Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Høns - til hygge og nytte

Lagre artikkel Du må være logget inn for å lagre artikler

Hønsene liker å pirke i jorden, og det lure ved denne enkle konstruksjonen av planker, hønsenetting og takplater, er at den er lettvint å flytte.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
12 timer
Pris
400 kroner

Intro

Du skal imidlertid være oppmerksom på at buret er en løpegård og ikke tilstrekkelig som bolig til hønsene. Den bør bare brukes i dagtimene fordi rev, katt og andre frittgående dyr kan komme nær og stresse hønsene.

Veiledning

Slik gjør du

Låst innhold

Logg inn eller kjøp tilgang tilgang til å lese dette avsnittet

Hønsehuset er trekantet, og består av tre trekanter som er laget av stokker. Det skal være en trekant i hver ende av hønsehuset, og en der takoverbygget og gulvet slutter. Trekantene forbindes med stokker - en øverst og to i bunnen.

Sidene kles med hønsenetting, men bunnen er åpen, slik at hønene kan pirke i bakken. I den ene enden lages en fast bunn av stokker og et takoverbygg av takplater. I den andre enden er det en dør. Den består også av en trekant. Den hengsles nederst, slik at den bare skal legges ned når den åpnes.

1

Bygg tre like store trekanter av stokker, som hønsehuset bygges opp rundt. Sag til stokken, og skru dem sammen med franske treskruer. Forbor til skruene med et 10 mm bor.

2

Monter de lange stokkene til trekantene. De kappes, slik at hønsehuset får ønsket lengde, og skrus fast. Begynn med å montere de lange stokkene i bunnen. Forbor til de franske treskruene.

3

Stokken til mønet settes fast, også med franske treskruer. Stokkene er kappet, slik at de stikker litt utover kanten i den enden som døren skal være.

4

Sett fast stokker i bunnen i den ene enden, slik at du får et gulv. Stokkene skrus fast med lange skruer ned i to av trekantene. Plasser dem helt tett.

5

Sett fast hønsenetting på sidene. Slå den fast med kramper. Bruk en finmasket netting. Sett også netting i gavlen og i den trekanten som brukes som dør. Nettingen klippes til med en tang.

6

Sett takplater i den ene enden du har laget et gulv - en takplate på hver side av buret. Platene spikres fast til de lange stokkene.

7

Skru fast et hengsel i hver side av bunnen av døren, og til trekanten i den enden som døren skal være. Hengslene plasseres i bunnen, slik at døren åpnes ved at toppen legges ned.

8

Så er hønsehuset ferdig. Det smarte med denne konstruksjonen er at det er lett å flytte hønene til andre steder i hagen.

Materialer

  • 7 stokker à 220 cm
  • 15 franske treskruer à 10 x 100 mm
  • Skruer, 5 x 100 mm
  • Hønsenetting
  • Kramper
  • 2 t akplater og 1 møneplate
  • Spiker, 2,8 x 75 mm
  • 2 små bladhengsler, inkl. skruer
  • 1 haspe, inkl. skruer

Tidsforbruk

En halv dag.

Pris

Cirka 400 kroner.

Vanskelighetsgrad

Et fint nybegynnerprosjekt, der alle kan henge med.

Magasinartikkel

Last ned magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

Opprett Profil

purchase.course_name_message

Opprett Profil
Du må taste inn fornavnet ditt
Tast inn etternavnet ditt
Ugyldig e-postadresse
Passordet må være minst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Logg inn
Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis
Tilbake