Utnytt plassen

Det er ingen grunn til at bilen skal oppta all plassen i garasjen når den ikke er ute og kjører. Her er historien om hvordan vi innredet garasjen, slik at den også kan brukes som verksted, gartnerbod og til oppbevaring av hageutstyr og lekeapparater.

Intro

Har du en garasje, har du samtidig alle tiders mulighet for å innrede et lite verksted. Og uten at det behøver å gå ut over bilen. For hvem sier at bilen absolutt må beslaglegge garasjen, selv om den er parkert. - I alle fall kan du tenke slik om sommeren, når du kan få stor glede av verkstedet.

I vårt tilfelle var det ikke nok plass til et godt verksted i selve huset, og derfor ble søkelyset naturlig nok rettet mot garasjen.

Arbeidsbenken er viktig

En god arbeidsbenk er en nødvendighet i ethvert verksted. Derfor måtte det også tenkes kreativt hvis det fortsatt skulle være plass til å parkere firhjulingen.

Løsningen ble en praktisk benk til å slå opp mot veggen. Den fyller hele den ene langsiden av garasjen. Men ved å dele benkeplata opp i to halvdeler er det mulig å slå disse opp og ned uavhengig av hverandre. Det har den fordelen at du kan la den ene halvdelen henge på veggen, hvis du bare har bruk for en benk i halv lengde. Dessuten er det heller ikke så tungt å slå opp og ned en halv benk om gangen.

Benkene kan også uten problemer lages som to enkeltbenker fra starten, men det er mer praktisk å lage en lang benk som i vårt tilfelle - og så sage den midt over. Da er du nemlig sikker på at de to halvdelene passer sammen.

Veiledning

01
Lag først en lang benk - og sag den så over på midten 10 Trinn

1

Begynn med å skru opp bæreplanken (A) på veggen. Husk at planken skal klosses litt ut fra veggen slik at det blir plass til benkeplate og labanker (tverrtre) når den er slått opp. Bruk én cm tykke lister som opp-klossing, og stift dem på planken.

2

Skru bæreplanken fast til veggen med 5,0 x 100 mm skruer. Plasserer du den 80 cm over gulvet, får du en benkehøyde på ca. 85 cm. Har du bruk for større arbeidshøyde, korrigerer du bare målene. Pass også på at bæreplanken er i vater.

3

Legg de fem bordene til benkeplata ut på et par bukker foran bæreplanken, og montér dem med de 10 labankene (C) og 5,0 x 45 mm skruer. Du kan eventuelt bruke 5 mm tykke lister til å holde avstand mellom bordene - så får du et pent resultat.

4

Legg beina (D) oppå annenhver labank, og på de to tettsittende labankene, der bordet skal deles. Skru tverravstiverne (E) på med 5,0 x 40 mm skruer. De øverste tverr-stiverne flukter med benas korte ende.

5

Reis beina (D) loddrett, og fest dem med hengsel på tverravstiverne. Hold ca. 11 cm avstand fra framkanten av benkeplata. Bruk 5,0 x 4 mm skruer.

6

Den ferdige benkeplata er nå klar til å monteres på veggen.

7

Løft benkeplata på plass - det vil si kloss den opp på bæreplanken (A - ca. en cm). Skru deretter hengslene på henholdsvis labanker (C) og bæreplanke (A).

8

Slå benken ned, og fest kantbordet(F) med 31/80 galvaniserte spiker.

9

Mål ut til midten av benken, og sag gjennom benkeplata med ei snekkersag.

10

Montér et overfallsbeslag per benk til å holde benkeplatene oppe med.

Materialer

Disse beslagene har vi brukt

Til innredningen av verkstedet har vi brukt forskjellige hengsler og beslag som alle er standardvarer hos jernvarehandlerne og i byggmarkeder. Hylleknekt (1), hengsel (2), overfallsbeslag for hengelås (3) samt redskapsoppheng (4).

48 x 98 mm planker:
• 1 bæreplanke (A), 457 cm

28 x 120 mm terrassebord:
• 5 bord til benkeplate (B) á 457 cm
• 4 hyllebord (B) á 457 cm
• 2 hyllebord (B1) á 211 cm
• 1 bord, 457 cm, til opphenging av redskaper
• 1 bord, 230 cm til hylle for småting
• 3 bord á 157 cm til oppheng for verktøytavle

21 x 95 mm terrassebord:
• 10 labanker (C) á 62 cm
• 6 bein (D) á 81 cm
• 4 tverravstivere (E) á 228,5 cm
• 1 framkant (F), 45,7 cm

Dessuten:
• 2 overfallsbeslag (G) á 4 x 11,5 cm
• 12 hylleknekter (H) á 15 x 20 cm
• 12 hengsler (J) á 7 x 16 cm
• 2 spikerblikk á 5 x 20 cm
• 9 oppheng til hageredskaper
• Skruer, 5,0 x 100, 5,0 x 45, 5,0 x 40, 5,0 x 60 og 4,0 x 30 mm
• Galvanisert spiker, 31/80
• 4 verktøytavler (Stanley)
• Kjeder av rustfritt stål til sykkeloppheng

Pris:

1200 kroner

Tegning

Slik er verkstedbenkene satt sammen

De sammenleggbare arbeidsbenkene er enkle å lage hvis du følger tegningen. Ved å forandre på lengden av beina (D) - og tilsvarende forandre på plasseringen av bæreplanken (A) opp- eller nedover - har du mulighet for å tilpasse høyden på arbeidsbenken individuelt, slik at du får den mest mulig ergonomisk korrekt.

Slik er verkstedbenkene satt sammen

Tips & Triks

Hyller og verktøytavle monteres

Vi har bevisst brukt røffe materialer - terrassebord - slik at de skal tåle å bli brukt. Det gjelder også hyllene som vi har montert over benken hele veien rundt. En verkstedbenk skal jo brukes til mange oppgaver - ikke stå på stas.
Akkurat som benkeplata er hyllene laget av (to) terrassebord og montert på hylleknekter som deretter er skrudd fast til veggene. Dette kan du tilpasse dine egne ønsker og behov.
De mange hyllemetrene har også den fordelen at det er svært enkelt å rydde opp og feie gulvet i verkstedet etter bruk - og du kan gjemme vekk maling og kjemikalier for små nysgjerrige medhjelpere.

Verktøyet er samlet på ei tavle på endeveggen. Tavla som består av fire tavler som er montert sammen til ei stor på 63 x 157 cm, er uunnværlig hvis du skal ha god oversikt over verktøyet ditt. Hylla over verktøytavla er innredet til forskjellig slags elektrisk verktøy.

Mål ut til hvor du skal plassere hylleknektene. Bruk vater, og skru knektene fast med 5,0 x 60 mm skruer.

Hyllene (B1) monteres sammen i hjørnenemed et 50 x 200 mm spikerblikk som skrus fast med 4,0 x 30 mm skruer.

Verktøytavla er hengt opp på tre 28 x 120 mm bord i hele lengden av tavla - det vil si 157 cm.

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Garasje