.

3

Vi bruker ett av bordene som boremal slik at skruene blir sittende pent rett under hverandre. Borer du med et bor som er 1 mm større enn skruen, kan treet gi seg litt.

4

Bordene blir hele tiden holdt inntil inndelingsstrekene og skrudd i hullene som er boret opp.

5

Det øverste bordet sages til i høyden. Det kan gjøres som her med ei stikksag eller med ei vanlig snekkersag. Bordene ble saget til på lengden med ei kappsag, men her kan du også klare deg med ei vanlig snekkersag.

Materialer

• 28 x 145 mm weatherboard-panel (bildene viser lerk, som er spesial-skåret): 16 bord á 270 cm
• Rustfrie A4-skruer, 4,5 x 60 mm
• Gyllen olje for lerk

Tidsforbruk

1 dag + tørketid for oljen

Pris

Cirka 2500 kroner

Vanskelighetsgrad

Dersom ramma er i orden, er det lett å skifte bordene i denne typen garasjeport.

Video

VERKTØY: Slik bruker du kapp-/gjærsagen

I denne videoen kan du se hvordan du stiller inn og bruker sagen, slik at du får full utnyttelse av den. Kappsagen er smart når du skal sage mange rette, korte snitt på tvers av bord og lekter. Du kan sage både rette, vinklede og tiltede snitt i blant annet tre, metall, fibersement og laminat – gjennomgående eller i akkurat den dybden du ønsker.

Video

TIPS: Stoppkloss til kappsagen

Video

Tips & Triks

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

    Akkurat nå leser andre ...